Søkeord:  
Søk
Banner top

20 KJAPPE: Han sover på soverommet

Hvem: Hugo Opdal (48), gift med Ingunn, to barn
Hva: Gallerist i Studio Hugo Opdal
Hvor: Flø, Ulsteinvik

Kultur
Tekst Willy Haram   
Foto Willy Haram   
(29/10/2014)
Hva er du opptatt av akkurat nå?
– Selvfølgelig av familien min, men også av Pushwagner-utstillinga vi hadde sist uke. Det ble hektisk og mye skal følges opp. Suksess avler arbeid. Ellers har jeg hele tiden nye planer for galleriet på Flø. Og de er ofte langsiktige.

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom historien?
– Kunst, elektrisitet og lyspæra er vel og bra, men den eller de som fant opp bokstavene har gjort noe genialt. Vi må ha språk for å kunne lære.

Har du en hobby?
– Ja, kona og ungane mine… Neida, men det går litt opp i hverandre. Jeg har hobbyen min som jobb, og motsatt. Det er både bra og ikke bra. Jeg har alltid vært lidenskapelig i det jeg har gjort. Det har ikke blitt mye tid til å pleie myntsamlinga, for å si det sånn. Jeg har to barn på henholdsvis ni og ti år, og de krever selvsagt også  sitt.

Hva er din største kulturelle opplevelse?
– Om jeg skal velge én, så  vil jeg trekke fram en god venn av meg som heter Vegard Vinge. Å se hans versjon av Ibsens ”Et dukkehjem” er noe av det største jeg har opplevd. Han plasserte teaterstykket i Hausmania, en okkupert bygård i Oslo. Og siden teatermiljøet i Norge, og sikkert også i utlandet, er rimelig konservativt, var det en kul vri å gjøre.  Oppsettinga var også veldig eksperimentell.

Hvilken bok ligger på nattbordet?
– Der er det ingen bøker. På soverommet sover jeg.

Favorittmusikk?
– Jeg hører på mye forskjellig. Det kan være alt fra Satyricon, Iron Maiden, til jazz og elektronika. Jeg lytter på musikk hele tida.

NRK, TV2 eller TVNorge?
– Jeg er veldig glad i NRK, og har kun hatt deres kanaler fram til nå. Men siden barna synes Barne-TV på NRK har blitt for barnslig, har vi fått inn noen nye kanaler. Vi forsøker å se minst mulig på TV.

Er du flittig på sosiale medier?
– Tja, jeg har Facebook og Instagram i butikken og på galleriet. Jeg har også en personlig Facebook-profil, men bruker den ikke. Jobbmessig er jeg flittig, men ikke privat.

Erna eller Jonas?
– Erna og den nye regjeringen har nettopp startet, så de trenger mer tid før vi dømmer dem. Men jeg heller nok mer mot Jonas. Jeg så heller ikke behovet for å skifte regjering. Det går ganske greit her i landet.

Bruker vi for mye eller for lite av landets oljepenger?
– Jeg må innrømme at jeg ikke har så god oversikt over oljebruken, men jeg synes Norge stresser med å pumpe opp oljen. Den ligger der på havbunnen som penger i banken. Vi må også ta hensyn til klimaet og naturen.

Bør Norge innføre tiggerforbud?
– Vi vil gjerne hjelpe folk i nød, men samtidig vet vi at tigging også kan medføre kriminalitet. Vi har det veldig godt her i Norge, så det skulle bare mangle at vi ikke skal dele med andre.

Hvem burde skjerpe seg?
– Hadde du spurt meg i fjor, ville jeg svart Norge. Da sutret vi over regnvær og brunsnegler. Kanskje jeg bare skal svare det norske folk. Vi har det for godt, og klager alt for mye. I fjor var det i hvert fall helt forferdelig.

Hva gjør du om ti år?
– Jeg håper det blir det samme som nå. Det er utrolig artig.  Forhåpentligvis greier jeg fortsatt å tjene penger og ha det samme drivet i meg.

Hva ville du ha gjort hvis du fikk ti millioner kroner?
– Betalt ned gjeld, utvikla galleriet og gjennomført noen spennende kunstprosjekter. Og så ville jeg ha gitt noe til veldedighet.

Favorittreisemål?
– Jeg har én favorittby i verden og det er New York. Metropolen er full av energi, drømmer og fantastiske folk. Ellers er jeg veldig glad i Italia. Maten, kulturen og folkene. Berlin er også en spennende by. Spesielt med tanke på den virkomheten jeg driver. Flø er avsides, men sentral i forhold til flyplassen på Vigra. Det er kort vei ut til den store verden. Det å fylle opp batteriene med opplevelser og inntrykk er fantastisk.

Favorittmat?
– Maten til kona mi. Hun lager vanvittig god mat. Og så må jeg si indisk. Jeg er glad i sterk mat.

Hva kunne du tenkt deg å lære?
– Å tegne. Jeg ser på kunstnerne og hvor fantastisk det må være å bare ha ei tegneblokk og en penn, og så er en i gang.

Hva er det mest unødvendige du eier?
– Da vi bygde på huset vårt leide vi en fjøs for å oppbevare eiendelene våre. Etter ett år, da vi skulle flytte dem inn igjen, savnet vi nesten ingenting. Flere av kassene var merket med ”bodfyll”. Det sier vel litt. Mye står fortsatt i garasjen, uåpnet. Svaret blir derfor: Kassevis med ting.  

Hva er det beste og verste med velferdsstaten?
– Det beste er selvfølgelig at vi har så mye penger. At vi har tilgang til sykehus uten å måtte betale i dyre dommer. Pluss alle trygdeordningene. Men det kan samtidig være noe av det verste med velferdsstaten. At noen søker mot disse i stedet for å jobbe.

Hva er meningen med livet?
– Det kan forandre seg i forhold til hvor man er hen i livet. Om du hadde spurt meg for 20 år siden ville du helt sikkert fått et annet svar enn i dag. Nå handler det om å ta vare på kone og barn. Å bety noe for dem, er veldig viktig for meg.




15 SISTE
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
  – Den største forandri...
  U.-KA for alle
  – Yrkesfag er best!
  Takkar av etter 50 år...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag