Søkeord:  
Søk
Banner top

Møbelgründer Georg Stokke fyller 100 år

Torsdag 25. august fyller møbelgründer og hedersmannen Georg Stokke 100 år. Dagen feires i Geiranger sammen med familien.

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
Foto Arne Hagen   
(24/08/2011)
Jubilanten er født på Stokke i Oaldsbygda som den yngste i en søskenflokk på ni. Foreldrene var Eli Torsdotter fra Haugen i Hornindal og Knut Olsson fra fjellgarden Stokke i Sunnylven. Georg ble født og vokste opp på garden Knutsbruket. Han giftet seg med Johanne Kjørstad i 1936. Johanne døde i 1990.
 
Startet firmaet i 1932
Etter skolegang hjemme, på Hellesylt og på Sjøholt, tar vi et steg og er fremme ved år 1930. Georg har rukket å bli 19 år gammel og det er på høy tid til å få seg arbeid. Turen går til Ålesund for å gå i lære som møbeltapetserer. Mester i faget var Carl Møller, og her møtte Georg sin fremtidige kompanjong Bjarne Møller. De to startet møbelfabrikken Møller & Stokke i leide lokaler i Spjelkavik i 1932.

I 1956 skiftet bedriften navn til Stokke Fabrikker AS etter at Georg Stokke hadde kjøpt ut sin partner.

Mange suksesser
Møbler var en etterspurt vare og Georg Stokke forstod tidlig at det gikk mot en industrialisert produksjon av møbler. Fabrikkbygget som sto ferdig i 1948 var lagt opp etter en gjennomtenkt plan der produksjonsflyt var nøkkelordet. Georg hadde i 1951 vært i USA og kom hjem fylt av ideer om hvordan produksjonen kunne rasjonaliseres ytterligere. Og både rasjonalisering, aktiv markedsføring og nøye planlegging var viktige stikkord for Georg Stokke. Mange av møblene som ble produsert, ble også en suksess.

Alvorlig syk
I 1964 ble Georg rammet av sjukdom: kreft i skjoldbrukskjertelen. Utsiktene den gang han fikk diagnosen, var ikke lyse, og Georg gjorde sine disposisjoner. Han overlot derfor i august 1964 Stokke Fabrikker til sønnen Kåre Stokke. Nå viste det seg at Georg overvant sykdommen, men selv om han snart var tilbake med full arbeidskraft, beholdt Kåre posisjonen som daglig leder ved Stokke Fabrikker i et tett samarbeid med faren.

Tripp Trapp i millioner
Selskapshistorien til Stokke er lang – for lang til å ta med her. Vi vil likevel nevne Vågå Bruk, Westnofa Industrier, Tennfjord Møbelfabrikk, Vatne Møbler, Fora Form og en rekke Stokke-selskaper ute i hele Europa. Den desidert største suksessen er likevel barnestolen Tripp Trapp, designet av Peter Opsvik og produsert av Stokke siden 1972. Vi bør kanskje også nevne The Movement Collection som ble til Balans Variable i 1979.

Når historien om Georg Stokke nevnes, må vi også ta med et kapittel om Raudbergvika (Røbbervika i dagligtale). Her er det store olivinforekomster, et produkt som blir benyttet i stålproduksjon. Georg hadde stor tro på produksjon her, og for å gjøre en lang historie kort, så fikk han – til slutt og etter en del motgang – med seg Øystein Rødal.

Fra 1984 var det drift i Raudbergvika, en drift som nær har pågått uavkortet siden den gang. I 1991 ble det utskipet ca 700 000 tonn og i år om lag 500 000 tonn olivin. Selskapet er i dag eiet av belgiske Sibelco.

Sjumilssteg
Vi tar nå et sjumilssteg i Georg Stokkes historie og er fremme i 2011. Siden 2006 har selskapet Stokke fokusert utelukkende på møbler og utstyr til barn, innenfor produktkategoriene barnestoler, barnevogner og utstyr til barnerommet. Stokke har hovedkontor i Ålesund og en verdensomspennende distribusjon gjennom utvalgte forhandlere representert i omtrent femti land. Slagordet som er valgt er “Til barnets beste”, og er hjørnesteinen i produktinovasjon, utvikling og produksjon.

Tredje generasjon
Familien Stokke har eid firmaet uavbrutt siden starten, og i dag er det eid av tredjegenerasjon, Rune Stokke og søsknene Geir, Knut og Kristin, med Rune som hovedeier. Men altså grunnlagt av mannen som i morgen fyller 100 år, Georg Stokke. En fremsynt gründer og i dag en vital 100-åring som er oppe hver dag og leser sin daglige dose aviser for å følge med i tiden.

Vi gratulerer med dagen og håper Georg Stokke kan inspirere oss i mange år ennå.
 15 SISTE
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag