Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

Sett fra krakken min

Korsegata 9 – Posthusgården: En forsvunnen skjønnhet

Om Korsegata 9:
”Et staselig hus var det, med mahogny entredører (i alle fall noe som ligna), dunkel belysning i trappeoppgangen og en flerhet av godlukter.”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
(12/08/2009)
Man skal ikke gråte over spilt melk, heter det i  et gammelt ordtak... Det er nå heller ikke gråt som kommer frem her. Det er bare noe som må konstateres: Slik gikk det med dette huset.

Huset
Og huset er det som i gamle dager blei kalt Posthusgården. Det var naturligvis fordi byens Posthus blei liggende i første etasje. Adressa var Korsegata 9. Dette var før nåværende Posthus – Korsegata 2 – var bygd. Det skjedde i 1929. Da blei Posthuset flytta dit, og der er det fremdeles.

I vårt angjeldende hus – Korsegata 9 – var det butikker, kontor og leiligheter. Riktig allsidig var virksomhetene i det.

Og et staselig hus var det, med mahogny entredører – (i alle fall noe som ligna mahogny), dunkel belysning i trappeoppgangen og en flerhet av godlukter på hver av etasjeavsatsene.

I sentrum
Det lå på et sentralt hjørne i byen. Med ryggen mot Rønneberghaugen, den haugen som skulle få en slik ublid skjebne om noen år, men som nå var et ankerfeste for huset.
Og det var et hus som ikke brifet med sin tilstedeværelse. Men du visste om at det var nærværende med all sin sjarm, ja, med all sin selvfølgelige, bymessige sjarm.

Tida går
Noen av oss ønsker av og til at tida sto stille: Alt skulle ha vært slik det var i 1950-åra. (Eller var det i 1960- eller 1970-åra?  Nei, kanskje det var 1980-åra?) Med ei viss forundring slår vi fast at slik fikk vi det ikke. Så sjovet må bare gå sin gang.

Etter hvert blei det bestemt at huset – den, gamle mer eller mindre vingeskutte Posthusgården – sto i vegen. Andre tider med andre skikker skulle ha denne sentrale tomta til sine formål.
Så en dag sitter vi der i bilane våres i krysset, og ser opp dit Korsegata 9 en gang brukte å ligge. Og vi prøver å mane frem synet av huset fra de glemte åra, alt mens trafikken presser seg på…
 

 
Fra et bilde tatt fra lufta i begynnelsen av 1950-åra i skarp ettermiddagssol med harde skygger har vi henta dette utsnittet, så vi kan se plasseringa. Det er Korsegata 9 vi har omtrent i midten av bildet. Rønneberghaugen til høyre. Bildet er stilt til disposisjon av Kåre Aasebø.
 
 
– – – 

FAKTA om Korsegata 9

I kommunens bygningsarkiv står firma Carl  E. Rønneberg & Sønner oppført  som byggherre. Christian Fürst (1860 – 1910) var arkitekt. Byggeår 1906. Arkitekt Fürst var spesielt opptatt av å bruke stein som forblendingsmateriale på de husa han tegna i Ålesund. Korsegata 9 er et godt eksempel.
Den 4. mars 1968 blei huset herja av brann. Centrum Varehus hadde på den tida inntatt deler av bygninga, og det blei gjort skader for millioner på varene til butikken.
Sommeren 1983 blei gravemaskiner satt inn mot Korsegata 9. Den rødbrune bygninga var dermed snart bare en saga blott. Hjørnetomta er blitt en del av handelshuset Kremmergaarden.15 SISTE
  Bygdebok for Haram
  Blant biler og helter ...
  Et høyst aktuelt områd...
  Pivotkraner i Ålesund ...
  Kunstmalerne Ole Solba...
  En av de siste i faget
  Merkur Trykkeri 75 år
  Sand fra Sandingane i ...
  Fem brevhoder med buds...
  Svenskegrensa i havet ...
  Gutten som aldri ville...
  Svenskegrensa på Ørsko...
  Beslaglegging av radio...
  Jens Helgesen – en bes...
  17. mai-bildet er fra ...