Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Missekandidat med masterplaner

Lilia Tomren bryter raskt ned alt man måtte ha av fordommer mot missekonkurranser. Sjøholts Miss Universe Norway-finalist elsker argentinsk tango, snakker fem språk og er ikke fremmed for en framtid som professor i fransk litteratur.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(21/08/2013)
Det er ikke fritt for at man kan undre seg litt over hva som kan få en mastergradsstudent i fransk, med stor interesse for kultur, kunst og litteratur, til å stille opp i en missekonkurranse. Svaret er i grunnen ganske enkelt:

– Jeg er glad i utfordringer! Dessuten liker jeg å reise og å treffe nye mennesker og kulturer. Så da jeg så de søkte etter deltakere til Miss Universe, bestemte jeg meg for å prøve noe helt nytt, forklarer 24 år gamle Lilia Tomren.

Franske brevromaner
Til hverdags er Lilia mastergradsstudent i fransk ved NTNU i Trondheim. Selve masteroppgaven skal hun i gang med neste år; den skal handle om franske brevromaner:

– Jeg skal se spesielt på de teknikkene som forfatterne benyttet for å lure leserne til å tro at brevromanene var virkelige brev. Den gang var det nemlig vanlig med en innledning der man prøvde å overbevise om at brevene var ekte, selv om de ikke var det, forteller hun.

Språkreise
Sitt første møte med fransk litteratur og kultur fikk hun på ungdomsskolen på Sjøholt. Det gjorde så sterkt inntrykk at hun dro på en tre uker lang språkreise til Sør-Frankrike.

– Det var ganske utfordrende å dra alene på språkreise, og det var mange kulturforskjeller. For eksempel er franskmennene langt mer sosiale og gjestfrie enn vi er, og viss jeg satt alene for meg selv på rommet en dag, kunne de tro at jeg hadde noe imot dem. En annen forskjell var selvsagt matvanene: De spiser til veldig regelmessige tider, og middagen kan gjerne bli servert så sent som i 11-tiden om kvelden. Det var det litt vanskelig å venne seg til...

Men det var ingen vei tilbake; fascinasjonen for det franske var for lengst sådd, og nå hadde røtt-ene virkelig satt seg.

Sorbonne-student
Etter allmennfaglig på Fagerlia, ble det franskstudier for Lilia. Underveis har hun også fått med seg et utvekslingsår ved det prestisjetunge Sorbonne-universitetet i Paris. Det var en stor opplevelse å få studere ved et universitet der så mange store, franske forfattere og filosofer har studert, synes hun.

Ved Sorbonne fikk Lilia nok en gang merke de tidvis store kulturforskjellene mellom Norge og Frankrike.

– Foreleserne i Frankrike har en helt annen autoritet enn i Norge. Dersom en foreleser for eksempel kommer fem minutter for seint her hos oss, risikerer han at studentene har gått når han kommer. Det ville aldri ha skjedd i Frankrike – der venter man til foreleseren kommer, om det så tar en halvtime eller mer. Jeg husker også en gang det var en student bak i auditoriet som reiste seg opp for å gå ut da det var et kvarter igjen av forelesningen; foreleseren ble helt rasende og sa at om studenten gikk ut, fikk han aldri komme tilbake!

Pedagogikk
Lilia har også tatt et år med pedagogikk, slik at hun har alt på plass for å kunne jobbe som lærer i videregående skole. Hun har allerede vikariert som spansklærer i Trondheim; det trivdes hun svært godt med, og hun ser ikke bort fra at hun kommer til å bli lærer når hun er ferdig med studiene.

Litteratur, tegning og maling
Utenom studiene er Lilia ei jente med mange og varierte interesser: Som litteratur- og språkstudent er hun selvsagt glad i å lese, og da fortrinnsvis klassikere som Victor Hugo og Charles Baudelaire – eller Henrik Ibsen. Kunst og fotografi setter hun også stor pris på, og helt siden hun var liten har hun vært ivrig til å tegne og male.

– Gjennom tegning og maling får man uttrykt noe av det man har inni seg. Dessuten får man sett verden i et helt nytt perspektiv, bare ved å forandre farger og skygger, sier Lilja, som har en nokså kjent kunstmaler blant sine største forbilder:

– Den beste filmen jeg har sett, må være den som handler om livet til Edvard Munch. Han stod på og gav seg aldri, til tross for at han fikk mye dårlig kritikk. Stå-på-viljen hans har vært til stor inspirasjon for meg, forteller hun.

Lærerike missekonkurranser
Lilia er allerede tilknyttet to ulike modellbyrå, men å delta i en missekonkurranse, har hun aldri tenkt på før. Heller ikke har hun fulgt med på missekonkurranser tidligere, men som sagt; Lilia elsker å utfordre seg selv og å prøve helt nye ting:

– Gjennom Miss Universe har jeg lært mye som jeg aldri hadde lært ellers. Vi har blant annet hatt kurs i å posere for fotograf og å gå showwalk, men også i hvordan vi skal skrive blogg og forholde oss til pressen. Blant annet må vi hele tiden huske på at det er svært mange som leser bloggene våre, og at vi er forbilder for mange unge.

Showwalk er visstnok den korrekte betegnelsen på det missekandidatene gjør når de skal vise fram seg selv og sin personlighet – i motsetning til catwalk, som dreier seg mer om å vise fram de klærne man har på seg.

Kosmonaut eller Miss Universe
Nytt i årets Miss Universe er at kandidatene må samle poeng, blant annet ved å blogge, finne sponsorer, gjøre frivillig arbeid og bli intervjuet. Dessuten må de få folk til å sende SMS-stemmer, helt fram til finalen 28. september. I skrivende stund viser hjemmesida til Miss Universe Norway at  Lila er på åttendeplass på poenglista (kan hende rykker hun opp et hakk etter dette intervjuet?) og på førsteplass på SMS-avstemminga blant de 14 finalistene.

– Da jeg var liten, drømte jeg alltid om å bli kosmonaut og få reise ut i verdensrommet. Siden det ikke ble slik, hadde det jo passet å bli Miss Universe i stedet, ler hun. – Og hvis ikke, kan jeg godt tenke meg å ta doktorgrad ved Sorbonne – eller kanskje begge deler!

Ett er i alle fall sikkert: NOE kommer det til å bli av Lilia Tomren – Sjøholts mørke skjønnhet.
Fotograf: Gøril Hernes. Make-up og hår: Maria Schistad.

 Fotograf - Karolina Smolka
 
 
 
 
 
 Fotograf - Eric Fagerheim / make-up og hår - Monica Bromseth


 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag