Søkeord:  
Søk
Banner top

Vil ha flytende asylmottak

Kirsti Dale (Venstre) mener Ålesund bør droppe planen om asylmottak for 500 i Sparebanken Møre Arena og heller satse på et flytende mottak (cruiseskip) med 1000 asylsøkere.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Benjoo8 / lisens: CC BY-SA 3.0   
(02/12/2015)
Utlendingsdirektoratet har lagt ut en anbudsrunde for bruk av passasjerskip som flytende asylmottak. Venstres Kirsti Dale mener Ålesund heller bør ta imot et skip enn å drive mottak i Sparebanken Møre Arena:
 
– Å la asylsøkerne bo i telt i Sunnmørshallen, er uverdig. De aller fleste asylsøkerne er enslige, unge menn, men det er også kvinner og barn, og å bo slik, vil kunne kjennes utrygt. Da er det mye bedre at de får bo på en lugar der de kan låse døra. Om bord på et skip, vil det også bli mye enklere med vakthold, sier hun.
 
Maks 18 grader
Kirsti Dale nevner også at det blir vanskelige sanitærforhold, og at det på vinterstid visstnok ikke er mulig å oppnå høyere temperatur enn 18 grader i hallen.
 
– Selv om det sies at asylsøkerne bare skal være ei uke i hallen før de skal videre, så vet alle at de kommer til å bli i flere måneder. Da kan de ikke bo under slike forhold.
 
– Koselige lugarer
Havnefogden i Ålesund har allerede fått forespørsel fra skipsmegleren US Shipbrokers om kommunen har plass til den ombygde ferja, Island Escape, som kan brukes som asyl-flotell. Skipet ligger for tida i Middelhavet, men kan være på plass i Ålesund innen to uker. Skipet har rundt 1800 senger.
 
Kirsti Dale har også blitt kontakta av US Shipbrokers, og hun synes løsninga deres virker langt bedre enn å stue asylsøkerne inn i en treningshall:
 
– Lugarene om bord på skipet er koselige og har en god standard, men uten å være luksuriøse. I tillegg er det store fellesarealer og mange ulike aktivitetsrom, blant annet et eget lekerom og et rom for internett, sier Dale.
 
– Vi kan ta imot 1000
En annen fordel hun trekker fram, er at det vil bli enklere å organisere helsetjenester og andre tilbud for asylsøkerne om bord på et skip. Da vil det meste kunne skje på samme sted.
 
– Ved å bruke et slikt cruiseskip kan vi være rausere og ta imot 1000 asylsøker, altså dobbelt så mange som det er plass til i Sunnmørshallen, påpeker hun.
 
– Ingen utgift for kommunen 
Staten betaler kommunene rundt 700 kroner per dag per asylsøker i mottak. Med 1000 personer, blir dette 700 000 kroner per dag. Det mener Kirsti Dale er mer enn nok til å dekke både leie av båt og drift av mottaket. Dermed vil det heller ikke bli noen utgiftspost for kommunen, snarere tvert om.
 
Selv om det skipet som det har blitt sendt forespørsel om, har plass til 1800 personer, er det uaktuelt for Kirsti Dale å fylle skipet helt opp:
 
– 1800 blir altfor mange; det har vi ikke kapasitet til. Dessuten er det viktig at asylsøkerne får litt plass og ikke blir stua sammen. Noen vil også ha behov for enerom, sier hun.
 
– Dropp Sunnmørshallen!
I tillegg til at Sparebanken Møre Arena vil gi uverdige forhold for asylsøkerne, mener Dale det er feil å frata lag og klubber treningsfasilitetene. En rekke ekstrautgifter ser hun også for seg der; i tillegg til at de fast ansatte i hallen, skal ha full lønn i perioden, er det blant annet to klubber som har varsla søksmål i flere hundretusenkronersklassen for tapte inntekter fra planlagte cuparrangement.
 
– Kommunen må droppe planene om å bruke Sunnmørshallen og heller tilby UDI å drive et asylskip med plass til 1000 asylsøkere, mener hun.
 
– Klart det er plass!
At havnefogden mener det ikke er plass til et asylmottak-cruiseskip i kommunen, avfeier hun:
 
– Dette er det ikke havnefogden som bestemmer. Klart det er plass til et skip – om sommeren ligger det jo gjerne tre store cruiseskip her samtidig! Og dersom det ikke er plass, er det mye enklere å flytte noen av fiskebåtene til havner i andre kommuner enn å flytte rundt på asylbarna, poengterer Kirsti Dale.
 
– – –
 
 

Lang erfaring

 
US Shipbrokers har lang erfaring i å bruke cruiseskip som losjiskip.
 
Skipsmegleren som formidler skipet Island Escape, US Shipbrokers, melder at de har god erfaring med flytende losjiløsninger.
 
På hjemmesida til US Shipbrokers, som holder til i Tampa i Florida, går det fram at de blant anna har formidla cruiseskip til losjering av hjelpearbeidere etter jordskjelvet på Haiti, som studenthybelskip og til å losjere midlertidige arbeidere ved fornyinga av et smelteverk i Canada. 
 
– God løsning
I en e-post til Kirsti Dale hevder megleren at å bruke skip når det er en midlertidig økning av losjibehovet, har vist seg å være en rask og god løsning som har svært liten innvirkning på den lokale økonomien. Bruk av landbasert, tradisjonell losjering fører til prispress både på hoteller og boligutleie, tidvis i så sterk grad at lokale brukere blir utkonkurrert. Å innkvartere i sportshaller er heller ikke noen god løsning, mener megleren, da dette fort fører til friksjon og uro mellom dem som bor der. Begge disse problemene unngås ved å bruke passasjerskip.
 
På et større passasjerskip er det godt med fellesareal, man har anledning til å tilby alle slags tjenester og aktiviteter om bord, og man kan utvikle et helt lite samfunn i seg selv, ifølge US Shipbrokers.
 
– – –
 
 

UDI har fått 27 flotell-anbud 

 
Utlendingsdirektoratet (UDI) har invitert til anbud om flytende asylløsninger, kalt flotell. 
 
Fristen på UDIs anbudsrunde for asyl-flotell er allerede gått ut, og det har kommet inn 27 anbud. Direktoratet er nå i ferd med å gå gjennom anbuda.
 
– Ingen forespørsel om skip 
– Vi har ikke fått noen forespørsel fra UDI om vi kan drive et flytende asylmottak, sier rådmann Astrid Eidsvik i Ålesund kommune.
 
Ifølge rådmannen har Ålesund bare blitt bedt om å melde inn bygg som kan huse et større antall asylsøkere. I første omgang dreide det seg om 1000; så store bygg var ikke å oppdrive, og UDI aksepterte da et tilbud om å bruke Sparebanken Møre Arena, der det skal være plass til halvparten så mange.
 
– Vi vurderte også muligheten for å leie inn et skip, men fant ikke noe som kunne bli tilgjengelig for oss så raskt. Når UDI dessuten har lyst ut en egen anbudsrunde om asylskip, har ikke vi sett mer på det, sier Astrid Eidsvik.
 
– – –
 

Havnefogden: – Ikke plass 

 
Havnefogden i Ålesund har fått forespørsel både fra UDI og en skipsmegler om et spesifikt skip på 176 meter. Det har han avvist. 
 
– Det er ikke plass til et så stort skip nå, hevder havnefogd Birger Flem.
 
Offshorebåter i opplag
Ifølge havnefogden er det for tida to forhold som gjør at havnene i kommunen er oppfylte: Det ene er alle fiskebåtene som kommer hjem til jul, og det andre er offshorebåter som ligger i opplag på grunn av skrinne tider i oljesektoren. For tida er det 16 offshorebåter som ligger i opplag i Ålesund, sju av dem i kommunale havner.
 
Offshorebåtene ser ut til å bli liggende en stund, men på nyåret drar fiskebåtene ut på havet igjen. Da kan det åpne seg en mulighet for at det likevel kan bli plass til et asylskip.
 
– Ikke negative
– Et så stort skip kan ikke ligge hvor som helst. Det må ha nok plass, og det må ha gode nok fortøyningsinnretninger og andre tekniske anlegg. Dessuten er det ikke bare-bare å legge et asylmottak ved ei kai med høy havnesikring. Men vi er ikke negative, og etter nyttår blir det en helt annen situasjon med tanke på kaiplass, sier havnefogden.
 
Ifølge Flem er det flere andre havner rundt om i landet som har gitt beskjed til UDI om at de ikke har plass; samtidig er det andre igjen som har meldt fra at de har ledig kapasitet. 15 SISTE
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
  Stenges igjen neste vi...
  – Egg og kyllinger for...
  Gjør klart for UKM-tur...
  Kaptein Carlsen går i ...
  Tydeligere, og kanskje...
  Forskerspirer på verde...
  Den gang Astrid var un...
  Oppd(r)ag Hjørundfjord...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag