Søkeord:  
Søk
Banner top

Det koker i bilbransjen!

Salget av nybiler går så det suser. Hittil i år har bilsalget på Sunnmøre vært 17 prosent høyere enn i rekordåret 2010. Det er dobbelt så mye som landet som helhet!

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
(14/09/2011)
MEST SOLGT: Dette er hovedgrunnen til den eventyrlige veksten som Mitsubishi har hatt hittil i år – modellen ASX. Den er den mest solgte bilen på Sunnmøre!
 
- - -
 
Salget av nybiler går så det suser. Hittil i år har bilsalget på Sunnmøre vært 17 prosent høyere enn i de samme måneden i fjor. Det er dobbelt så mye som i landet som helhet!

1892 solgte biler viser statistikken for årets åtte første måneder på Sunnmøre. Fjorårstallet for samme periode var 1617 biler, noe som gir en salgsøkning på formidable 17 prosent!

Ser man på hele Norge, viser det seg at Sunnmøre har tatt betydelig mer enn sin del av veksten i bilsalgkaka. Totalt har nemlig nybilsalget her til lands økt med ”bare” 8,7 prosent, fra 83 890 biler i fjorårets første åtte måneder og til 91 158 biler hittil i år.

Liten august-nedgang
I den grad det anes en vag duft av malurt i begeret, må det være at det nasjonale nybilsalget økte med ti prosent i august sammenlignet med samme periode i fjor, mens tallene for Sunnmøre viser en liten nedgang på 2,7 prosent. Det blir derfor spennende å se om dette bare er en unntaksmåned, eller om dette er første forvarsel om en mer langvarig nedgang på Sunnmøre.

Mitsubishi-suksess
Enn så lenge er det imidlertid bare fryd og gammen å spore hos Ålesund bilforhandlere, og blant dem som har grunn til å hente fram det aller bredeste gliset, er Motor Forum Ålesund. Den suverene salgsvinneren hittil i år, både på landsbasis og på Sunnmøre, er nemlig Mitsubishi. Salgsøkningen for dette merket er på solide 124 prosent på landsbasis og på formidable 310 prosent på Sunnmøre, ifølge statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

– Vi har hatt en økning for alle Mitsubishi-modellene, men det er ikke tvil om at det er nyskapningen ASX som har stått for den virkelig store økningen. Den har blitt en pangsuksess, på liknende måte som vi opplevde da Outlander kom i 2007, forklarer André Knudsen. Han er merkeansvarlig for Opel (!) hos Motor Forum Rørhuus, som fram til i fjor var to separate firma, nemlig Opel Ålesund og Oscar Rørhuus.

Ifølge Knudsen har ASX blitt så stor suksess at Mitsubishi har fått den relativt sjeldne gleden å klatre helt til førsteplass på lista over de mest solgte bilmodellene på Sunnmøre!

– ASX er på mange måter en lillebror til Outlander, og den har nok fylt et udekket behov i markedet. Den er 35 centimeter mindre enn storebroren, noe som gjør den mer lettkjørt, samtidig som det fortsatt er en firehjulstrekker der man sitter høyt. Når prisen da er 100 000 kroner rimeligere, er det ikke så rart at mange har kastet seg over denne bilen, mener Knudsen.

Lokal Toyota-suksess
En annen forhandler som har gjort det skarpt hittil i år, er Brages bilforretning. Til tross for at Toyota på landsbasis har solgt 11,7 prosent færre biler hittil i år enn i samme tidsrom i fjor, kan nemlig Toyota-forhandlerne på Sunnmøre sole seg i glansen av en vekst på solide 22,5 prosent! Det gjør at de gjenerobrer salgstoppen på Sunnmøre og drar ifra Volvo på andreplass, samtidig som Volkswagen forskyves fra første til tredje.

På landsbasis er det imidlertid Volkswagen som både holder seg og styrker seg på salgstoppen, foran Toyota og Ford. Toyota er for øvrig det eneste av de 15 mest solgte bilmerkene til nå i år som har hatt nedgang i salgstallene. Litt lenger nede på lista finner man Subaru (16.), Mazda (19.) og Fiat (22.) i samme situasjon.

Også når det gjelder Toyota viser tallene det samme som gjelder bilsalget generelt på Sunnmøre: Til tross for at salget hittil i år har lagt betydelig høyere enn resten av landet, har det vært nedgang i august. August-nedgangen for Toyota lokalt har imidlertid vært noe lavere enn for Toyota på landsbasis.

BMW klatrer
Ser vi forbi de tre i toppen, finner vi at også BMW har gjort det godt i årets første måneder. Med 24 prosent salgsøkning på Sunnmøre har BMW nå passert Audi og inntatt en relativt solid fjerdeplass. Litt lenger nede på lista finner vi blant annet Ford (8.) med en økning på 32 prosent, Hyundai (12.) med en økning på 47 prosent og Nissan (13.) med en økning på hele 60 prosent.
 15 SISTE
  Fortviler over nestenu...
  Plastsjokket
  100 programinnslag til...
  Pop-up som provoserer
  Gler seg over dagen i ...
  Klar for vårlige svev ...
  Yrkesfagelever med int...
  Lindex tilbake til sen...
  Nær og samlende skolev...
  Amerikansk idrett på f...
  Med tanke om forståels...
  – Fjelltun-ulykka har ...
  Lanserer EPen fredag
  – Det vil oppstå farli...
  Ønsker å gjøre Langevå...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag