Søkeord:  
Søk
Banner top

– Møt meg backstage

Sju sjeler betalte for å høre Åge Aleksandersen spille på Fiskaren i Ålesund da namsosingen la ut på sin første soloturné i 1976. Den startet med utsolgt hus på Chateau Neuf i Oslo, men endte med konkurs for artisten.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
(14/06/2017)
Bildetekst: Hva hadde trønderrocken og den norske musikkhistorien de siste 50 åra vært uten Åge Aleksandersen? (Foto: Marthe A. Vannebo)
 
. . .
 
 
Litt over 40 år er gått siden Åge Aleksandersens debutkonsert i Ålesund. Nå ber den folkekjære artisten om at de sju tilhørerne melder seg før ukens konsert under Ålesund Live. 
– Det hadde vært jævla stas om de kom og hilste på, inviterer Åge Aleksandersen. Etterlysningen er herved sendt gjennom Nytt i Uka.  
– Det var et gjennomsnittsbesøk på 18 personer på den turneen, ler han godt – 41 år senere. At de svært få fremmøtte i Ålesund takket for ekstranummeret med å hjelpe å bære rigget ned fra 5. etasje etter endt konsert, satte han også pris på. 
– Det forteller om forholdet til publikum og om en mann som ikke gir opp. Sånt må man regne med, vet han godt. Mottoet er å spille for dem som kommer, og ikke tenke på dem som ikke kommer.
 
Fire-fem tusen på Ålesund Live
Kontrastene til konserten i 1976 og helgens konsert på Ålesund Live blir store.  Lørdag går han på scenen sammen med Sambandet. Åge elsker å opptre live, og skryter spesielt av Ålesund.
– Ålesund er kjempeflinke til å arrangere og gir flotte arbeidsforhold for oss. Det «negative» med festivaler, sammenlignet med å holde egne konserter, er at vi får tildelt mindre spilletid, sier han. På egne konserter holder Åge og Sambandet lange konserter.  
I Ålesund er det satt av i underkant av to timer, mellom Mikhael Paskalev og Zara Larsson, og spillelisten må justeres deretter. På hver eneste festival Åge & Sambandet opptrer, tilpasses repertoaret.
– Det er jo også for vår egen del, legger han til.
Det spesielle med gode festivaler, er at flere har vokst seg større enn hver enkelt artist. Dette har Momentium klart. 
– Det er et kvalitetsstempel for festivalen, syns Aleksandersen. Han er ydmyk når han sier han ikke tror alle er på området for å høre Åge & Sambandet under Ålesund Live. …, men det må dem fint gjøre, ler han. 
 
Tidlig valgt yrkesvei
Når «sjøgutta» på utenriksfart kom hjem med båten fra USA, med annen type musikk enn det som var vanlig i Norges ene radiostasjon på 50-tallet under hans oppvekst, ble Åge Aleksandersen veldig inspirert. Det var artister som Chuck Berry og Bob Dylan. Uttrykket fascinerte. For unge Åge var det å spille gitar helt naturlig.
– Det var gitar som ble spilt i familien, forteller den selvlærte gitaristen.
Hvilket annet yrke kunne det ha blitt på deg?
– Det er vanskelig å si her jeg sitter nå, men frem til for et par år siden tenkte jeg at journalist var et meningsfylt yrke. Jeg er mer usikker på hvordan det er i dag, tenker han høyt. 
Høsten 2015 kritiserte Åge Aleksandersen en journalist i Adresseavisen, etter å ha intet-anende blitt dratt inn i en debatt om trønderrockens dominans i Nord-Trøndelag.
– Hvor viktig har det vært å gi uttrykk for politiske meninger gjennom låtene?
– Jeg prøver å presentere det som en naturlig del av det jeg holder på med. Jeg er jo en del av samfunnet og en verdensborger, og er opptatt av det samme som andre, tror han, som bruker musikken for å uttrykke seg. 
– Har du opplevd å miste tilhengere for dette?
– Jeg føler heller at jeg har fått mye respekt, sier han.
 
Eldre, men sprek
Artisten har rukket å bli 68 år gammel, men føler seg som en musikalsk 20-åring. Likevel merker han på reiseprogrammet at han bruker lenger tid på å ta seg inn igjen enn tidligere. 
– Du kunne ha pensjonert deg?
– Så lenge dette er meningsfylt, og jeg føler at jeg ikke driter meg ut, så kommer jeg til å holde på, ler Åge Aleksandersen hjertelig. Selv 52 år etter at han ble medlem av rockebandet Mads Incorporated i 1965 er det meningsfylt å skrive sanger og å stå på scenen.
Hans første besøk i Ålesund, den gang for mer enn førti år siden, var langt ifra det siste. For tre år siden stod han på scenen under Jugendfest.
– Det er trivelig å bli invitert tilbake, syns Aleksandersen. 
På turnéoversikten skal mange konserter og festivaler holdes før musikerne kan ta «sommerferie» i oktober. Sammen med Sambandet starter han årets turné denne helga.
– Vi gleder oss veldig til Ålesund! Vi skal levere varene, vi altså, lover artisten.
 15 SISTE
  – Å vinne vil bety mye...
  Gammel veteran klar fo...
  Tine bytter gass med f...
  20 Kjappe - Torbjørn A...
  Skarbøvikinger vil ha ...
  Sunnmøring i trappegan...
  Århundrets første
  Mange musikalske balle...
  En ekte smaks opplevel...
  Hareid-Sulesund først ...
  – Gjør det! Og det gjo...
  Brudeeggferden på vei ...
  Atlanterhavsparken jub...
  Klargjøring av årets p...
  Samler Sunnmøre med ko...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag