Søkeord:  
Søk
Banner top 16.10.19

Grekerne skrøt på seg Ålesunds-panorama

I flere måneder har et gresk hotell markedsført seg med et vakkert nattbilde av Ålesund, til tross for gjentatte henvendelser fra Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(10/11/2010)
Det greske hotellet Piraeus Dream City synes tydeligvis ikke at deres egen by er vakker nok. Ålesund, derimot, har det som skal til! Så da er det kanskje ikke så rart at hotellet har funnet det for godt å bruke et stemningsfullt nattbilde av jugendstilbyen til å profilere seg selv på sin egen hjemmeside...

I flere måneder
Bildet av Ålesund har vært en del av hjemmesidepresentasjonen til Piraeus Dream City Hotel i lang tid – i alle fall siden i sommer. Da fikk nemlig produkt- og presentasjonsutvikler Kjetil Aarseth hos Destinasjon Ålesund & Sunnmøre et tips om at det greske hotellet brukte Ålesund i markedsføringa si. Til tross for gjentatte henvendelser, unnlot hotellet likevel å gjøre noe med saka. ”Vi har lignende steder her også”, var svaret Aarseth fikk, og bildet ble liggende.

– Dette er jo i grunnen en ganske morsom historie som viser hvor sterk Ålesund er som merkevare. Tydeligvis er det flere enn oss som mener at dette er en utrolig vakker og salgbar by, som kan  brukes til å selge hva som helst, sier en stolt og lattermild reiselivssjef, Geir Steinar Vik.

Først da Nytt i Uka tok kontakt med hotellet før helga og spurte om Pireás (tidligere Pireus) virkelig var så stygg at de måtte lure turister til byen ved å bruke bilder fra andre byer, ble bildet fjernet.
 
 
Pireás? (Skjermdump fra  www.piraeusdream.gr 04.11.2010.)
 
 
– – –
 
 
FAKTA: Pireás

Pireás (tidligere Pireus) er den viktigste havnebyen i Hellas og ligger sørvest for hovedstaden Athen. Helt siden det antikke Hellas har Pireás fungert som Athens havneby og er i dag vokst i ett med Athen. Administrativt er den en del av Stor-Athen.  Innbyggertallet til kommunen Pireás er rundt 175 000. Pireás prefekturområde, som inkluderer noen av øyene i Saroniabukta, har et folketall på rundt 540 000.

Themistokles, grunnleggeren av den greske marine, så hvilke fordeler Pireás bød på som havn, og begynte i 493 fvt. (før vår tidsregning) en systematisk utbygging av stedet. Han bygde festningsverk og moloer (Themistokles’ murer) rundt de tre naturlige havnene Turkolimano, Zea og Kantharosbukten. Det ble også bygget en mengde båthus, der skipene kunne legges opp for vinteren. Videre ble det oppført store lagerhus for utstyr til flåten.

Under Peloponnes-krigen i år 404 fvt. ble festningsverket rundt Pireás rasert av sparterne. Dette ble bygd opp igjen 10 år senere.

Pireás opplevde en stor blomstringstid som sjøfarts- og handelsby i det 5. og 4. århundret fvt., men i år 86 fvt. ble havnene ødelagt og Athen plyndret. Etter dette ble ikke Pireás noen større havn før i moderne tid. I middelalderen var den gamle storheten skrumpet inn til en fiskerlandsby som ble kalt Porto Leone (Løvehavnen). Grunnen til navnet var en stor antikk løvestatue som sto ved innseilingen til havnen.

Etter frigjøringen fra det ottomanske (stor-tyrkiske) riket vokste både Athen og Pireás raskt, og Pireás var igjen Hellas’ viktigste havn.

I dag er Pireás et sentrum for all gresk skipsfart. Ved siden av Athen er Pireás den mest betydelige industribyen i Hellas, med et vidtgående lokalt selvstyre.

(Fakta om Pireás er hentet fra Wikipedia.)
15 SISTE
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
annonse   
SIT stilling
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag