Søkeord:  
Søk
Banner top

JUGENDSTILHUSA: Arbeideren – et begrep, en institusjon og levemåte


Kultur
Tekst Lena Høyberg   
Foto Lena Høyberg   
(11/05/2016)
– Arbeideren er ikke en bygning, det er et begrep.

Lars Johan Huse har tatt mange steg innenfor Arbeiderens vegger. Da han var kultursjef i kommunen ble han godt kjent med bygget som har husa det aller meste som går an å komme på av arrangement.

Vel, kanskje ikke alt. For da Arbeideren feira 100 år ble det skrevet en liten hilsen til fortida og framtida på Arbeideren.

«Det er ikke heilt sant at det som av og til blir sagt at det er alt mulig som har foregått på Arbeideren opp gjennom tidene. Nei, for der har jo ikke vært svømmestevne…»

Men det er vel kanskje bare bassenget som mangler i forsamlingslokalet.

- Der har vært revyer i massevis, egen kino, dans, konserter, vekkelsesmøter og bryting, for å nevne noe, forteller Huse.

Et hjem for revyen
I boka «Små gløtt av revylivet i Ålesund i 100 år» skriver Jørgen Olav Flatmark at det uten tvil er Arbeideren som har vært den viktigste ramma for revyene i byen. Det har vært hovedscenen også for det lokale revylivet.

Dagens Arbeideren er fra 1904, men den står i dag på tomta til en eldre forgjenger. Den aller første Arbeideren ble bygd i 1887 – men Flatmark skriver i boka at det er heller uvisst om den nettopp ble kalt det; Arbeideren.

«Den er nå like fullt starten på institusjonen Arbeideren i Ålesund. For det er da en institusjon den er, og ikke bare et forsamlingslokale, en teatersal eller en konsertsal. Jo, den er det også. Men først og fremst er den en institusjon og et begrep i Ålesund», står det i Flatmarks bok om revylivet.

Bygd på ruiner
Gamle Arbeideren stod i ildlinja under bybrannen, og den nye stod ferdig i 1906 som Ålesunds kulturelle storstue, en posisjon den har klart å beholde i mer enn hundre år senere. Huset ble oppkalt etter byggherren – Aalesunds Arbeiderforening. De drev videre med kulturelle arrangement og fornøyelse frem til 1970, da de tok en pause.

– Arbeideren var en stund butikk og lagerlokale i flere år, men i 1983 overlot de huset til kommunen for en symbolsk sum på ei krone, tror jeg. De restaurerte bygninga både utvendig og innvendig, forteller den tidligere kultursjefen.

Arbeideren er byens mest monumentale jugendstilbygg. Med særprega fasader, ornamentikk og nøkkelhullformede dører og vinduer fremstår Arbeideren som et viktig element i bybildet.

Betydningsfulle lokaler
Ifølge det nasjonale jugendstilsenteret er det i dag et av Norges vakreste offentlige festivitetslokaler. Men det er ikke bare den kunstneriske arkitekturen som gjorde at huset ble freda i 1997. Fredninga understreker også at bygget historisk sett har hatt stor betydning for Ålesunds sosiale og kulturelle liv.

– Det er ikke bare en bygning. Arbeideren betyr noe for flere generasjoner av ålesundere. Det har vært arnestedet for mye av kulturlivet i byen. Jeg var mye på dans i Arbeideren, gjerne på lillelørdag. Det var populært, sier Huse.

– Hva er framtida for Arbeideren?
– Hvis der er vilje til å satse på bygget, er det klart at de har framtida foran seg. Men man må tørre å se med nyere øyne på hva Ålesund sentrum har bruk for. Der er flere konkurrenter i dag enn for hundre år siden, så man må tenke bredt. Arbeideren har lagt nært hjertet til mange, og jeg håper at det vil fortsette. Men en ting er jeg rimelig sikker på – det blir nok aldri et lagerlokale igjen, humrer han.

Ingen kan protestere på at mye har skjedd innenfor de sirlig dekorerte veggene – og mye sitter igjen. Noen hevder også at en gammel vaktmester går igjen.

– Noen sier at de hører dunk, ja. Selv har jeg ikke opplevd det.

Enda.
15 SISTE
  – AutoPass blir ikkje ...
  Lover nye skoler og id...
  Har sett seg lei på hu...
  Regnbuebarn til Parken
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
annonse   
TransProvence
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag