Søkeord:  
Søk
Banner top

Strømmer til den katolske kirka

Den katolske menigheten i Ålesund opplever en sterk økning i medlemsmassen. Over nyttår vil prestene starte prosessen med å lete etter nye lokaler.

Aktuelt
Tekst Willy Haram   
Foto Willy Haram   
(27/11/2013)
Vegg i vegg med Vår Frue kirke i Nørvasundet ligger presteboligen til den katolske menigheten. Her har Ole Martin Stamnestrø (34) sitt hjem og menighetskontor. I det jeg kommer inn i gangen spør presten om han skal ta jakken min. Jeg kan ikke huske sist gang noen spurte meg om det. På skrivebordskjermen midt i stuen ser jeg noter. De katolske prestene har messer i kirken hver kveld, men det er søndag som er den store kirkedagen.

Fullstappet kirke
I løpet av tre messer på en søndag kan det komme så mange som 370 mennesker til kirken i Nørvasundet. 60 prosent av medlemmene er polakker. Totalt kommer de 3.330 medlemmene fra 75 nasjoner.

– Til messen klokken to kommer det mellom 150 og 200 mennesker. Da er kirken helt full, sier Ole Martin Stamnestrø.

Han startet som prest i Vår Frue menighet i november i fjor. Sammen med Waldemar Jachymczak fra Polen, tjener Stamnestrø 17 kommuner på Sunnmøre. Messene holdes i hovedsak på norsk, polsk og engelsk. Menigheten er underlagt Trondheim stift og biskop Bernt Eidsvig. Han er biskop både i Oslo og Trondheim.

Ikke sjømannskirke
En annen stor gruppering kommer fra Filippinene. De utgjør 10 prosent av menigheten. Herjingene fra tyfonen i hjemlandet har satt sine spor, og mange har søkt til menigheten i sorgprosessen. Men selv om filippinere og øst-europeere utgjør stammen i medlemsmassen, liker ikke Ole Martin Stamnestrø at menigheten hans sammenlignes med en sjømannskirke.

– Vi er ikke noe eksotisk fremmedelement, men vi er en urnorsk kirke slik vi nordmenn kjente den i mange hundre år fra Norge ble kristnet og frem til reformasjonen. Å bli sammenlignet med en sjømannskirke stemmer ikke overens med vår egen selvforståelse, forklarer han.

Kjente kallet
Ole Martin Stamnestrø var gjennom en lang prosess før han bestemte seg for å bli prest i 2008.

– Jeg gikk i flere år og følte på et prestekall. Jeg valgte til slutt å bryte opp og teste det ut. I løpet av presteseminaret falt brikkene på plass. Det var ikke et enkelt valg, men nå er jeg tilfreds og har funnet en slags fred i kallet. Jeg har ikke angret et øyeblikk siden.

Som katolsk prest har Stamnestrø valgt å leve i kyskhet og sølibat. Det er en av de store forskjellene mellom katolske og lutherske prester. Men den katolske presten i Ålesund misunner på ingen måte sine lutherske kollegaer, som han for øvrig har et godt forhold til.

Slipper teologisk kamp
– Dere trekker fulle hus. Er det mer takknemlig å være katolsk prest i Norge i dag?

– På et vis er det nok det, men på noen områder har vi de samme utfordringene. Noen lutherske prester sliter med en teologisk kamp. Hver prest kan individuelt definere læren og forkynne den, sier han.

–Det misunner jeg dem ikke. Sånn sett har vi det enklere siden den katolske læren er felles for alle. Samtidig er det utfordringer med vår lære også. Å få folk til å leve i tråd med den er ikke bare enkelt, innrømmer Ole Martin Stamnestrø.

Folket kommer
Til forskjell fra mange lutherske kirkesamfunn, gjør Vår Frue menighet ingenting for å gjøre seg populære, forteller Stamnestrø. Folket kommer til dem. I hans øyne er Vår Frue kirke en folkekirke i ordets rette betydning.

– For en polakk er det å gå i kirken på søndag like naturlig som å gå på jobb mandag. Kirken og nasjonaliteten er sterkt knyttet sammen. Det å være polakk er å være katolikk. Polakker har den naturlige gudstroen som mange i sekulariserte samfunn har mistet.

På den måten opplever den katolske presten i Ålesund en avstand til problemstillingen «folkekirkens krise i sekulariserte samfunn».

Mer aktivitet
Problemet for Ole Martin Stamnestrø og Waldemar Jachymczak er heller knyttet til det å vokse. De trenger både mer plass og større kapasitet for å utføre sine prestegjerninger.

– Det kjennes ut som om vi bare skraper på overflaten. Vi er på et minimumsnivå når det gjelder aktiviteter. Vi skulle gjerne gjort mye mer, sier Stamnestrø.

Seremonier som konfirmasjon og den første kommunion (nattverd for åtteåringer) er sterkt økende. I 2012 hadde menigheten 15 konfirmanter og 20 førstekommunionsbarn. I år har de hatt 24 konfirmanter og 40 førstekommunionsbarn.

Nye lokaler
Hver måned har de katolske prestene regelmessige messer i Ulsteinvik, Volda, Sykkylven, Gursken og Valldal. Behovet for faste lokaler utenfor Ålesund har for alvor begynt å melde seg.

– Det kan bli aktuelt å kjøpe et bedehus, en frikirke eller et annet egnet lokale på Søre Sunnmøre. Men heldigvis er det få tomme lokaler på Sunnmøre. Likevel vil vi ikke se ut som imperialister, bedyrer Stamnestrø.

– Når kan det bli aktuelt å kjøpe nye lokaler?

– Allerede neste år må vi bevege oss fra å tenke høyt til å handle, men det er biskopen som bestemmer.

Penger fra Tyskland
Og for den som måtte ha illusjoner om store rikdommer i den katolske kirke, kan presten komme deg til unnsetning.

– I norsk sammenheng er vi en fattig kirke. Om vi skal kjøpe eller bygge en kirke i Norge er vi helt avhengig av økonomisk støtte fra Tyskland. Vi må da også lete etter det rimeligste alternativet, sier Stamnestrø.

På veien ut av menighetskontoret/presteboligen blir jeg på nytt overrasket av en høflig gest. Ole Martin Stamnestrø tar jakken min ut av garderoben i gangen og holder den opp for meg. Jeg kan bare snu meg og stikke armene rett i den. Gesten var så uvant at jeg ikke greide å ta imot. Jeg tok derfor bare jakken, og takket for meg.


15 SISTE
  Med livet til låns i e...
  Eit heilt nytt og akti...
  S-M-XL slår jul igjen
  Klager på lukt fra Bin...
  Gjer Skodje endå meir ...
  Fra drøm til virkeligh...
  – En groovy affære
  Hvilket av ordførerkje...
  Sytalaust med dekkhote...
  Åpner opp kirkekjeller...
  Larsgården skolekorps ...
  – Som å miste en bror
  Minneord: Joachim Holm...
  Kondolanseprotokoll ho...
  Full drosjekrig etter ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag