Søkeord:  
Søk
Banner top 14.08.19

Er du klar for ny skutefest?

Kombinasjonen av det gamle, ærverdige og ungdommelige pågangsmotet, gir Monica Molvær sitring på ryggen av glede, og Thor Hansen stjerner i øynene.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(05/04/2017)
Bildetekst: På tvers av politisk partitilhørighet, ønsker Monica Molvær (H) og Thor Hansen (Ap) at Ålesund kommune søker om å få være vertshavn under Arctic Tall Ships i 2022. Å komme tidlig i gang med søknadsprosessen er svært viktig.
 
. . .
 
 
Håpet er tent for en ny søknad om å la Ålesund få være vertshavn til Arctic Tall Ships i 2022. Til torsdagens bystyre blir det stilt spørsmål om Ålesund kommune kan komme i gang med forberedelsene, slik at man rekker å få være med på høstens viktige møter.
– Overskuddet fra 2015 ble bestemt å bruke til å sende en ny søknad, og ikke la det gå inn i annen kommunal virksomhet, forklarer Monica Molvær (H) og Thor Hansen (Ap) engasjert.
Sistnevnte har ivret for å la Ålesund være en seilskutehavn i over 20 år. Idéen om å søke før Cutty Sark i 2001, startet allerede i 1996. En kollega av Thor hadde vært med å seile og entusiasmen smittet over. 
– Folk trodde vi var sprø, ler han nå. Likevel startet de arbeidet med å se på hvordan Ålesund kunne bli et stoppested i seilasen mellom Trondheim og Bergen. Og alle vet hvor stort arrangement det endte med å bli. 
 
Opparbeidet gode kontakter
Med sine 10-12 år fra ISTA (International sail training association) fikk Thor Hansen benytte seg av muligheten til å prate varmt om Ålesund som seiledestinasjon. Med erfaring fra to tidligere søkeprosesser, vet Hansen at søknaden må ligge inne i løpet av 2018. Han vet hvilke dører som kan åpnes, og er en viktig bidragsyter opp mot den forberedende søknadsprosessen. For at en ny seilskutefest skal legge ruta innom Ålesund allerede om fem år, er ikke opp til Ålesund kommune alene. Man er avhengig av at flere havner ligger i seilbar nærhet. 
– Det er viktig å skape rette entusiasmen og gi lysta til å komme tilbake, nevner Tor Hansen om forberedelsesprosessen. 
– Der er møter Ålesund kommune må delta på i høst. Det må drives lobbyvirksomhet for å selge inn byen vår, ivrer Monica Molvær. 
Det er ikke nok å selge inn samme program som sist gang, i 2015. 
– Man kan definitivt ikke hvile på det som blei gjort i 2015. Selv om man kan vise bilder fra den gang, er det store utskiftninger både av beslutningstakere og mannskap, som må overbevises, vet Hansen. 
– Relasjoner må holdes varme og man må gjøre nye bekjentskaper, skyter Monica inn. Hun tenker at noe av årsaken til at man lyktes sist, var fordi man fikk flere år på å jobbe inn sponsormidler. En tidlig søknadsstart gir mulighet til å jobbe langsiktig. 
– Arctic Tall Ships er såpass stort og spektakulært at det må jobbes fram i god tid, sier hun. 
 
Unik opplevelse for deltakerne
Thor Hansen gleder seg spesielt over seilopplevelsen det gir ungdommen. 
– Arctic Tall Ships er noe helt unikt. Tenk bare på opplevelsen ungdommen får når man krysser landegrenser på en sånn måte, sier han. 3.500-4.000 ungdommer får utvikle seg og hverandre, og lærer seg å respektere hverandre om bord i båtene. 
– Det er fantastisk å se! Enkelte skuter er også tilrettelagte for utviklingshemma, nevner han som et eksempel, for å videre understreke at dette er et kulturarrangement av en helt unik dimensjon. 
– Det gir en opplevelse som utdanning aldri kan gi, utfyller Molvær. 
 
Tror det blir søkt
Om torsdagens spørsmål til bystyret, er det en optimistisk Molvær:
– Det var enstemmig vedtak om å starte å søke på nytt. Med 2015 friskt i minne, kan det gi et sikrere flertall denne gangen, som igjen vil medføre større forutsigbarhet for forberedelsene til arrangementet. 
– Tidsmessig er det nok for tre-fire personer å brette opp ermene og starte med å gjenåpne relasjoner, til høsten, sier Thor Hansen.
– Er det ikke for tidlig å starte en ny prosess så raskt?
– Nei, jeg tror heller at det gikk for lang tid fra 2001 til 2015. Ettersom det vanligvis bare er hvert fjerde år det legges Tall Ships til nordlige farvann, passer det i 2022, sier Thor Hansen.
– Vi er positivt spente, smiler de to entusiastene.
 
Vil ha flere glansbilder
– Det er et regionløft, og folk kommer fra hele verden for å oppleve festen, sier Molvær. Hun ønsker folkefesten hjertelig tilbake, både som lokalpolitiker og leder av Sentrumsforeningen.  
– Hadde det ikke vært mulig å bare sette seg i godstolen og slå seg på brystet og tenkt at det holdt med 2015?
– Det kunne det nok ha vært. Man kunne satt seg i godstolen og bladd tilbake i album, og tenkt på hvor fint det var, svarer Thor Hansen – ikke videre interessert i den tanken. Han vil ha derimot ha flere seilskutefestdager til Ålesund. 
– Nei, jeg har lyst å være med å lage nye album, svarer Monica Molvær.
 
 

Jobber fram innstilling

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal, med oppfølgingsansvar for virksomheter som hører inn under utvalg for oppvekst og kultur, forbereder en innstilling til bystyret til høsten. 
– Ut ifra et pålegg fra bystyret så skal det legges fram en innstilling som skal vurdere om Ålesund kommune skal legge inn en søknad om å arrangere Tall Ships Races i 2022, bekrefter han. Å jobbe fram en søknad som går på å arrangere seilskutefesten hele fem år fram i tid, skyldes blant annet seilerutene til de deltakende skipene.
– Rutene legges lang tid i forveien, vet kommunalsjefen. Til det tilsvarende arrangementet i 2015 var Bjørn Ivar Rødal sjef for hovedkomiteen. Han ser for seg å kunne legge fram innstillingen til bystyret i oktober.
 
 

-Kommer an på kostnad 

Anders Lindbeck i SV vil helst vente med en ny seilskutefest, og heller prioritere andre saker først.
– Ålesund SV var negativ forrige gang, og en ny søknad nå har vi ikke diskutert ennå. Det kommer an på kostnaden, men sånn som Ålesund kommune ligger an nå, mener vi det er viktigere ting å bruke pengene på, sier Lindbeck, og nevner heller skole og helse som prioriterte områder. 
– Det har jo også nettopp vært Tall Ships Races her, så vi vil nok heller ønske å vente og prioritere andre ting, svarer han.
 
 
 
 
 15 SISTE
  Bla i ukens utgave her...
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
  Store jubelscener, og ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag