Søkeord:  
Søk
Banner top 15.01.20

25 000 Sigvald Moa-bilder på Internett

Hele arkivet etter ålesundsfotografen Sigvald Moa – nesten 25 000 bilder – er nå tilgjengelig på hjemmesidene til Fylkesfotoarkivet. Fylkesfotoarkivaren ønsker hjelp fra publikum til å identifisere personer og hendelser.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Sigvald Moa   
(16/06/2010)
Sammen med Sponland, Simonnæs og Haagensen, regnes Sigvald Moa (1879-1938) som en av de fire store og viktige ålesundsfotografene fra tiden etter ålesundsbrannen. Til sammen presenterer bildene deres mellom 80 og 90 prosent av Ålesunds befolkning i årene etter bybrannen.
– Dette er helt unikt i Norge, og kanskje også i verden, sier fylkesfotoarkivar Ragnar Albertsen.

3,5 tonn glassplater
Til sammen besitter Aalesunds Museum anslagsvis 200 000 (eller 3,5 tonn!) glassplater etter de store ålesundsfotografene. Fra sponlandarkivet har man digitalisert og publisert 48 000 glassplater, noe som utgjør omkring to tredeler av hele arkivet. (Sponland tok ofte flere bilder av samme motiv, og de resterende glassplatene er i hovedsak ekstrabilder av motiv som allerede er publisert.)

Det meste av Simonnæs’ arkiv på omtrent 20 000 bevarte glassplater har også vært tilgjengelig på nett en stund, mens det dessverre finnes få bilder igjen fra fotograf Haagensens originalarkiv. Derfor er Moa den siste av de store ålesundsfotografene som virket i årene etter bybrannen og som nå får arkivet sitt publisert på nett.

– Selv om vi har flere bilder etter Sponland enn etter Moa, er Moa-bildene minst like interessante og viktige. Selv om det meste av bildene han tok var portretter, tok han også svært mange bilder som dokumenterer livet i Ålesund, forteller fylkesfotoarkivaren.

DIS-gjengen
Arbeidet med å digitalisere Moa-glassplatene har tatt åtte år, helt fra den spede begynnelsen i 2002, da ekstrahjelpen Mona Falch startet det møysommelige arbeidet. Fem år senere hadde hun digitalisert og registrert de første 8000 bildene i arkivet. Da overtok en dugnadsgjeng med amatør-slektsforskere – populært kalt DIS-gjengen  (foto: Ragnar Albertsen) – som i løpet av tre år har arbeidet seg gjennom de siste 17 000 glassplatene.

– DIS-gjengen besitter stor kunnskap om skrifttyding og navn. De har vært enestående aktive og feirer i år 10-årsjubileum med dugnad i samarbeid med Fylkesfotoarkivet, roser fylkesfotoarkivaren.

Digitaliseringen er gjort med varierende utstyr, slik at bildekvaliteten ikke alltid er den aller beste. Særlig når det gjelder de første bildene som ble digitalisert, kan det skorte på kvaliteten i forhold til det vi nå har blitt vant til.

– Jeg håper folk er overbærende med oss og forstår at dette er arbeid som er startet lang tid tilbake, og at kvaliteten derfor ikke er helt på høyden i forhold til dagens krav. Det samme gjelder utformingen av nettsiden, som nok kunne vært mer brukervennlig, innrømmer Albertsen.

Moa-arkivet
Sigvald Moa åpnet sitt atelier i Einarvikgata i 1905. Fram til 1924 ble det alt vesentlige av oppdragene hans dokumentert i fem kundeprotokoller, men dessverre ble deler av disse protokollene skadet i en brann i atelieret i 1919. I tillegg har en del av glassplatene fra Moa blitt blandet med sponlandarkivet, slik at det har derfor vært et svært møysommelig arbeid å koble de enkelte bildene til de rette opplysningene i protokollene.

Siden kundeprotokollene ikke inneholder annen informasjon enn hvem som har bestilt bildene, er det klart at de aller fleste menneskene på bildene har vært umulige å identifisere. Heller ikke alle hendelser som har blitt fotografert, har det vært like lett å finne ut av. Resultatet er mange bilder som mangler informasjon, og også en del bilder med feil informasjon. Derfor håper fylkesfotoarkivaren at folk vil være flittige å melde fra dersom de har flere opplysninger om bildene, enten det dreier seg om folk eller steder som de kjenner igjen.

Flere bilder kommer
Når arkivene til de store ålesundsfotografene fra tiden etter bybrannen nå er ferdig digitalisert, har Fylkesfotoarkivet på ingen måte tenkt å legge inn årene:

– Vi har et like stort materiale som venter fra nyere tid, særlig fra arkivet etter fotograf P. K. Giske. Han arbeidet fra 1920 til 1964, så nå begynner vi å komme fram til bilder av mennesker som folk kjenner og har møtt, slik at bildene angår oss på en helt annen måte, forteller fylkesfotoarkivar Ragnar Albertsen.

De som vet noe mer om Moa-bildene som vi formidler i dag, oppfordres til å ta kontakt med Nytt i Uka, så skal vi videreformidle informasjonen til resten av våre lesere.

– – –
 

Slik søker du på Moa-arkivet

 
Arkivet etter Sigvald Moa finner du på fylkesfoto.no. Det er  Aalesunds Museum ved Fylkesfotoarkviet som står bak siden.

Slik går du fram for å søke i arkivet:

1) Dersom du ønsker litt informasjon om fotografen, finner du dette ved å trykke på «Fotografene» i menyen på venstre side. Bla deg fram til Moa, Sigvald (eller andre fotografer.)

2) Trykk «Søk bilder», nesten øverst i menyen til venstre (NB! Hvit tekstfarge.)

3) Dersom du er interessert i spesielle motiv (fra alle fotografene i databasen), kan du skrive inn kommune, gårdsnummer og/eller fritekst.Dersom du ønsker å lete spesielt i Moa-bildene, velger du «Avansert søk». Du kan også velge hvordan du ønsker at bildene skal presenteres: «Album» er trolig mest aktuelt;  «Fotoark» gir samme visning som «stort» i albumvisningen. Du må ha «Fotoark» for å få eller gi informasjon om et bilde.

4) Avansert søk: Skriv inn «Moa» (uten anførselstegn) som fotograf. Dersom du ikke angir andre stikkord, skal du da få opp 24 998 treff. Ikke alle disse bildene tilhører det såkalte Moa-arkivet; noen få av dem har tilflytt Fylkesfotoarkivet ad andre veier. Ønsker du å se bilder kun fra Moa-arkivet, kan du skrive inn AM-95002 i søkefeltet «Lokal Signatur». Du skal da få 24 937 treff. Velg visning som i punkt tre.

5) Har du lyst å lære de gode søketriksene? Ta kontakt med Fylkesfotoarkivet (etter sommeren). De kan også arrangere kurs i hvordan man best kan søke i de nettbaserte fotoarkivene deres.
 
 15 SISTE
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag