Søkeord:  
Søk
Banner top

I bildet: Styreleder som kan trikse

Navn: Arne Aambakk (74)
Sivilstand: Gift med Marianne. Har en voksen sønn og datter, to barnebarn og tre oldebarn i Tyskland, bonusbarn og -barnebarn.
Aktuell med: Aktuell ettersom han nettopp gikk av som styreleder i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre. Fremdeles styreleder i Herd, som kunne ha sørget for sist rundes sjokkresultat da de ledet over AaFK til det gjensto få minutter av ordinær spilletid.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(04/05/2016)
Arne Aambakk er en person man har lest, sett og hørt om. De siste årene har det enten vært som styreleder, tilbake til 1999 i AaFK, eller nå sist som avtroppet i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre (DÅS), siden 2007. Han er fremdeles styreleder i Sportsklubben Herd, også det siden 2007.

Med utgangspunkt i ordet ”engasjement” er det interessant å få høre fra Arne Aambakk selv, hva det har seg. Hvorfor har han engasjert seg på toppen i store organisasjoner? I de tre nevnte vervene har han gått rett inn i styrelederposisjon. Uten bindinger, ingen tidligere, dyptgående kjennskap eller nære relasjoner, eller som rekrutt fra å være styremedlem i en periode, som ofte er veien man går når man blir ønsket inn i lederposisjon.

– Jeg har vurdert å gi meg, men har blitt overtalt til å fortsette. Det kan godt storme litt. Jeg tror at man gjennom den rette dialogen kan få løst opp i ting. Og hvis ikke, er det flertallet som bestemmer i et demokrati, retter han seg etter, og forklarer arbeidsfilosofien sin videre:

– Jeg hevder ikke alltid at jeg har rett. Jeg har to ører, men bare en munn. Det er viktig å få til konsensus, og man må lytte.

Fra topp til bredde
– Til neste år har det gått ti år siden jeg kom til Sportsklubben Herd, kommenterer Arne, på plass på stadion dagen før breddeklubben skal møte regionens beste lag i cupkamp. I ettertid lød analysen på at denne rundens cupbombe kunne ha kommet nettopp her. Herd kunne ha spilt Aalesunds Fotballklubb ut av årets norgesmesterskapet. Slik gikk det ikke.

Breddeklubben Herd har en annen hverdag enn AaFK. Med 60 lag og mellom 800-900 spillere, er dette en forholdsvis stor klubb. Tidligere denne måneden samlet de seg i sin egen hall, til felles kick-off for første gang. Tidligere har de holdt til i Pinsekirka, hvor klubben måtte dele seg i to for å få plass til alle.

– Det ble en kjempesuksess. At vi fikk hallen på plass for to år siden har ført til en fantastisk tilvekst, spesielt med tanke på tilbudet gjennom vinteren til de yngste. At vi klarte å få den opp uten tippemidler, men ved hjelp av samarbeidspartnere, er vi stolte av, forteller han.

Styreledervervet i Herd beskrives også som tilfeldig. Arne signaliserte avgangen i AaFK, og ble spurt av Gunnar Hareide om tilsvarende verv i Herd.

Måtte omstille
– Dette er en helt annen rolle enn i AaFK i Tippeligaen, sier han, og viser til eksempelet:

–Hit kom jeg til en klubb som var veldig flinke på lotteri. Klubben fikk 800.000 kroner hvert år på automater, som det ble slutt på. Å få medlemmene til å forstå at det var slutt på de gylne tidene, var ikke lett. Det ble brukt to år på det. I noen tilfeller vil man ikke forstå før man føler det på kroppen, så det ble kjørt smalhans før vi kunne begynne å bygge opp igjen.

Et spark til Ålesund kommune har han. At kommunen ikke har midler å støtte med til anlegg, godtar han. At de først fikk et krav på 100.000 kroner for sin 14 kvadratmeter store kiosk i hallen, i VAR-tilknytning (Vann, avløp og renovasjon), syns han er for drøyt. Etter å ha protestert, omgjorde man bruken til lagerhall for næringsliv. Da ble VAR-kravet nedskrevet til 40.000 kroner. Dette er også påklaget.

– Vi mener kravet er for høyt. Vi får se hva som skjer. Vi må selge veldig mange vafler for å dekke det inn, vet han.

Fra Stranda med engasjement
Tilbake til utgangspunktet, om hvorfor Arne Aambakk har engasjert seg slik han har gjort, etter at han gjorde ”bymann” av seg. Oppvokst og med base gjennom sitt voksne liv på Stranda, hadde han frem til 1996. Bare tre år seinere gikk han rett inn i styreledervervet i AaFK. Han var klar på at klubben trengte å bygge tillit og entusiasme. Skepsisen i klubbene rundt var sterk til å begynne med. Gradvis endret det seg, og etter hvert som a-laget har klart å stabilisere seg i øverste ligaen, har AaFK blitt Sunnmøres stolthet innen fotball. I 2007 ga han seg som styreleder i toppfotballklubben.

Forsikring eller reiseliv
I sitt yrkesliv jobbet Arne innen forsikringsbransjen. Men, reiseliv har alltid fasinert han, og han tror kanskje denne yrkesveien kunne ha vært aktuell, om det ikke ble forsikring.

– At jeg ble innvalgt i DÅS var egentlig tilfeldigheter. Jeg var på ferie og fikk en telefon fra valgnemnda. Det kom uventa, for jeg hadde ingen direkte aktivitet retta inn mot reiseliv, sier han.

Gjennom jobben kjente han til bedrifter i området, og han takket ja til styreledervervet. Når han tenker ni år tilbake, tok han over ansvaret for en organisasjon som sleit voldsomt. Både med stabilitet og økonomisk.

– Jeg oppdaga kjapt at ikke alt var på stell og ryddeprosessen begynte. Geir Steinar Vik ble ansatt som reiselivssjef. Ettersom han er strandar, måtte det bli bra, smiler Arne av sin egen uttalelse.

Fikk ikke samlet til ett
Kutymen om å besøke rådmannens kontor for å få forskudd på utbetaling fortsatte et par år. Etter det var det mulig å styre skuta, til nå å ha vel én million kroner i egenkapital.

–Det var knallhard jobbing og mange kamper underveis for å få dette til å gå. Hele tida har jeg jobbet for å prøve å samle reiselivsnæringa i ett selskap. Man må bli større og samarbeide. Samarbeid er nøkkelen i alt, bygger han filosofien sin bak. Han gav seg før han lykkes helt i å forene DÅS med DGT (Destinasjon Geiranger-Trollstigen). I juni blir det generalforsamling, men motstanden i turistbygda Geiranger har vært stor mot sammenslåingen. Så det skjer uten Arne Aambakk som styreleder. Bjarne Rekkedal skal styre DÅS videre. Han er, i motsetning til sin forgjenger, ikke uten bindinger. Han og kona driver Rekkedal Gjestehus i Sæbø.
 
– Kongstanken om å få til ett selskap gikk ikke, men bortsett fra miljøet i Geiranger og Volda kommune, er alle andre kommunene på Sunnmøre med. Jeg følte jeg hadde gjort så mye jeg kan gjøre i denne prosessen, sier han.

Hatt stort engasjement
Mer kunne ha blitt nevnt. At han har bakgrunn fra lokalpolitikken fra kommunestyret i Stranda. Han er vara til bystyret til Ålesundlista. Ikke uventet er han leder for borettslaget hvor han og kona Marianne bor.

 Han flyttet fra Stranda med bakgrunn fra ledervervet i Stranda Idrottslag. Arne var økonomiansvarlig da Stranda arrangerte World Cup-renn tidlig på 1990-tallet, han var aktiv innen fotball og skihopping, opparbeidet seg både trener- og lederkurs innen fotball, var leder i Idrettsnemnda i 20 år, var formann i anleggskomiteen i kretsen, leder i Sunnmøre Fotballkrets fra 1994-1999, var i breddekomiteen i Norges Fotballforbund, satt i Forbundsstyret til NFF fra 2010-2014. I fjor ga han seg som styreleder i Møre og Romsdal Reiseliv. Før helga takket han av som styremedlem i samme organisasjon. Han har blitt hedret av Rotary med Paul Harris-utmerkelsen for sitt samfunnsengasjement.

– Der er mange verv jeg har takka nei til. Idretten har stått mitt hjerte nær, og jeg er opptatt av samfunnsutvikling. Jeg ivrer for å lage en fin fremtid for de som vokser opp. Jeg har også sett hvor stor betydning idretten har for de som vokser opp til å bli gode samfunnsborgere.

Har ikke styrt alene
Tilværelsen som styreleder har ikke vært et enmannsshow. Arne Aambakk syns han har vært privilegert, og nevner blant annet tida i Forbundsstyret som en periode som gav han fantastiske opplevelser. Samarbeidet med Geir Steinar Vik i DÅS har fungert fint. I store deler av perioden har Arne vært en arbeidende styreformann. Den samme nære relasjonen beskriver Arne om samarbeidet med daglig leder i Herd, Eirik Hoseth. Om exiten fra reiselivet innrømmer Arne:

– Det er litt vemodig. Jeg savner det allerede.

Langs med sine styrelederverv har han hatt massevis av dyktige folk sammen med seg. Han nevner frivilligheten for eksempel i Herd, som er helt fantastisk. Og det er, ifølge styrelerens utsagn, mange i Sportsklubben Herd som gjør en kjempejobb.

Engasjementet til Arne Aambakk er stort og varmt. Uten ei positiv og forståelsesfull kone i Marianne, vet han at engasjementet som styreleder ikke hadde vært mulig.

Å sette seg til med ei bok, er ikke i hans natur. Arne møter alderdommen gjennom å bruke hodet, være engasjert og ta vare på kroppen gjennom fysisk aktivitet, som hans nær daglige joggeturer, er fremdeles viktig.

–Den dagen jeg ikke kan gjøre det andre kan gjøre, da må andre komme å overta, lyder en styreleders selvinnsikt.15 SISTE
  – AutoPass blir ikkje ...
  Lover nye skoler og id...
  Har sett seg lei på hu...
  Regnbuebarn til Parken
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
annonse   
TransProvence
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag