Søkeord:  
Søk
Banner top

Med velutviklede sanser og hodet på rett plass

Friluftsgruppa til Læringsverkstedet Olsvika barnehage har 24 førskolebarn som elsker å utforske og utfordre friluftslivets gleder. Det er en tøff gjeng med sansene intakt og hodet på rett plass!

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
Foto Lars Olausen   
(10/05/2017)
Bildetekst: Helt til venstre står pedagogisk medarbeider Kenneth Knoff og ytterst til høyre pedagogisk leder Marit Svindseth med Nicoline, Vaar, Marius, Tuva, Liam Z, Oscar, Theo, Lukas, Leander, Oda, Mille, Oline og Sara mellom seg. På taket Amund, Synne, pedagogisk medarbeider Randi Merete Barstad Sørdal, Solveig, Vetle, Oliver, Frikk og William.


. . . 
 
 
Mens de fleste i gruppa allerede var på plass på Vikholmen i Ellingsøyfjorden, ventet en håndfull barn i fjæra ved naustet i Olsvika, klar til å lose en spent journalist i båt over til de andre på øya. Godt utrustet med varme klær og stødige sko var jeg klar til å stige om bord. Men Oda på seks år sa fra at noe manglet. 
– Du kan ikke komme om bord uten redningsvest, sa hun og rakte meg en kledelig grønnfarget vest. 
– Og vær ikke redd, for vi skal passe godt på deg, la hun til.
 
Lære og utforske
Læringsverkstedet Olsvika barnehage ble åpnet i 2008. Den gang het den Kulur barnehage, men skiftet navn i 2016. Avdeling Hekla er en friluftslivgruppe for førskolebarn ved barnehagen. Beliggenheten er ideell i forhold til skog, fjell og sjø, og mulighetene til et variert friluftsliv kan neppe bli bedre. Utelivet til barna strekker seg fra utforsking på eget uteområde, via turer i nærområdet til turer noe lengre unna.  
 
Gode naturopplevelser
– Friluftsgruppa er på tur fire dager i uka og har fokus på opplevelser i naturen. Vi som jobber på Hekla er glade i å være ute, og vil at barna skal få gode naturopplevelser. Vi har også egen båt og naust, og vi har innarbeidet gode rutiner for sikkerhet til sjøs. Alle bruker redningsvest når vi er i nærheten av vann. I opplæringen for de ansatte inngår både livredningskurs i vann og førstehjelpskurs. Med båten kan vi ta turen over fjorden til øyene mellom Olsvika og Ellingsøya. Her kan vi finne spennende lekeplasser og ulike dyr som beiter på øyene. Vi er også opptatt av naturen rundt oss, og passer alltid på å rydde etter oss, sier pedagogisk leder Marit Svindseth.
 
Utfoldelser i friluft
Båtfører denne solskinnsdagen vi var med, var Kennet Knoff som sammen med Nimrod Vargas sørget for trygg overfart. På Vikholmen ventet Marit Svindseth, Randi Merete Barstad Sørdal og resten av friluftgruppa. Og her var utfoldelsene allerede godt i gang.
– En av målsettingene er at barna får utforske og oppdage naturen gjennom å bruke de ulike sansene sine. Matlaging inngår i opplegget og vi høster bær, fisker og setter krabbeteiner. Fangsten gjør vi opp, og steker på bål eller lager fiskesuppe. Vi har positive erfaringer med at barna får være med på hele matprosessen, og erfaringsmessig ser vi også at barna er stolte over det de har fanget og at de tør å smake på det vi lager, sier Marit Svindseth.
 – På turene våre har vi også balanse mellom barnas frie aktiviteter der vennskap, sosialisering og lekens egenverdi er viktig. Vi voksne er med og legger til rette for spennende aktiviteter slik at barna får utfolde seg på en god og naturlig måte. Om våren og sommeren er leting etter småkryp og insekter også veldig spennende, sier hun.
 
En pølse i friluft
Uvisst om vi ville få noen fangst på en innlagt fisketur til Oksebåsen utenfor Valderøya, gikk grillkokk Nimrod Vargas i gang med å grille pølser som ble servert i brød og lomper. Med ketsjup og sennep som tilbehør smakte det fortreffelig. To på hver fylte både store og små mager, før Kennet, Nimrod og Nytt i Ukas medarbeider – godt passet på av Oda og en håndfull andre utpekt til fisketuren – satte sjøbein. I god fart var turen til fiskeplassen kort. Alle fikk prøve fiskelykken, men ingen fisk lot seg friste til å bite på kroken denne dagen. Ingen ble sure av den grunn. Og at vi hadde en flott tur i hyggelig selskap – både på Vikøya og på fiskeplassen – er klokkeklart.  
 
Utvikle gode holdninger
– Vennskap og sosial kompetanse er verdier vi arbeider bevisst med. Som pedagoger samtaler vi mye med barna hva en god venn er, og hva vi skal gjøre dersom noen står utenfor. Vi legger til rette for leker der barna skal samarbeide og bli inkludert inn i fellesskapet. Ønsket er å legge til rette for gode holdninger som de skal ta med seg videre, sier pedagogisk leder Marit Svindseth.
 
 
 
 15 SISTE
  Fortviler over nestenu...
  Plastsjokket
  100 programinnslag til...
  Pop-up som provoserer
  Gler seg over dagen i ...
  Klar for vårlige svev ...
  Yrkesfagelever med int...
  Lindex tilbake til sen...
  Nær og samlende skolev...
  Amerikansk idrett på f...
  Med tanke om forståels...
  – Fjelltun-ulykka har ...
  Lanserer EPen fredag
  – Det vil oppstå farli...
  Ønsker å gjøre Langevå...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag