Søkeord:  
Søk
Banner top

Jon Eberson Group i Arbeideren

Det ligger an til en av årets storhendelser på jazzfronten når Jon Eberson Group kommer til Jazzsirkelen-arrangement på Arbeideren på fredag. Ålesundsvokalist Hilde Marie Kjersem og ålesundsgitarist Hedvig Thomassen er med på laget, for anledningen også sammen med Ålesund strykekvartett.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Pressefoto: Andreas Ulvo   
(12/01/2011)
– Jeg gleder meg veldig til å synge hjemme i Ålesund, sier Hilde Marie Kjersem. På fredag står hun på scena i Arbeideren sammen med resten av Jon Eberson Group. Med seg har de også Ålesund strykekvartett og to strykere fra Kringkastingsorkesteret. Det blir første gang siden plateslippet i høst at gruppa spiller med full strykebesetning, slik det kommer til uttrykk på det kritikerroste albumet «Comfort Call».

Endresens arvtager
Det er store sko Hilde Marie Kjersem har å fylle i Jon Eberson Group; ikke siden åra med avantgardevokaldronninga Sidsel Endresen på 80-tallet har Jon Eberson hatt et tilsvarende samarbeid med en vokalist. Før dét igjen hadde gitaristen også et flerårig samarbeid med vokallegenden Radka Toneff, så man kan trygt si at Jon Eberson velger sine vokalister med utpreget nennsomhet og omhu.

– At Jon Eberson – en mann som blant annet har fått den største utmerkelsen i norsk jazzliv, Buddy-statuetten – velger å samarbeide med Hilde Marie Kjersem, sier mye om kvalitetene hennes, mener styreleder i Jazzsirkelen, Lars Martin Thomassen. – Hun har en veldig flott, rein og særegen stemme, og hun etterligner ikke andre, men dyrker sitt eget. Ikke minst har hun en fantastisk dynamikk som er helt spesiell; plutselig kan hun bryte ut i et skikkelig volum, før hun igjen demper det hele ned. Dessuten vet hun å bruke denne dynamikken bare når det passer; hun misbruker det ikke, legger han til.

To ålesundsmusikere
I tillegg til Jon Eberson selv og Hilde Marie Kjersem, er også bassist Sigurd Hole fast medlem i Jon Eberson Group. Når gruppa holder konserter, er dessuten perkusjonist Finn Sletten og ålesundsgitarist Hedvig Thomassen (datter av Lars Martin) fast inventar på laget.

– Hedvig og har kjent hverandre fra vi var små, men utdannet oss litt hver for oss, og har ikke hatt så mye med hverandre å gjøre på en del år. Derfor er det utrolig gøy at vi nå kan møtes profesjonelt og spille i samme band – ikke fordi vi kjenner hverandre, men fordi vi har funnet hverandre musikalsk. Hedvig spiller rett og slett tøffere enn noen annen, og at vi kjenner hverandre hverandre fra før, er bare bonus, synes Hilde Marie.

– En fantastisk læremester
Om Jon Eberson – som har vært musikkpedagog både for Hilde Mare og Hedvig – har Hilde Marie også mange godord:

– Jon er en spennende mann på så mange områder: Han er utrolig energisk, musikalsk og jordnær, og han har så mye kunnskap og så mange måter å formidle på. Det er som Hedvig sa nylig, da Jon viste henne en annen måte å ta en akkord på : «Jeg føler det som jeg får innsikt i en statshemmelighet!» Jon er rett og slett både en god venn, en fantastisk læremester og en spennede musiker, forteller hun.

Seks strykere
I tillegg de allerede nevnte musikerne, blir også Ålesund strykekvartett og to strykere fra Kringkastingsorkesteret med på konserten på fredag. Dermed legges det opp til et uttrykk som i størst mulig grad samsvarer med «Comfort Call», der Sigurd Hole har arrangert musikken for seks strykere.

– Vi gleder oss veldig, og ser fram til en artig start på året, sier Samuel Skrede, som er cellist i Ålesund strykekvartett. – Dette er kanskje litt nytt lende for oss, men samtidig har vi gått litt utenfor det klassiske tidligere også, om enn kanskje ikke så mye de siste par årene. Albumet har i hvert fall svært fine strykearrangementer, så dette ser vi fram til, legger han til.

Sjangeroverskridelser
Så vidt Lars Martin Thomassen kan erindre, har det aldri hendt tidligere at Jazzsirkelen har samarbeidet med Ålesund strykekvartett. Men det kommer helt sikkert til å skje igjen, tror han:

– Vi er en ung klubb, så vi har kanskje ikke beveget oss så mye utover jazzsjangeren ennå, men jeg håper at denne konserten kan bidra til at vi kan senke terskelen og gjøre det lettere å få til flere samarbeid på tvers av de musikalske sjangrene, sier Lars Martin.

Mer Eberson-samarbeid
Jon Eberson og Hilde Marie Kjersem har samarbeidet ved flere anledninger helt siden 2004, blant annet på duoalbumet «Twelve O’Clock Tales», men «Comfort Call» er det første de har gjort sammen i Jon Eberson Group. Dette samarbeidet vil fortsette, med Jon som komponist og Hilde Marie som tekstforfatter og – i økende grad – medkomponist:

– Låtskrivinga foregår slik at Jon først skriver melodi og akkordlinjer, så får jeg frie tøyler til å skrive tekst og tilpasse melodien. Til nå har jeg stort sett holdt meg til Jons opprinnelige melodier, men til det neste albumet – som vi allerede er i gang med, og som publikum vil få noen smakebiter fra på fredag – har jeg begynt å ta meg større friheter med melodiene, noe som gjør at tekstene mine føles mer naturlige. Heldigvis har ikke Jon noe imot at jeg vrir og vrenger litt på melodiene hans. Det liker han faktisk! sier Hilde Marie, som også kommer med en aldri så liten musikalsk avsløring i forbindelse med det kommende albumet:

– Jon har begynt å bevege seg inn i pop anno 2011, og musikken hans blir mer og mer roots-preget. Det blir ikke veldig annerledes enn «Comfort Call», men retninga er der, forteller hun.

Over til pop
Til sist tar vi også med at Hilde Marie Kjersem har en splitter ny solo-CD like om hjørnet. Den sies å være langt mer popete og lyttervennlig enn det kritikerroste, men kanskje ikke helt lett tilgjengelige, debutalbumet hennes, «A Killer for That Ache». Første singel fra «Let’s Let Go» har fått samme tittel som plata. Den er allerede B-listet på NRK P3 og C-listet på NRK P1. Slik dobbellisting er så sjelden at manager Christer Falck ikke kommer på at det har skjedd med stort andre enn Marit Larsen!

– Jeg er fortsatt svært glad i jazz, men som låtskriver er det noe annet som drar i meg. Jeg liker ikke å skrive meg fast i en bestemt sjanger, men lar musikken utvikle seg som den selv vil, og jeg merker at det blir mer og mer pop. Så er jeg da også svært glad i den enkle strukturen i popmusikk, med de ulike delene som avløser hverandre. Dessuten er pop velegnet til å få fram teksten, som er viktig for meg, sier Hilde Marie Kjersem.


15 SISTE
  – Å vinne vil bety mye...
  Gammel veteran klar fo...
  Tine bytter gass med f...
  20 Kjappe - Torbjørn A...
  Skarbøvikinger vil ha ...
  Sunnmøring i trappegan...
  Århundrets første
  Mange musikalske balle...
  En ekte smaks opplevel...
  Hareid-Sulesund først ...
  – Gjør det! Og det gjo...
  Brudeeggferden på vei ...
  Atlanterhavsparken jub...
  Klargjøring av årets p...
  Samler Sunnmøre med ko...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag