Søkeord:  
Søk
Banner top

Avhengig av arbeidsinnvandring

Ålesund er blitt en smeltedigel med folk fra alle verdenshjørner. 6703 innvandrere bor i Ålesund. Dermed utgjør innvandrere 14,2 prosent av befolkningen i kommunen.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(07/06/2017)
Bildetekst: De to Litauerne Darius Kubilas (t.v.) og Andrius Mickunas har vært ved Brødrene Sperre i flere år, og har bosatt seg på Ellingsøy. De trives godt i Ålesund.
 
. . .
 
 
– For industrien og sjømatnæringen er det helt avgjørende for vekst at vi har tilgang til arbeidskraft fra utlandet.  Det er helt umulig å rekruttere arbeidskraft lokalt. Det sier styremedlem i NHO i Møre og Romsdal, og medeiere i Brødrene Sperre, Inger Marie Sperre.
De aller fleste innvandrerne i Ålesund kommer fra andre europeiske land, inkludert Tyrkia.  Hele 3691 europeere er bosatt i Ålesund. 458 kommer fra Afrika, 1542 fra Asia, 86 fra USA og Canada, 174 fra øvrige land i Nord- og Sør-Amerika, og 27 kommer fra Oseania.  I tillegg kommer ca. 800 barn av disse, som er født i Norge. 
Som innvandrere regnes personer som er født i utlandet av utenlandsk-fødte foreldre, og som har fire utenlandsk-fødte besteforeldre.  Så sent som i 2010 bodde det bare 2899 innvandrere i Ålesund. I Møre og Romsdal er det registrert 32825 innvandrere, og på landsbasis er tallet 883 751.
 
Avhengig av innvandrerne
– Dersom vi ikke hadde tilgang til denne arbeidskraften, ville konsekvensene vært at bedriftene hadde langt lavere aktivitet. Noen vil hevde at uten innvandring ville produksjonen bli enda mer automatisert, men det mener jeg er vel optimistisk. Mye arbeid må gjøres manuelt, sier Sperre.
Ved Brødrene Sperre på Ellingsøy tar de inn mellom 40-50 sesongarbeidere fra Latvia og Litauen. I tillegg har cirka 50 personer fra disse to landene fått fast jobb ved bedriften, og bosatt seg i lokalmiljøet.
– Det beste for oss er at arbeiderene slår seg ned i Ålesund og etablerer seg. Vi ønsker at flere lærer seg norsk eller engelsk. Da kunne vi også brukt arbeiderne til andre oppgaver. Det står ikke på fagkompetansen, men på språk, sier bedriftslederen. 
Sperre tror ikke behovet for utenlandsk arbeidskraft vil gå ned med det første.
– Jeg ser ingen grunn til at behovet skal gå ned. Dette kommer an på utviklingen i arbeidsmarkedet og dersom arbeidsledigheten øker, vil vi lettere få tilgang på norsk arbeidskraft. Det tror jeg ikke vil skje.  
– Slik situasjonen er nå, er det nesten umulig å rekruttere norsk kvalifisert arbeidskraft til industri og produksjon, sier Sperre.
Hun forteller at da bedriften søkte etter en administrativ ansatt, fikk de 70 søknader. 
– Dette er betegnende for situasjonen. Administrativ arbeidskraft er enkelte å skaffe i Norge, mens vi sliter med å skaffe nok kvalifiserte arbeidstakere til industrien, byggenæringa og sjømatnæringa, sier Sperre. 
 
– Flyktningene gjør oss mer åpne
– Jeg håper at innvandringen har gjort oss mer åpne og imøtekommende. Det er både spennende og lærerikt å være sammen med andre.  Det sier virksomhetsleder i Ålesund kommune, Vigdis Thoresen.
Hun har ansvaret for mottak og integrering av asylsøkere og flyktninger. 
– Jeg er opptatt av at Ålesund skal være en inkluderende by.  Det er ikke farlig å være inkluderende. Håpet mitt er at disse nye innbyggerne skal bli en like naturlig del av byen som alle oss andre. Slik må det være, sier Thoresen.
Hun tror Ålesund er en god plass for innvandrere.
– Jeg har inntrykk av at mange trives i Ålesund. Noen unge innvandrere flytter selvsagt, men vi har ikke stor fraflytting fra de som bosettes i kommunen, sier Thoresen. Det mener hun er et tegn på at utlendinger trives i byen.
 15 SISTE
  – Å vinne vil bety mye...
  Gammel veteran klar fo...
  Tine bytter gass med f...
  20 Kjappe - Torbjørn A...
  Skarbøvikinger vil ha ...
  Sunnmøring i trappegan...
  Århundrets første
  Mange musikalske balle...
  En ekte smaks opplevel...
  Hareid-Sulesund først ...
  – Gjør det! Og det gjo...
  Brudeeggferden på vei ...
  Atlanterhavsparken jub...
  Klargjøring av årets p...
  Samler Sunnmøre med ko...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag