Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

I selskap med landets vakreste

En bygning blir freda fordi den regnes for å ha nasjonal kulturhistorisk verdi, og fredningen skal sikre at husa blir bevart, også for de kommende generasjonene. Hvis noe skal endres må det først godkjennes av kulturminnemyndighetene.

Kultur
Tekst Lena Høyberg   
Foto Lena Høyberg   
(30/03/2016)
BILDETEKST: Den godt bevarte villaen i Einarvikgata i Ålesund har hatt mange eiere siden enkefru Laura Helene Birkeland Devold flytta inn tidlig på 1900-tallet.
 
– – – 
 
Den sjeldne villaen ligger midt i Ålesund sentrum. Huset har også sin egen park, som har blitt holdt vedlike slik den ble også for over hundre år siden. Jugendstilen møter man allerede i innkjørselen. Sirlige dekorasjoner rundt vinduene, høye dører og den karakteristiske bueforma verandaen. Alt inspirert av norrøn vikingkunst og norsk stavkirkeornamentikk fra middelalderen.

I beundring
Huset har hatt flere eiere siden enkefru Laura Helene Birkeland Devold døde et par år etter at huset stod ferdig. I dag er det ekteparet Julianne Bendixen og Ole Leinebø som bor i den freda jugendstilvillaen. Da huset lå til salgs for fem år siden ble til slutt fristelsen for stor.

– Vi ville flytte til sentrum. Vi har bodd i Breivika i tjue år, og hadde lyst til byen. Vi så at huset var til salgs, men tenkte med det samme at der står det nok folk i kø for å kjøpe, forteller Bendixen.

Men huset ble ikke solgt så raskt som de trodde.

– Hæ? Er det ikke solgt? sa vi da annonsen dukka opp i avisa igjen. Så da satsa vi, legger Leinebø til.
Han vokste opp bare noen få meter unna og har beundra huset siden han var barn.

– Etter at vi hadde kjøpt huset fortalte søskenbarnet mitt at jeg faktisk hadde sagt en gang at jeg skulle bo her når jeg ble stor. Det hadde jeg glemt, forteller han.

Men det var ikke bare ønsket om å bo mer sentralt som gjorde at de flytta inn i enkefru Devolds villa. Begge har en lidenskap og genuin interesse for historie. De ville derfor ta vare på det gamle huset og historien som sitter i veggene.
 

BILDETEKST: Slik så det ut da det fortsatt lå en diger eplehage foran huset. Bak ligger spiralhagen, som fremdeles ligger der i dag.


 
Fra kontor til bolig
Enkefru Devolds villa regnes blant Norges vakreste villaer i jugendstil. Før Ålesund brant stod det et flott trehus i sveitserstil på denne tomta. Og da det forsvant ble det bestemt å bygge en ny villa. Og slik som flere steder i byen, var det Hagbart Schytte-Berg som tegna murboligen i Einarvikgata 7.

Huset stod da på en enorm tomt. Foran lå en diger eplehage, og bak ble det laga en såkalt spiralhage, som fortsatt ligger der i dag. Men eplehagen måtte gi tapt for en boligblokk. Likevel er tomta enorm når man tenker på at den ligger midt i Ålesund sentrum.

– Vi trives veldig godt her, og mener vi er heldige som får bo her, forteller Bendixen.

Romslig villa
Begge mener at en bygning har godt av å bli brukt på den måten det er ment å bruke den. Villaen ble først oppført som bolig, men ble i senere tid omgjort til kontor. Det har de igjen gjort om på. Nå er huset et hjem.

Og med nok av plass. Huset strekker seg over fire etasjer, men det er i andreetasjen de trives best. Paret har valgt å kombinere den majestetiske jugendstilen i det veggfaste interiøret med moderne møbler. Stort sett. For de har også flere innslag av eldre møblement i det sjeldne hjemmet. En god og lun kombinasjon.
 
– Vi klarer ikke helt å bestemme oss for hva vi liker best med huset. Vi trives veldig i spisestua når vi har besøk, eller i «hula» bak treskjæringene om kveldene. Og er det fint vær liker vi å sitte ute på verandaen. Det er ikke så enkelt å velge en favorittplass her, sier hun.
 
 
 
 

 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag