Søkeord:  
Søk
Banner top

I BILDET: Trippel Støbakk

Navn: Knut Støbakk (58) – Ordfører i Giske kommune
Gift: med Martha Støbakk
To døtre: på 35 og 33 år.
Fire barnebarn.

Aktuell som: Knut Støbakk er KrF-ordføreren som er så populær at han er valgt for tredje gang. Dette har aldri skjedd i Giske tidligere.

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
(28/09/2011)
– Kjøpte mej ei padde ej du!
Nytt i Uka avtalte å møte Knut Støbakk hos Kafé Walderhaug i Skansen.
Ordføreren er tidlig ute og sitter smilende langt inne i lokalet med ei kake – av typen Skilpadde.
 
KrF er kjent for sin hang til nettopp kaker, i alle fall var en tidligere statsminister fra Molde det. Alle pressefolk var klar over at nevnte statsminister ikke skulle fotograferes når han inntok ei kake.
 
Skilpadde og ostekake.
Knut Støbakk liker også kake, og han er lojal mot sin kone Martha som han har delt livet med siden hun lokket den unge fiskeren fra Godøya til Vigra i 1976. Han bestiller derfor en «ta-med kake» til henne, men får ikke tak i den hun liker best.

– Hun elsker ostekake, men den måtte jeg i så fall bestille. Så det ble noe annet, smiler Støbakk.
Knut Støbakk er snill med sin kone. Spiser han kake, ja så fortjener jaggu Martha kake også.
 
Populær ordfører.
Og snill må han ha vært med de 7.250 innbyggerne i kommunen han er ordfører for også. For den 13. oktober blir han etter alle solemerker valgt for tredje gang. Det kan ikke noen vise til tidligere i øykommunen utenfor Ålesund.

– Fint om du skriver ”solemerker”. For det er jo ikke formelt ennå. Men jo. Jeg går på min tredje og siste periode nå.
– Siste? Spørsmålet formuleres skånsomt. For noen oppfatter det som en trussel, andre som et løfte. Slik det alltid er med politikere. Men kun Nytt i Uka og Martha vet det ennå.

– Ja. Tolv år får være nok. Jeg har ikke sagt det til noen ennå, bare Martha. Det var en avtale mellom oss at det skulle bli slik, sier han og angriper ”padda” på bordet igjen.
Og som diplomatisk politiker svarer han VI når vi spør hva HAN har gjort som fostrer slik tillit, i vel viten om at han faktisk gikk litt tilbake under valget.
 
Stemmesanker. – Tilbakegang? Joda. Vi gikk tilbake fra svimlende 42,8 prosent ved valget i 2007 til 36,2 i år. Og det er bra ettersom normalen for oss er mellom 24 og 26 prosent. Hva vi har gjort siden vi får sånn tillit?

– Vi prøver å holde det vi lover, selv om det sikkert er delte meninger om akkurat det. Men vi har tatt skikkelig tak i eldreomsorgen som vi etter planen skal være oppe å gå med i 2013. Vi sliter med for få plasser, men håper det retter seg nå.

I tillegg har vi oppgradert skolene, og på Valderøy skal det bygges en ny, stor skole.
 
Fylkets minste. Det kommer en flerbrukshall på Vigra. Vi har et flott samarbeid med private aktører innen barnehagene. Det har gjort at vi oppnådde full dekning allerede i 2008. I dag har vi overskuddsplasser.

Men alt i alt er det som andre steder. Økonomien bestemmer, selv om utfordringene står i kø.
– Dere klarer å holde dere unna den lite populære robekklista?
– Ja. Der har vi ikke vært siden 2005, heldigvis.
Toppsjef Knut Støbakk er ordfører i fylkets minste kommune sett i areal. Men etter at bommene på Kverve forsvant, økte folketallet ytterligere. Det samme gjorde tomteprisene.
 
Tomtepriser til himmels. – Jøss, ja. De ble doblet. Folk vil ha utsiktstomter. På Vigra er det strandtomter som er tingen. Men det er en flott kommune å bo i. Vi har kortere vei til Ålesund sentrum enn de som bor i Spjelkavik. Og daglig pendler 1.400 mennesker fra Giske til Ålesund. Rundt to hundre reiser andre veien. Så vi er sterkt knyttet til Ålesund.

– Men vekst er også en utfordring. Hos oss går det mye på areal. Vi går ikke rundt med vyer om mange industriarbeidsplasser slik vi fikk med SubSea 7. Vi har ikke plass. Men bedrifter med mindre plasskrav er hjertelig velkomne, smiler den populære ordføreren.
 
Omdiskutert vei. Å bli gjenvalgt var Knut Støbakk slett ikke sikker på.
– Det var noe med en vei. Støbakk...?

– Ja. Jeg var overhodet ikke sikker på å bli gjenvalgt. Men jeg står fortsatt på at det beste var å endre veien slik Avinor ville. Nå kommer denne veien som skal gå parallelt med rullebanen på nordsiden, der det i dag går en dårlig vei. Denne vil bli veldig bra, og får gang og sykkelsti. Det blir litt lengre ut til Synnes, der også vi bor, enn det er i dag, men kvaliteten på veien veier opp.

– Så det er naboene dine på Synes som ikke likte meningene dine?
– Det var nok en del der ja, som ikke ønsket å legge om veien. Det kan vi fastslå.

Badeland på Kverve. – Du ivrer for mye. Og du har tatt til orde for et badeland på Kverve?

– Jo, men jeg vil ikke gjøre meg til en talsmann for akkurat det. Kverve var et forslag om ikke andre alternativer lot seg gjennomføre. Selv mener jeg vi bør få til en løsning på Utstillingsplassen. For her går mye hånd i hånd. Vi er en region som trenger blant annet kompetanse. Har vi ikke et rikt tilbud å komme med, så får vi ikke denne kompetansen hit. Så enkelt er det. I Giske kommune er vi også velsignet med et rikt kulturliv, med en flora av frivillige lag og foreninger.
– Er du selv engasjert i noe?
–  Jeg har både spilt og sunget i kor. Men som ordfører merket jeg at jeg hele tiden ble «ordføreren» og ikke Knut. Da ble det litt feil. Men jeg har nok å ta meg til som ordfører, og nå vier jeg all fritid og helger til familien.
– Ja, hva liker du og Martha, bortsett fra skilpadder og ostekake?
– Vi liker å reise. Er bitt av bobilbasillen. Vi stikker på turer både hit og dit. Spesielt flott er det i sørøst i Sverige. Der liker vi oss godt. Men vi kan også ta en tur til storbyer. Jeg blir like imponert hver gang jeg ser store flotte byggverk. Da ser vi hvor små vi er her hjemme, som presterer å krangle i årevis om et operabygg. Sier Knut Støbakk. Skilpadda er ikke mer...

 
15 SISTE
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag