Søkeord:  
Søk
Banner top

Mikroplastkuler fra Brødrene Sunde rett i sjøen

En ledning som sprakk førte til at ca. 20 kilo mikroplastkuler lakk ut i sjøen fra Brødrene Sunde.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp/Øyvind Johan Heggstad   
Foto Bjørn Fugelsø Nilssen   
(05/04/2017)
Bildetekst: 6. mars slapp Brødrene Sunde ut 20 kilo med polystyrenkuler. 
 
 . . .
 
6. mars fikk Ålesund kommune melding om at det var observert hvitt skum i vika utenfor Brødrene Sunde. Kommunen sendte meldinga videre til Miljødirektoratet og ba dem undersøke saka. Det viste seg da at Brødrene Sunde hadde hatt et utslipp av bittesmå polystyrenkuler, plastråstoffet som brukes til å framstille isopor og mye annen lettvektsplast.
– Brødrene Sunde var klar over lekkasjen og opplyste at det var et rør som hadde sprunget lekk. Det hadde ført til at polystyrenkuler i et par timer hadde gått rett i havet, opplyser senioringeniør Marit Jerpseth hos Miljødirektoratet.
Ifølge Jerpseth vil polystyrenkul-ene synke til bunns og bli borte, i motsetning til isopor, som består av 98 prosent luft og flyter veldig lett. Isopor er opprinnelig Brødrene Sundes handelsnavn for ekspandert polystyren, det vil si «oppblåst» polystyren, men har etter hvert blitt en allmenn betegnelse for dette svært utbredte plastproduktet.
 
Vil spre seg i økosystemet
– Det er nok ikke mulig å samle opp igjen utslippet. Polystyrenkulene kommer til å spre seg i fjorden, sier Marit Jerpseth.
Miljødirektoratet vil følge opp utslippet med å gjennomgå rutin-ene til Brødrene Sunde og undersøke om det har vært flere, lignende utslipp.
Det har den siste tida vært stor oppmerksomhet om plastforurensing i sjø, fordi plast langsomt brytes ned til såkalt mikro- og nanoplast, som så blir spist av fisk og små sjødyr. Polystyren har i den sammenheng blitt omtalt som «ferdig mikroplast», siden kulene som brukes til å produsere forbruksplast, er på mikrostørrelse allerede i utgangspunktet.
Forskning har videre vist at polystyren (og annen plast) kan suge til seg miljøgifter, som så overføres til fisker og dyr som spiser plasten. Det er påvist sykdom og skade på fisk som har fått i seg giftig plast via andre smådyr som har spist mikroplasten direkte.
– Det er ikke første gang denne bedriften har utslipp. Tidligere har de sluppet ut stoffer som har vært giftig. Bedriften er underlagt et strengt regime for overvåkning og kontroll, sier Jerpseth.
Nytt i Uka har forsøkt flere ganger å komme i kontakt med Rolf Fagervoll i Brødrene Sunde.
15 SISTE
  – Å vinne vil bety mye...
  Gammel veteran klar fo...
  Tine bytter gass med f...
  20 Kjappe - Torbjørn A...
  Skarbøvikinger vil ha ...
  Sunnmøring i trappegan...
  Århundrets første
  Mange musikalske balle...
  En ekte smaks opplevel...
  Hareid-Sulesund først ...
  – Gjør det! Og det gjo...
  Brudeeggferden på vei ...
  Atlanterhavsparken jub...
  Klargjøring av årets p...
  Samler Sunnmøre med ko...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag