Søkeord:  
Søk
Banner top

Kommunen vil stoppe Sankten-festivaler

Matfestival-sjef Terje Devold er i harnisk etter å ha fått melding fra kommunen om at Matfestivalen ikke lenger får være på St. Olavs plass i Ålesund sentrum. Det gjør heller ingen andre festivaler.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(22/03/2017)
Bildetekst: VAP-avdelinga i Ålesund kommune har bestemt at verken Sankten, Korsegata eller Notenesgata skal stenges når det er festivaler. Det betyr i så fall at Matfestivalen må flytte på seg, og VAP foreslår Storneskai-området. – Det kommer aldri til å skje, sier festivalsjef Terje Devold, som insisterer på at Matfestivalen skal skape liv og røre og omsetning i sentrum.
 
. . .
 
 
Det er veg-, anlegg- og parkavdelinga (VAP) i Ålesund kommune som har bestemt at det ikke lenger skal arrangeres festivaler på Sankten. 
Begrunnelsen er at det hvert eneste år kommer klager fra busselskap og andre når bybussene må ta den vesle omvegen om Keiser Wilhelms gate.
– Vi har fått beskjed om at Sankten ikke egner seg til festivaler etter at vi har vært der i over 30 år! Matfestival-leder Terje Devold er både opprørt av og stiller seg uforstående til vedtaket som er gjort av administrasjonen i kommunen.
– Kommunen har ikke engang kontakta oss for å snakke om saka,  enda de er medeier i festivalen! Vi fikk en e-post i slutten av januar der VAP opplyser at vi ikke kan påregne å disponere Sankten i 2017, sier han.
Devolds umiddelbare reaksjon på brevet var å sende en formell søknad fra Matfestivalen om å få disponere Sankten og Korsegata under arrangementet 24. til 26. august. På den måten vil han fremtvinge en realitetsbehandling av saka. 
Enn så lenge har han ikke fått svar fra kommunen. Med tanke på at fjorårets søknad, sendt i januar, ikke ble besvart før åtte-ti dager før festivalen gikk av stabelen i slutten av august, ser heller ikke Devold for seg at han vil få noe svar med det første.
I brevet fra VAP, ymtes det frampå om at området ved Storneskaia, mellom Terminalen og det kommende Molo Brew, som begge er eid av Momentium, er et godt sted å legge Matfestivalen. Det synes ikke Devold er noen god idé:
– Dersom vi skaper problemer for bussene ved å være på Sankten, som har liten gjennomgangstrafikk, blir det i alle fall problemer om vi skal holde til rett ved byens største kollektivknutepunkt! Da må bussene flyttes vekk fra bussterminalen. Det må da være mye bedre at bussene bruker noen få ekstra minutter rundt Keiser Wilhelms gate de få dagene festivalen varer?
– Et anna viktig poeng er at det alltid har vært viktig for oss at Matfestivalen skal skape liv og røre i sentrum, samtidig som vi skal bidra til merverdi for næringslivet. Om vi må være nede ved Storneskaia – noe som aldri kommer til å skje! – blir det jo kun de to Momentium-bedriftene som vil få noen merverdi, utdyper han.
Utenom Matfestivalen er det bare Båtfestivalen som har fast tilholdssted på Sankten. Momentium hadde allerede før brevet fra VAP ble sendt ut, bestemt seg for å flytte Ålesund Live ned til sin egen «hule» på Storneskaia. 
 
 

– Sankten er en vei

 
–  Det er ikke med letthet vi sperrer Sankten for festivaler, sier avdelingsingeniør Leif-Olav Brandt i VAP-avdelinga.

Leif-Olav Brandt oppgir klager fra busselskap og andre som årsak til at VAP har bestemt seg for å «frede» Sankt Olavs plass fra festivalaktiviteter.
– Sankten er ikke et festivalområde, men en bilvei, og det er en viktig busstrasé. Derfor har vi gjort et administrativt vedtak om at det ikke skal tillates arrangement som fører til at Sankt Olavs plass, Notenesgata eller Korsegata må stenges, sier han.
Brandt er enig i at det trolig vil medføre noen problemer for buss-ene med festival på Storneskai-området også, men han tror de problemene vil bli langt mindre enn på Sankten. 
Selv om det er gjort administrativt vedtak om at Sankten ikke skal stenges for trafikk, lover Brandt at både søknaden fra Matfestivalen og eventuelt andre vil bli vurdert.
– Vi vil selvsagt vurdere slike søknader, men det er ikke veldig sannsynlig at de vil gå gjennom. Det bør ikke være noe problem, for det er mange rom i byen der det kan arrangeres festivaler, både på Storneskai-området og andre steder, mener avdelingsingeniøren.
At Terje Devold og Matfestivalen ikke har blitt kontakta i forkant av VAPs avgjørelse, beklager han.
– Det skyldes rett og slett en forglemmelse, og det beklager vi på det sterkeste, sier Leif-Olav Brandt.


 

Konstruktivt møte

Kort etter Nytt i Ukas samtale med Brandt, ble Terje Devold invitert til møte med VAP-avdelinga. Møtet ble holdt mandag ettermiddag, og Matfestival-sjefen betegner møtet som konstruktivt:
– Det var en imøtekommende stemning, og det ble gitt innspill til en alternativ løsning. Vi ønsker i utgangspunktet samme ordning som i fjor, men vi ble enige om at vi ser på det sammen og finner en  god løsning for alle parter i løpet av uka, sier Devold.
 15 SISTE
  – Å vinne vil bety mye...
  Gammel veteran klar fo...
  Tine bytter gass med f...
  20 Kjappe - Torbjørn A...
  Skarbøvikinger vil ha ...
  Sunnmøring i trappegan...
  Århundrets første
  Mange musikalske balle...
  En ekte smaks opplevel...
  Hareid-Sulesund først ...
  – Gjør det! Og det gjo...
  Brudeeggferden på vei ...
  Atlanterhavsparken jub...
  Klargjøring av årets p...
  Samler Sunnmøre med ko...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag