Søkeord:  
Søk
Banner top

– Uansvarlig og unødvendig at politifolk må bære ladde våpen

Tidligere skytelandslagstrener Christian Holstad Lilleng synes det er hårreisende at politifolk over hele landet går rundt med ladde våpen.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(16/09/2015)
Siden november i fjor har norske, uniformerte polititjenestefolk båret ladde våpen på hofta, nær sagt uansett hvilket oppdrag de er ute i. Ikke bare har de hatt anledning til å bære ladde våpen – de har vært pålagt å gjøre det. Begrunnelsen for bevæpninga er at det skal foreligge en reell terrorfare mot Norge, og at politiet landet over kan ha behov for å reagere med våpenbruk på sekundet.

Terrorbevæpninga av politiet har hele tida vært midlertidig, men har blitt forlenga flere ganger av justisminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet). Nå har bevæpninga gjeldt i snart ti måneder i strekk, og flere har uttrykt frykt for at den midlertidige bevæpninga kommer til å utvikle seg til å bli permanent.

Debatt før terrorfaren
Normalt bærer som kjent ikke norsk politi våpen, og de siste åra har det vært en stor debatt mellom dem som mener at politiet alltid bør være bevæpnet og dem som mener bevæpning bare vil føre til at flere kriminelle utstyrer seg med våpen – og at de vil begynne å bruke tyngre våpen. Frykten er også at bevæpning vil føre til flere farlige situasjoner, og at politiet tar i bruk våpenet i situasjoner der det ikke trengs.

Siden november i fjor har altså ikke bare politiet vært bevæpna – våpnene deres har også vært ladde. Begrunnelsen for dette blir opplyst å være at politiet plutselig kan havne i en situasjon som krever at de kan trekke av med bare én hånd.

Vådeskudd
I løpet av de ni første månedene politiet har gått rundt med ladde våpen, har det vært registrert hele 17 vådeskudd – altså skudd som har gått av ved et uhell. Flere av disse har gått av inne på politistasjonene.

– Uakseptabelt!
En av dem som retter sterk kritikk mot at norske politifolk for tida går rundt med ladde pistoler, er tidligere landslagstrener i skyting, Christian Holstad Lilleng, som for tida er bosatt i Ålesund. Lilleng er selv rifleskytter og har vært trener for både det norske, svenske og nederlandske skytelandslaget. Det norske landslaget leda han blant anna under OL i Beijing i 2012.

– Det er helt uakseptabelt at det har gått av enda et vådeskudd hos politiet. Nå er det på tide at Stortinget setter hardt mot hardt mot justisministeren og får slutt på den midlertidige bevæpninga. Å gå rundt med ladde våpen, strider mot all fornuft og alle sikkerhetsmessige grunntanker. Dessuten er det tydelig at polititjenestemennene og -kvinnene ikke klarer å håndtere dette, sier Lilleng.

Lading tar et par sekunder
At det kan oppstå situasjoner som er så akutte at politiet ikke har tid til å lade pistolen, avviser han. En trent person bruker ikke mer enn tre-fire sekunder på å sette i magasinet og lade en pistol, påpeker han:

– Kom ikke her og si at politiet ikke har tid til de tre-fire sekundene! Uansett hvor «skarp» situasjon de kommer opp i, er jeg temmelig sikker på at de bruker minst noen titalls sekunder på å bestemme seg for å bruke våpen eller ikke. Da har de tid til å bruke de par sekundene ekstra det tar å lade.

At polititjenestefolk kan få et akutt behov for å skyte med én hånd, har Lilleng heller ingen tro på.
– Det må jo være viss en terrorist plutselig og uten forvarsel hopper fram og holder fast den ene armen. Hvor ofte skjer dét? spør han sarkastisk.

Aktiv skytter
Lilleng, som kommer fra Råde i Østfold, men flytta til ålesundsområdet i fjor, er selv en aktiv skytter. Nylig deltok han på Landsskytterstevnet på Lesja, der også politiet var til stede:

– Landsskytterstevnet på Lesja var ikke akkurat den mest terrorutsatte plassen her på jord ...  Det var litt av et paradoks at politiet, som har minimalt med våpentrening, gikk rundt med ladde våpen, mens vi som skyter hver dag og virkelig kan behandle våpen, gikk rundt med magasiner og sluttstykker i veska!

– Kan ta liv
Lilleng mener skyttere som virkelig kan bruke våpen, aldri ville finne på å gå rundt med ladde våpen. Risikoen med dét er altfor høy. Når politiet dessuten har utilstrekkelig våpentrening, slik han mener de har, blir faren for vådeskudd og feilskyting enda større, hevder han.

– Etter en av de siste hendelsene med vådeskudd, uttalte den aktuelle politimesteren at «rutinene hadde blitt fulgt». Dersom det er riktig at rutinene ble fulgt, er det på høy tid å endre rutinene. 17 vådeskudd på ni måneder er svært mye. Neste vådeskudd kan faktisk ta liv – kanskje inne på en butikk, kanskje utenfor en skole, påpeker den erfarne skytteren.

Normalsituasjonen
Den vanlige våpeninstruksen er å ha våpen og ammunisjon i en oppbevaringsboks i tjenestebilen, og diskusjonen fram til terrortrusselen plutselig skal ha økt i november i fjor, har dreid seg om politiet skal være generelt bevæpnet. Om våpna de i så fall skal bære med seg, attpåtil skal være ladd, har ikke vært en del av diskusjonen.

– Det er egentlig en annen diskusjon, men jeg er også motstander av generell bevæpning av politiet med uladde våpen. Bevæpning fører bare til at konfliktnivået trappes opp, at det blir flere ulykker og at det vil bli brukt våpen unødig. Jeg kjenner meg i alle fall ikke tryggere av at politiet går rundt med våpen, snarere tvert om, sier Christian Holstad Lilleng.
 
 
 
– – –
 

– Vet ikke hva han snakker om

 
Politimesteren i Sunnmøre politidistrikt mener skytetrener Lilleng ikke vet hva han snakker om.

– Skyttere bør kanskje oppdatere seg på politioperative vurderinger før de uttaler seg. Lilleng vet neppe nok om trusselsituasjonen og kjenner heller ikke våre rutiner og prosedyrer. Han vet ikke hvilken trening polititjenestemennene har, sier politimester Ingar Bøen, som mener det er fullt forsvarlig at polititjenestefolk i uniform bærer ladde våpen:

– Folk kan ha tillit til at mannskapet har den treningen de trenger for å håndtere dette. Vi har heller ikke hatt noen tilfeller av vådeskyting på Sunnmøre, påpeker han.

Når det gjelder de 17 vådeskuddene landet rundt, ønsker ikke politimesteren å uttale seg, fordi han ikke kjenner til situasjonen i de ulike tilfellene:

– Det er sikkert ulike forklaringer som ligger bak alle de 17 vådeskuddene, tror han.

Terrorinstruksen innebærer altså at absolutt alle uniformerte polititjenestefolk som er godkjent for det, skal bære ladd våpen på hofta. Imidlertid finnes det noen unntak:
– Politi som er på besøk i barnehager eller på skoler, bærer ikke våpen. Det samme gjelder politi som deltar i leteaksjoner, opplyser politimester Ingar Bøen.
 
 
 15 SISTE
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag