Søkeord:  
Søk
Banner top

Parkinson ingen hindring!

Man kan fint ha et aktivt liv også med Parkinsons sykdom. Parkinsonforeningen arrangerer en rekke aktiviteter for sine medlemmer, og sist uke var de for første gang på kajakktur.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(01/06/2016)
HUMØRET PÅ TOPP: Arne Thorsnes (framme) og Borgar Mattland har det helt strålende.
 
--- 
 
 
– Det var en nydelig dag på sjøen, og alle var begeistra, sier Borgar Mattland, som er kasserer i Sunnmøre Parkinsonforening og ansvarlig for aktiviteter i foreningen.
– Selvsagt var det ikke bare enkelt for alle å komme seg opp i og ut av kajakken, men takka være de fantastiske folka i Kayak More Tomorrow, gikk det veldig fint, legger han til.
 
– Aktivt og trivelig miljø
Medlemmene i Sunnmøre Parkinsonforening er en aktiv gjeng. To ganger i uka har de fysioterapeut-leda trening på Frisksenteret på Moa, de møtes jevnlig til bowling, og noen av dem spiller golf i lag.
– Jeg hadde aldri spilt golf før jeg fikk Parkinsons, men ble overtalt av noen i foreninga til å bli med. Det er veldig kjekt! Med aktivitetene der har jeg faktisk kommet i fysisk bedre form enn jeg noensinne har vært! Dessuten er det et fantastisk godt miljø i foreninga; det sosiale fellesskapet jeg har fått der, ville jeg aldri ha vært foruten. Det er veldig trivelige, kjekke folk som har tilført livet mitt mange kvaliteter, forteller han.
 
Nye opplevelser
Også Svein Jarle Molnes kan fortelle om et svært godt og aktivt miljø i Parkinsonforeninga:
– Gjennom foreninga har jeg begynt med aktiviteter jeg aldri har holdt på med før, og som jeg har stor glede av. Jeg har begynt med bowling, nå skal jeg på min aller første kajakktur – og noen av de andre prøver å overtale meg til å bli med på golf, smiler han.
 
Mestring
Borgar forteller at når man står overfor sykdom eller andre endringer i livet som gjør det vanskelig å fortsette med de aktivitetene man har vært vant til å holde på med, kan det være lurt å legge dem bak seg og prøve noe helt nytt:
– Når man opplever at man ikke lenger får til det man gjorde før, blir man frustrert, men når man i stedet begynner med noe man aldri har gjort før, vil man gradvis bli flinkere, og man får en mestringsfølelse, forklarer han.
 
Ønsker yngre medlemmer
Formålet med kajakkturene er dels å gi medlemmene en god og aktiv naturopplevelse, dels å få bukt med fordommene om at mennesker med Parkinsons er gamle, passive menn – og å prøve å rekruttere litt yngre medlemmer:
– Det er jo riktig at Parkinsons sykdom rammer litt opp i åra, men det er også 40- og 50-åringer som får denne sykdommen, og vi vil gjerne ha flere av de litt yngre med i foreninga vår, forklarer Borgar.
 
Lang tur
Turen sist uke gikk ut Ålesundet, rundt Aspøya gjennom Steinvågsundet og til Volsdalsberga. Der gikk de i land og hadde lunsj i en av badevikene, før de padla inn igjen i Ålesundet. Etter fire timer var de tilbake, slitne, men lykkelige:
– Alle var begeistra og hadde en veldig positiv opplevelse. Været var helt perfekt, og det var nærmest blikkstille på sjøen.
 
Kajakker for alle
– Kayak More Tomorrow gjorde en kjempejobb og strakk seg utrolig langt for oss, og de har vært veldig imøtekommende, hyggelige og hjelpsomme. At turen tok litt lenger tid enn forventa, takla de også helt fint, roser Borgar.
Kajakkene som ble brukt på turen er store og vide, og svært stabile og lettmanøvrerbare. Blant annet var de utstyrt med et lite ror i akterenden, som styres enkelt med en pedal på hver fot: Trykk forsiktig inn venstre pedal, og kajakken svinger til høyre.
– Vi har kajakker som passer for alle, uansett ferdigheter og nivå, smiler Jonathan Bendiksen, canadieren som starta opp og driver kajakkselskapet.
 
Extra-støtte
Parkinsonforeninga vil også takke Extrastiftelsens Extraexpress, som deler ut midler til tiltak og prosjekter som fremmer fysisk og psykisk helse, mestring og livskvalitet. Det er midlene derfra som har gjort de fire planlagte kajakkturene denne sommeren mulig.
– De likte kajakkprosjektet vårt så godt at de gav oss maksimal støtte, 30.000 kroner, sier kassereren med et stort smil.
Pengene fra stiftelsen kan brukes både til å dekke selve kajakkturene og til reiseutgifter for medlemmene. Denne første gangen var det bare ålesundere som var med, men turene er åpne for parkinsonrammede og familiemedlemmer fra hele fylket – og koster altså ikke noe som helst for den enkelte deltaker.
 
Flere turer
Utover sommeren blir det ny kajakktur både i juni, juli og august. Datoene er allerede fastsatt, men da man er avhengig av værforholdene – først og fremst at det er rimelig vindstille – kan disse endres på kort varsel.
Borgar Mattland håper at kajakkprosjektet kan videreføres også neste år, men det krever i så fall at Extrastiftelsen Extraexpress er like velvillig innstilt da, forteller han.
PS! At det bare ble menn med på denne turen, er litt tilfeldig. Neste gang blir det med minst to kvinner, deriblant lederen for Sunnmøre Parkinsonforening, Elise Leite.
 
 
 
 
15 SISTE
  – AutoPass blir ikkje ...
  Lover nye skoler og id...
  Har sett seg lei på hu...
  Regnbuebarn til Parken
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
annonse   
TransProvence
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag