Søkeord:  
Søk
Banner top

Arnfinn vant cupfinalen med Brann

Herds tidligere storspiller Arnfinn Espeseth er en av få ålesundere som har opplevd å bli cupmester på Ullevaal. Det var for Brann i 1972 han som kaptein på et seirende lag, kunne motta cup-pokalen av kong Olav V og heve den triumferende over hodet.

Sport
Tekst Lars Olausen   
(14/10/2009)
– Det var et stort øyeblikk for meg da jeg som kaptein på Brann-laget som slo Rosenborg 1–0 i finalen, kunne motta pokalen av kongen, heve den over hodet og motta hyllesten fra et fullstappet Ullevaal stadion etter triumfen, sier Arnfinn Espeseth. Løkkefotball og Herd
– Når AaFK går ut på Ullevaal 8. november, vet jeg hvordan de har det. Selv om mange holder Molde som favoritt, vet jeg også at en slik kamp lever sitt eget liv og at alt er mulig. Molde kan slås, og jeg unner virkelig Ålesund by et cupmesterskap nå, sier Arnfinn Espeseth.
Arnfinn Espeseth er født og oppvokst i Ålesund. I Markveien, der han først bodde, var det kort vei til løkka nedenfor Aspøy skole. Siden flyttet familien til Steinvågvegen hvor veien til ball-løkka ved Sivilforsvarsbygget i Nedre Strandgate var like kort. Her ble dribleferdighetene utviklet og finslipt. Men for Arnfinn var Herd den store klubben i hans hjerte, og han kom tidlig med.

God i en gyllen årgang
– Arnfinn var en av de store i en gyllen årgang fotballspillere som spilte for Herd. Når jeg sier en gyllen årgang, er det bare å se på mesterlaget fra 1966, hvor det kryr av gode fotballspillere. Arnfinn var en av de beste, og som fotballspiller vil jeg karakterisere ham som en slepen tekniker med god fart, sterk i kroppen og med stor fotballforståelse. Og ikke minst var og er han en omgjengelig person med stor integritet, sier grand old man i Herd, Arne Valldal.

Viktig med utdanning
Arnfinn spilte om lag 310 kamper for Herd, og han var Herd-spiller både før og etter tiden i Bergen og Brann. Utdanning var viktig for Arnfinn, og ved Universitetet i Bergen utdannet han seg til lektor.

– Det var i studietiden i Bergen jeg spilte for Brann. Jeg dro ned høsten 1969, og spilte på laget de siste kampene den sesongen, sier han.

– Min periode i Brann varte fra 1969 til og med 1973. Da begynte jeg på hovedfag, og det var vanskelig å kombinere studier og fotball. Jeg spilte totalt mellom 110 og 120 kamper for Brann, forteller 64-åringen.

– Den beste sesongen vi spilte under ett, var 1970-sesongen. Da lå vi i teten hele høsten, men endte på 4. plass. Så vidt jeg husker, ble vi da utslått i semifinalen i cupen. 1971 var et dårlig år, men vi berget plassen, minnes han.

– I 1972 spilte vi godt igjen, og da gjorde vi det forholdsvis bra i serien, og vant cupfinalen med 1-0 over Rosenborg. 1973 var igjen et middels år, men vi spilte europacupkamper, og kom til 2. runde der. Det var ei artig tid med mange store øyeblikk. Jeg spilte også sammen med legendariske Roald ”Kniksen” Jensen både i 1971, 1972 og 1973. En fantastisk spiller og en driblefant av de sjeldne, sier Arnfinn.BRANN-KAPTEIN: Kaptein Arnfinn Espeseth dribler av Rosenborgs Øystein Wormedal og blir fulgt av Frode Larsen. Helge Karlsen og Rosenborgs Arne Hansen står avventende i bakgrunnen. (Faksimile fra boka ”Fra mål til ytterste fortvilelse” – Brann 1958-1988 - av Jan-Erik Larsen)


Snø i lufta
Og når AaFK-spillerne entrer Ullevaal-matta så sent som i november, kan det bli forhold av samme slag som da Arnfinn ble cupmester for Brann.

– Akkurat cupfinalen er et fantastisk minne. Det var vanskelige forhold, med snø i lufta. Et smekkfullt Ullevaal stadion, med mange tulne bergensere som sørget for flott stemning. Vi spilte nok bedre både i semifinalen og kvartfinalen. Men vi vant, og vi ble feiret til de grader da vi kom hjem til Bergen. Vi fikk blant annet en storslått  mottakelse i Håkonshallen, minnes han.

 – De som ikke har vært med på dette, kan bare glede seg. Jeg er overbevist om at hovedstaden vil bli farget oransje og blått denne cupfinalehelga i november. Fantastisk, legger Arnfinn til.

Også landskamper
Arnfinn spilte også to offisielle landskamper. Det var mot Bulgaria (1-1) i Sofia, og mot Island (3-1) i Bergen.

– I den siste var jeg så heldig å score ett av målene. Jeg kan ikke skryte på meg en stor landslagskarriere, men jeg ble uttatt til landslagstroppen både i 1970, 1971 og 1972. I tillegg spilte jeg også en treningskamp for landslaget i 1973, forteller han.

– Det var stort å spille med flagget på brystet, sier Arnfinn Espeseth, én av mange Herd-profiler fra en gyllen generasjon fotballspillere.
GYLLEN HERD-ÅRGANG: Mesterlaget til Herd fra 1966, med en gyllen årgang fotballspillere hvor også Arnfinn Espeseth var med. Første rekke fra venstre: Dagfinn Ostnes, Arnfinn Espeseth, Knut ”Bolla” Iversen, Kallen Johannessen, Odd-Arne Engvik, Olav ”Laffen” Larsen og Otto Bigseth. Bak fra venstre: ”Manager” Lars Høihjelle, trener Karsten Moldværsmyr, Bjørn Jørgensen, Leidulf Dahle, Per Even Kleive, Helge Skulstad, Knut Istad, Harald Drønnen og lagleder Arne Valldal.15 SISTE
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag