Søkeord:  
Søk
Banner top 06.11.19

Bygger videre på gammel sjarm

En bygning blir freda fordi den regnes for å ha nasjonal kulturhistorisk verdi, og fredninga skal sikre at husa blir bevart, også for de kommende generasjonene. Hvis noe skal endres må det først godkjennes av kulturminnemyndighetene.

Kultur
Tekst Lena Høyberg   
Foto Lena Høyberg   
(13/04/2016)
BILDETEKST: Bersetbua i Apotekergata er freda for å bevare ei sjøbu med pakkhus i Ålesund sentrum. Bygget er tegna av arkitekten Jens Zetlitz Monrad Kielland.
 
– – – 
 
Bersetbua er et bygg i bevegelse. Gulvet lever under deg mens du går, og det samme gjør fortsatt historia. De kraftige tresøylene vitner om da bygget husa ei av byens sjøbuer som både tok imot og foredla fisk. Fiskebåtene la til kai i Brosundet, og i lokalene mot Apotekergata ble det holdt orden i forretningsdelen.

Historisk
Fiskeri har lenge vært en stor del av Ålesund. Allerede på 1800-tallet stod sjøbuene på rekke og rad i Brosundet, og etter at brannen i 1904 la store deler av byen i ruiner ble det bestemt å gjenoppreise industrien på samme sted. Byggherre var grosserer Peder Devold. Området gikk fra å være dominert av trehusbebyggelse til ruvende murbygg i jugendstil. Bersetbua er et av de over 300 andre byggene som ble reist etter bybrannen, og et av ti som i dag er freda.
 

BILDETEKST: Med fredning følger også enkelte ulemper. I nærmere to år har hotellet brukt mye tid på å restaurere alle de gamle vinduene.
 
 
 
Apotekergata 5 var helt frem til begynnelsen av 1980-tallet brukt som fiskemottak. Siden den gang har bygget hatt flere eiere, deriblant T. Berset, en annen fiskegrosserer. Deretter begynte folk å kalle huset for Bersetbua. På midten av nittitallet ble bygget gjort om til gjestegiveri, og omtrent ti år senere tok nåværende eier over, Flakk Gruppen.

Sjarmerende
I dag er det Hotel Brosundet som holder til i den gamle sjøbua. De har bygd konseptet sitt rundt historia, og har kombinert det gamle med moderne interiør. Blant annet hovedkonstruksjonen er freda, og det er samme takhøyde i bygget i dag som det var for over hundre år siden. Lunt, men det er ikke usannsynlig at de med høyde over gjennomsnittet kan møte taket – eller en tresøyle.
 
– Det har skjedd. Man lærer seg fort å være litt bøyelig i knærne, forteller hotelldirektøren, Christel Furnes.

Mens man beveger seg oppover i etasjene får man fort behov for å sette sjøbein. De skeive golva er en del av sjarmen i Bersetbua, men gir deg også den samme følelsen som etter tre glass vin.

– Enkelte gjester har faktisk bedt om å få bytte rom fordi golva har vært skeive.

Hotelldirektøren humrer. Det er nemlig ikke bare enkelt å møblere 47 hotellrom når golvet er langt fra «i water». Men med litt arbeid ble sengene beine.
 
– De skeive golva følger med et freda bygg, og det er litt av sjarmen, sier Furnes.
 
Ulempene
Hotellet er restaurert med aktsom hånd i tett dialog med kulturminnemyndighetene for å bevare følelsen av hvordan fiskeriet har påvirka byen. Hotellet valgte derfor å starte fiskerestauranten Maki i de samme lokalene hvor båtene leverte sin fangst i over 80 år.
 
– Historia sitter fortsatt i veggene, og man får en spesiell følelse av å være her. Jeg syns vi har klart å bevare det opprinnelige, sier hun.
 
Da hotelldirektøren tok denne jobben var historia avgjørende. At huset hadde sjel var viktig, og det mener hun gir gjestene en unik opplevelse. Men å ville drive en bærekraftig bedrift i et freda bygg har også sine utfordringer. Det krever engasjement, og en hel del penger.
 
– Det kan være tungt å drive et lite hotell i et freda bygg. Det tar tid å få gjort noe nytt. I snart to år har vi arbeida med å restaurere alle de gamle vindua, og det gjøres for hånd og bare ett om gangen. Det er nok ikke for hvem som helst å drive på denne måten, men jeg syns det er verdt det.
 
 
 
 
BILDETEKST: Det var mange som var imot det nye tilbygget, som er bygd under gatenivå i Apotekergata.
 
 
Nybygg
Skal hotellet klare å drive lønnsomt er det viktig at der er rom for utvikling. Det mener hotelldirektøren er mulig, men det krever litt ekstra omsorg og respekt for det som har vært. Hittil har de lykkes. For noen år tilbake ble behovet for ekstra plass så viktig at de bestemte seg for å søke om å bygge på.

Mellom Hotel Brosundet og Bryggen Hotell ligger de nyere lokalene – under gatenivå og nesten umulig å se. Hotellet slo hodene sammen med Snøhetta, som også designa interiøret da hotellet ble totalrenovert tidlig på 2000-tallet.

– Det har vært veldig spennende, og vi opplevde hele tida å ha en positiv prosess sammen med riksantikvaren. Mange var skeptiske i starten, men etter at det ble ferdig har vi bare fått positive tilbakemeldinger, forteller Furnes.

Selv om hotellet i dag drives i et historisk bygg vil de fortsette å se fremover. Det neste målet er å renovere butikklokalet mot Apotekergata, som også er freda.
 
– Fredning er kjempeviktig. Det krever litt ekstra av eieren, men er man innstilt på hva det betyr er det absolutt verdt det, mener Furnes.
 
 
Se her for Langeberggata 3. som sto i Nytt i Uka 16. mars.

 15 SISTE
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag