Søkeord:  
Søk
Banner top

Sommerens sandvolleyball-general

I BILDET:

Are Kristoffer Hjeltnes

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(09/07/2008)
Navn: Are Kristoffer Hjeltnes
Alder: 36
Gift med: Kristine Eikeland Hjeltnes
Barn: Celine (9), Martine (7), Kristofer (3) og Cathrine (9 mnd)
Aktuell med: Leder for Ålesund Sandvolleyballklubb, som arrangerer NM i sandvolleyball i Ålesund 21. til 27. juli.

 

I slutten av juli går NM i sandvolleyball av stabelen i Ålesund, med alle de mest kjente, norske sandvolleyballspillerne blant deltakerne. Ålesund Sandvolleyballklubb, som er arrangør for norgesmesterskapet, er en ung klubb, bare omkring to år gammel, men har allerede 130 registrerte medlemmer. Lederen er Are Kristofer Hjeltnes, som til daglig er distriktstannlege ved Spjelkavik distriktstannklinikk.
 
Allsidig:
Are Kristofer Hjeltnes ser ut som en arketypisk sandvolleyballspiller – høyreist, veltrent og solbrun. Idrettsinteressen ligger i blodet: Faren var glad i friidrett, sier han, og det samme må vel kunne sies om onkelen, 70- og 80-tallets diskos- og kulestøterkjempe, Knut Hjeltnes.
Som ung hadde Are et formidabelt aktivitetsnivå:
– I 14-15-årsalderen trente jeg 18 økter i uka; det var svømming, fotball, friidrett, orientering, skøyter, ishockey og langrenn. Det var vel en slags hyperaktivitet – mye energi som måtte ut, spøker han.
– Jeg har visst veldig bra oksygenopptak. En gang ledet jeg med to og et halvt sekund på Thomas Alsgaard halvveis på en femkilometer. Men jeg gikk tom for smurning, og endte på 15.-plass, 30 sekund bak Alsgaard, som er samme årgang som meg, forteller han.
 
For mye:
Men likevel, når både fotball, svømming, langrenn og friidrett forlangte at han stilte opp fire ganger i uka, ble det for mye. Det var ikke kjekt lenger. I stedet fant han veien til Nesodden Volleyballklubb, der han var velkommen når han hadde lyst. Det endte selvsagt med 100 prosent oppmøte, tre ganger i uka.
Etter et halvt år på andrelaget i sjuendedivisjon, ble Are flyttet opp på førstelaget i femte, og ble med på opprykk til fjerde.
Kolbotn: På en juniorlandslagssamling som 17-åring, ble han anbefalt å ta kontakt med et elitelag. Are reiste hjem og tok kontakt med Kolbotn – det ledende volleyballaget i Norge den gangen. Kolbotn var positiv, og i løpet av kort tid etablerte han seg som midtspiller..
Samtidig gikk Are på videregående skole. Men i tredjeklasse fikk han en ny lærer som bare gav ham treere, i fire ulike fag, uansett hva han gjorde. Løsningen ble å flytte til bestemora i Hardanger. Ved Øystese Gymnas kom firerne og femmerne på plass, og i Rossvoll Volleyballklubb, som har et nært samarbeid med gymnaset, ble han omskolert til kantspiller.
Fra Hardanger gikk ferden til byggingeniørstudier ved gamle NTH i Trondheim, og volleyballspillinga kom til å foregå i NTHI (nåværende NTNUI). I denne perioden spilte Are også for juniorlandslaget. Men byggingeniørstudiet var ikke allverdens spennende, og Are dro i stedet til Førde for å prøve å komme inn på seniorlandslaget.
– I Førde ble jeg trent av trenerlegenden Magne Hornes, forteller Are. – Jeg trente fem ganger i uken i Førdehallen, på et svært hardt underlag, og det endte med at jeg skadet meg i ryggen.
 
Hard trening:
Dermed måtte Are trene alternativt. Han dro tilbake til Nesodden og begynte med svømming og livredning. Etter hvert kom han også tilbake på volleyballbanen med Nesodden, som nå spilte i tredje divisjon. Men nå måtte Are ha rollen som opplegger, fordi han ikke turde å hoppe.
 
Sandvolleyball:
I 1993 begynte Are å spille sandvolleyball med Jørre Kjemperud, og han spilte også på elitevolleyballaget Austråt, sammen med blant annet Bjørn Maaseide.
– Om sommeren, før det første norgesmesterskapet ble arrangert i 1993, trente vi 48-timers uker ved Hønefoss. Her er det en plass med en særdeles tung sand, som gir svært god treningseffekt, forteller han.
Hardtreningen var vellykket, og paret fikk sølv i NM, bak Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim. Den samme plasseringen og rekkefølgen gjentok seg de to påfølgende årene.
I 1994 vant Hjeltnes og Kjemperud alt som var av turneringer i Norge, unntatt NM. Men 1995 ble det definitive toppåret i Ares sandvolleykarriere: Dette året fikk paret spille EM-runder og var med i verdensserien. I EM-rundene oppnådde de en andreplass i Tsjekkia og en femteplass totalt. Den beste plasseringen i verdensserien ble en 21.-plass i kvalifiseringsrunden i Miami og 25.-plass i finalerunden i Marbella. Her var ikke marginene på deres side, og fremdeles er det noen dommeravgjørelser som sitter spikret, mimrer han.
 
Kom i 2000:
– Men å reise verden rundt fra hotell til hotell var bare gøy i noen uker.
– Jeg ble lei sandvolleylivet, og høsten 1995 begynte jeg på tannlegestudiet, forteller Are.
Volleyballen ble likevel ikke lagt helt på hylla:
– I ’97-’98 var jeg en av de best betalte volleyballspillerne i landet: Jeg fikk en PC og betalt reise og opphold til kampene! ler han.
Are og familien kom til Ålesund i år 2000, da han var nyutdannet tannlege. Kona er ålesunder, og lokket ham til å ta et prøveår her. Det ene prøveåret har nå blitt til åtte, og familien har funnet seg godt til rette.
For å løse opp en stiv tann-legenakke, begynte han å spille undervannsrugby med Ålesund Sportsdykkerklubb i 2004. Men etter én sesong fant Are ut at han først måtte bli bedre til å svømme og han ble med å etablere en veterangruppe i Aalesunds Svømme- & Livredningsklubb. Bestenoteringene hans kryper langsomt, men sikkert nedover, og etter å ha investert i en ny "superbadedrakt" (den som har forårsaket skredet av nye verdensrekorder det siste halvåret), spratt 50-meter-persen ned fra 26,8 til 26,3.15 SISTE
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag