Søkeord:  
Søk
Banner top

I BILDET: Når det går ei kule varmt

Navn: Arnstein Vestre (24)
Sivilstand: Ugift

Aktuell med: Ålesunderen har nylig begynt i ny jobb hos verdens største miljøorganisasjon, Greenpeace, som fagrådgiver for klima og energi. Han jobber nå på kontoret i Oslo.

Aktuelt
Tekst Lena Høyberg   
Foto Amanda Iversen Orlich/Natur og Ungdom   
(11/05/2016)
Da Arnstein Vestre gikk på videregående lovte han dyrt og hellig at han aldri skulle bli miljøverner på heltid. Nå har han nylig lagt bak seg nærmere ni år hos Natur og Ungdom og starta i ny jobb hos verdens største miljøorganisasjon, Greenpeace.

På telefon fra sitt fortsatt ganske nye kontor på Torshov i Oslo forteller han om det brennende engasjementet for miljøet som vokste frem etter at han nektet å tjene i militæret.

– Jeg endte derfor opp med å ha siviltjeneste i Natur og Ungdom i ett år. Deretter havna jeg i sentralstyret, for å så bli nestleder og senere også leder. Det har balla litt på seg, men nå mener jeg at det er blant de viktigste jobbene man kan ha, forteller han.

Klimakamp
Vestre vil sørge for at de som kommer etter han har en verden å leve i. En verden der klimaendringene ikke har ødelagt livsgrunnlaget for generasjonene i framtida. Han vil få flere til å forstå hvor viktig det er å ta vare på kloden.

– Hva sier du til klimaskeptikerne?

– Verdens fremste forskere har slått fast at klimaendringene er menneskeskapte. Det blir varmere, og det er det vi som har skylda for ved å brenne kull og leve på olje og gass. Det må vi gjøre mindre av, men vi trenger at alle bidrar med smått og stort. Samfunnet må omstille seg til å ikke være så avhengig av oljen.

97 prosent av forskere som jobber med klima støtter opp om at endringene vi ser i dag er menneskeskapte, ifølge WWF. Aldri før har det vært målt høyere gjennomsnittstemperaturer, og flere og flere mennesker lever med konsekvensene av klimaendringene.

Oljekrasjen
Oljeproduksjonen på norsk sokkel er redusert og kostnadene har økt kraftig siden nedgangen i oljebransjen starta. De siste to årene har flere titalls tusen jobber forsvunnet i den tidligere svært lukrative industrien.

– Det er veldig trist når folk mister jobbene sine, men denne utviklinga viser hvor avhengige vi har gjort oss av en høy oljepris. Jeg tror ikke at vi kommer til å trenge oljen like mye i framtida. Det foregår en fornybar revolusjon i Europa, og jeg tror ikke at verden kommer til å være så oljedopa fremover.

Det er tydelig at Vestre brenner for det han driver med. Selv mener han at det er en forutsetning hvis man skal jobbe for miljøet. Til tross for forskninga er mange uenige, og langt ifra alle er interesserte i omstilling. Det har tvunget frem en stå-på-vilje i han.

– Det er viktig å være tålmodig i dette arbeidet, og bruke tid på å skjønne hvorfor folk mener det de mener, og ikke minst prøve å få andre til å forstå hvorfor du har dine meninger. På samme tid er det viktig å ha fakta på bordet og gjøre arbeidet skikkelig. Det er jeg veldig opptatt av.
– Går engasjementet ditt noen ganger over i sinne?

Han nøler, og man kan høre smilet gjennom telefonen.

– Noen ganger har det nok gått en kule varmt, ja.

Han humrer.

– Det er lett å bli oppgitt når man snakker med mennesker som er hellig overbevist om at klimaproblemene er en konspirasjon. Det kan fort bli en trist diskusjon.

Sivilt ulydig
Vestre er kjent som en klar og tydelig stemme i debatten om dumping av gruveavfall i norske fjorder, og som en kompromissløs forkjemper for en sterk klimapolitikk. Norge er ett av få land i verden som godkjenner dumping av dette avfallet i sjø. I april i fjor godkjente regjeringa å la gruveselskapet Nordic Mining dumpe avfallet sitt i Førdefjorden. Gammeldags, mener Vestre.
I februar i år lenka rundt 80 aksjonister seg fast til anleggsmaskiner på Engebøfjellet, nord for Førdefjorden, for å protestere. En etter en ble hanka inn av politiet for sivil ulydighet.

– Jeg brukte lang tid på å bestemme meg om jeg skulle gjøre det. Jeg har aldri gjort det tidligere. Men det var for en sak jeg har jobba mye med – mesteparten av tida mi i Natur og Ungdom handla om å jobbe mot dumping i norske fjorder. Og Førdefjorden er blant de aller reneste.

Det var ifølge Vestre en spesiell opplevelse. Å bryte lova var en avgjørelse han ikke tok lett på.
– Å si fra når noe ikke er greit er noe av det viktigste vi gjør som mennesker. Det var det vi gjorde da vi lenka oss fast på Engebøfjellet. Jeg angrer ikke et sekund.

Han og alle de andre ble henta av politiet, og gitt bøter. Vestre fikk to på til sammen 20 000 kroner. Dobbel bot for å ha lenka seg fast to ganger.

– Jeg er ikke enig i at jeg er skyldig, og har ikke vedtatt bota – så det blir nok en rettsak, forteller han.

Hos verdens største
Vestre gikk av som leder i Natur og Ungdom under landsmøtet i år, og starta like etter hos Greenpeace. Han innrømmer at det er rart å gå fra å være sjef til å være på gølvet igjen.

– Hittil har det vært veldig spennende med nye utfordrende oppgaver. Det har egentlig vært veldig fint å være en helt vanlig ansatt igjen. Fordelen med det er at jeg har mer tid til å dykke dypere inn i sakene enn tidligere.

Han syns Greenpeace er både smått og stort på samme tid. På den ene siden er det verdens største miljøorganisasjon som jobber med saker som konsekvensene av klimaendringene i Arktis. Det merker han også til daglig.

– Det er en stor organisasjon. Hver uke mottar vi eposter med en oversikt over ukens seiere – miljøsaker vi har lykkes med over hele verden. Da føler man at man er med på å vinne. Men vi er også små. På kontoret på Torshov i Oslo er vi 16-17 personer.

Bruker ikke pekefingeren
Vestre har alltid vært opptatt av å reise miljøvennlig. I motsetning til mange av vennene hans har han ikke lappen, og reiser bevisst kollektivt.

– Her i Oslo er det enkelt. Det første jeg engasjerte meg i da jeg gikk på videregående i Ålesund, var et bedre busstilbud. Å reise miljøvennlig har alltid vært viktig, men det finnes mange grunner til å kjøre bil. Det er langt ifra like bra kollektivtilbud i distriktene som det er i de større byene, sier han.

Han legger til at har man sjansen til å reise miljøvennlig så bør man gjøre det.

– Ta bussen, eller kjør elbil. Men jeg har ikke troen på pekefinger-miljøvern. Det har ingen hensikt å få folk til å føle seg dårlig. Løsninga er å bygge et tilrettelagt samfunn der det er enkelt å være miljøvennlig. Det er også grunnen til at jeg engasjerte meg i miljøpolitikk – vi må løfte de store tinga sammen.

Vestre tror at mange har lært mye om klimaendringene de siste ti åra, og at flere forstår hvor alvorlige følger det har for verda. Slik har det ikke alltid vært, ifølge klimaforkjemperen.

– Jeg tror at flere forstår at vi må gjøre noe, og det raskt. Jeg husker da jeg begynte i Natur og Ungdom og vi hadde stand på Moa. Ikke alle var like fornøyde med det, og jeg ble fortalt at jeg burde heller komme tilbake når jeg hadde blitt tørr bak øra og hadde blitt litt mer voksen.

Fritid?
For Vestre har klimaendringene blitt mer enn bare jobb. De årene han jobba i Natur og Ungdom handla mye om dugnad. Tidlige morgener, lange ettermiddager og sene kvelder. En helt vanlig torsdag gikk gjerne med på å male paroler. Men 24-åringen ble plutselig eldste far i huset, og syns det var på tide å se seg om etter andre ting.

– Natur og Ungdom var både jobb og fritid, og en fantastisk organisasjon med masse energi og kraft. Det savner jeg litt. Men nå som jeg ikke er leder lenger har jeg plutselig flere åpne helger og kvelder. De bruker jeg helst på å gå turer, lese gode bøker og prøve ut nye aktiviteter. Nylig starta jeg med klatring, og jeg har et håp om å gjøre det til en fast hobby.

– Jeg har i alle fall ikke slutta med det enda, ler han.

– Hvilke ambisjoner har du fremover da?

– Det spør mamma om også. Jeg blir her i alle fall ett år, og så må jeg se hvor vegen går. 
 15 SISTE
  – AutoPass blir ikkje ...
  Lover nye skoler og id...
  Har sett seg lei på hu...
  Regnbuebarn til Parken
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
annonse   
TransProvence
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag