Søkeord:  
Søk
Banner top

En gave til folket i Ålesund

I ett og et halvt år har 250 skuespillere, dansere, sangere og musikere øvd med ett mål for øye. Den storslåtte musikalen Peter Pan skal fremføres fra scenen i Parken kulturhus.

Kultur
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(15/03/2017)
Bildetekst: Susanne Borgund spiller kaptein Krok i forestillinga. Her øver hun på sangscenene i musikalen. 
 
. . .
 
 
Det er tirsdag kveld på Parken kulturhus. På scenen øver et 20-talls sangere, dansere og skuespillere.  
Denne kvelden er 250 ungdommer på øving ulike steder i Ålesund. Snart skal alle øve sammen for første gang. Det siste året har gruppene vært delt. Alt må klaffe til premieren på storsatsingen Peter Pan 31. mars.
– Dette er en av de aller største kulturelle enkeltsatsingene av og for ungdom i Ålesund noen gang, sier en stolt produsent og regissør Annbjørg Rørvik Skar.
Bare Annie-oppsetning i 2012 kan måle seg med Peter Pan. Da var like mange ungdommer i sving for å skape musikalfeber i Ålesund. 
Denne tirsdagskvelden hadde Annbjørg gjennomgang av alle scenene i forestillinga for å se hvordan landskapet var.  I dag var det dansere, skuespillere og sangere som var i aksjon. 26. mars samles alle for felles øving. Da er også et orkester på 50 musikere på plass.
 
Integrering er stikkord
Skuespillet Peter Pan ble første gang fremført i 1904. Det ble skrevet fire bøker om Peter Pan. Kulturskolen ønsker å bruke Peter Pan til å fremme integrering og tilhørighet.
– Dette er en spesiell forestilling. Vi ønsker å sette fokus på integrering og det å ha tilhørighet. I forestillingen forsøker vi å legge vekt på dette. Peter Pan belyser tema som er høyaktuelle i dag også. Det å være annerledes, og komme som innflytter fra et annet sted, forteller Skar.
 
Får hjelp av Volda-studenter 
– Det er enormt mange ungdommer som skal være på scena samtidig. Derfor må vi ha minst mulig scenografi. Studenter ved Høgskolen i Volda har laget en digital scenografi til oss som vises på en LED-vegg bak scenegulvet, forteller regissøren.
 
Planlagt i to år
Det er ikke få timer med planlegging, øving og hardt arbeid som ligger bak en slik storoppsetting som Peter Pan. Allerede for to år siden startet Skar arbeidet med musikalen.
– Vi startet med idéplanleggingen allerede våren 2015. Innhenting av rettigheter tok tid. Etter at rettighetene var i boks, startet utvelgelsen av elever. Det ble arrangert en rekke auditioner. Etter hvert fikk vi på plass 250 elever fra både kulturskolen, Jugendteateret og ballettskolen til forestillinga, forteller Skar.
Tor Haram har ledet arbeidet med det 50-manns store orkesteret.
Nå har de øvd i over ett år, og spenningen stiger for hver dag premieren nærmer seg.
– Mitt inntrykk er at alle elevene gleder seg veldig. Gjennom Peter Pan-prosjektet har elever med ulike kulturelle utrykk fått møte hverandre. Det virker som om ungdommene har vært veldig glade for å få lov til å jobbe med andre ungdommer.
 
Jentene dominerer
Elevene er fra 10-22 år. Men et stort flertall er jenter.
– Ja. Det er stor andel med jenter. Hvorfor det vet jeg rett og slett ikke. Vi jobber med å rekruttere gutter, og ønsker flere. Guttene må gjerne komme springende og banke på døra vår, sier Annbjørg.
Kulturskolen i Ålesund legger opp til en storsatsing hvert fjerde år.
– Det er målet vårt. Vi har rett og slett ikke resurrser til å gjøre det oftere. Det er et enormt arbeid som må gjøres for å dra i land en så stor forestilling, sier hun.
31. mars er det premiere i Parken kulturhus.
– Jeg både gleder og gruer meg. Mest gleder meg.  Det er kjekt å lande et så stort prosjekt. Så får vi se hvor bra det blir. Her har amatører, halvprofesjonelle og profesjonelle jobbet sammen på et høyt nivå.
Forestillinga varer i to timer med pause. Det blir ikke ekstraforestillinger, så de som vil være sikret billetter må være frempå.
Så langt er det solgt nærmere 1000 av de 2500 billettene som er til salgs.
 
 
 15 SISTE
  Sommer i nordvest
  Frykter for sjøsikkerh...
  – Vi blir motarbeidet ...
  Nå blir det regnbuefes...
  Skal forske på gammel ...
  Trives best på to hjul
  Turstien som slutter i...
  30-årsjubilant gjenopp...
  Høyreregelen gjelder o...
  Politiker på slump
  -Det blir en aktiv som...
  Bordtennis-talent sikt...
  Savner kjærlighet i gr...
  Fjordstien blir stadig...
  Åpner dørene til kunst...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag