Søkeord:  
Søk
Banner top

Lege kledde av seg foran pasient

En lege i Ålesund er under etterforskning av både politiet og Statens helsetilsyn. Legen skal blant annet ha kledd av seg på overkroppen under en konsultasjon med en kvinne.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
(15/03/2017)
Bildetekst: Politiet på Sunnmøre etterforsker også legen.
 
. . .
 
 
Under en konsultasjon med en kvinne skal legen ha bedt henne kle av seg. Samtidig kledde han selv av seg på overkroppen. I følge pasienten skal legen deretter tatt på kvinnens rumpe, og uttalt at det var deilig.  Legen skal også ha forsøkt å invitere seg selv hjem til kvinnen, og gitt pasienten en lapp med sitt mobilnummer.  
 Dette skal kvinnen ha forklart både til politiet og til Fylkesmannen ved fylkeslegen i Møre og Romsdal. Nå velger Fylkesmannen å sende saken over til Statens helsetilsyn for videre undersøkelser.
– Vi har valgt å sende den videre fordi saken fremstår som alvorlig. Vi hadde ikke sendt en slik sak over til Helsetilsynet om vi ikke mente at det var grunn til å vurdere legens framferd mot kvinna, sier jurist Marit Vestad ved fylkeslegens kontor.
 
En del av behandlingen
Legen har på sin side forklart at avkledninga var en del av behandlingen, og at hans tanker ikke var på overgrep eller seksuell aktivitet.  
– Legen har benektet enkelte ting som beføling. Han benekter også at han inviterte kvinna hjem. Han bekrefter samtidig at han tok av seg på overkroppen, og han i ettertid ser at dette ikke var heldig.  Men samtidig sier han at dette var et ledd i behandling, sier Vestad.
Hun forteller også at pasienten har en opplevelse av at legen har gått lengre enn hva han har vedgått.
I sitt svar til Fylkeslegen skriver legen at han umiddelbart etter hendelsen forsto at han hadde begått en åpenbar feil – og en grenseoverskridende handling overfor pasienten. Han skriver at dette skyldes en enkeltstående og åpenbar feilvurdering fra hans side som han alene har ansvar for.  Han skriver også at pasienten ikke uttrykte misnøye, og at han ikke på noe tidspunkt hadde tanker eller intensjoner om seksuell aktivitet med pasienten.
Nå skal Helsetilsynet vurdere behandlingsmetodene til legen, og avgjøre om dette er en forsvarlig fremgangsmåte.
Han granskes for brudd på helsepersonellovens § 4, 39 og 40. Og brudd på journalføringsforskriften.
Paragraf 4 beskriver blant annet at en lege skal utføre sitt arbeid i samsvar med faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen forøvrig. 
Paragraf 39 og 40 omhandler plikten til å føre journal og krav til journalens innhold.
 
Saken oversendt fra politiet
Fylkesmannen fikk saken oversendt fra Sunnmøre politidistrikt, som også har innledet etterforskning mot legen.
Det er advokat Nils Grytten som representerer legen.
– Han har forklart seg for tilsynsmyndighetene. Nå får Helsetilsynet gjøre sine supplerende undersøkelser. Deretter får vi se hvor dette ender, sier Grytten.
Han bekrefter at legen erkjenner å ha gjort noe kritikkverdig, men ikke i den grad som pasienten hevder.
 15 SISTE
  Fortviler over nestenu...
  Plastsjokket
  100 programinnslag til...
  Pop-up som provoserer
  Gler seg over dagen i ...
  Klar for vårlige svev ...
  Yrkesfagelever med int...
  Lindex tilbake til sen...
  Nær og samlende skolev...
  Amerikansk idrett på f...
  Med tanke om forståels...
  – Fjelltun-ulykka har ...
  Lanserer EPen fredag
  – Det vil oppstå farli...
  Ønsker å gjøre Langevå...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag