Søkeord:  
Søk
Banner top

Fulle mindreårige på festival

Sommerfesten på Giske og andre festivaler i Ålesund skulle være sommerens høydepunkt for mange. Men omfattende rus blant mindreårige overskygger festen.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp og Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(05/07/2017)
Bildetekst: Sigrid Raabe var et trekkplaster under årets Sommerfesten på Giske.
 
 
. . .
 
Nytt i Uka har vært til stede både på Ålesund Live, Sommerfesten på Giske og båltenningen på Slinningsodden. Felles for arrangementene er at flere mindreårige barn har fremstått som svært ruset på alle arrangementene. 
På Sommerfesten på Giske i helga observerte vi barn ned til 15-år som var ruset. Alderen har vi fått bekrefta av kilder som kjenner noen av barna.  Hvor mange det dreier seg om, er vanskelig å anslå, men det var i alle fall lett å observere rusa barn. 
Vi så også rusa barn på Ålesund Live, men der i mindre omfang enn på Sommerfesten. Under båltenninga på Slinningsodden var det så mye fyll blant mindreårige at politiet måtte avbryte feiringa.
 
Rusa mindreårige er vanlig
Politistasjonssjef Oddbjørn Solheim forteller at politiet ikke observerte mindreårige på Sommerfesten som var så rusa at de måtte sendes hjem eller at foreldrene måtte kontaktes. Han kan likevel bekrefte at det er helt vanlig at det forekommer rus blant mindreårige på ulike offentlige arrangementer.
– I dag er det langt flere festivaler og andre offentlige arrangementer som trekker til seg ungdom, enn det var tidligere, og vi ser at det blir nytt alkohol av mindreårige.  Viss vi treffer ungdom som er i en tilstand de ikke bør være i, ansvarliggjør foreldra ved å ringe dem og be dem komme og hente barna sine. Det er viktig at foreldra facer problemstillinga , sier Solheim.
 
– Kjør og hent barna!
Generelt oppfordrer politistasjonssjefen foreldre til alltid å kjøre og hente barna når de skal på et arrangement om kvelden. Det er eneste måten å være sikker på hvor de er, og hvilken tilstand de er i. 
–  Vi vet at når ungdom som ringer og forteller at de skal overnatte hos en venn eller venninne, er det et en stor risiko for at de ikke sier den hele og fulle sannheten, poengterer han.
 
Politi-ros til arrangørene
Generelt mener Solheim at arrangørene av de ulike arrangementa i Ålesund er seriøse og samarbeider godt med politiet når det gjelder å hindre fyll og skjenking av mindreårige.
– Det er ikke det som skjer inne på festivalområdet vi er bekymra for når det gjelder rus og mindreårige. Problemet er det som skjer i på utsida av de ulike arrangementa, der det ikke er noen som har kontroll.
 

 
Ingen anmerkning fra skjenkekontrollen

 Sommerfesten-arrangørene kjenner ikke til at det var rusa mindreårige på festivalområdet, og skjenkekontrollen hadde ingen anmerkinger.
– Vi bruker mye ressurser på skjenkesystemet vårt, og vi vet at det er veldig bra, men det er selvsagt umulig å få det feilfritt. Om noen mindreårige har klart å lure systemet vårt denne gangen, vet jeg ikke. Det vi må forholde oss til er skjenkekontrollen, og der fikk vi ingen anmerkninger denne gangen, sier Ante Giskeødegård hos festivalarrangøren Momentium.
Han forteller at det er vanlig at det blir noen anmerkninger på et slikt arrangement, og er derfor svært godt fornøyd med at skjenkekontrollen denne gangen ikke hadde noe som helst å innvende:
– På Ålesund Live hadde vi et par anmerkninger, men ingenting som handla om mindreårige. Da handla det om et par voksne personer som burde ha vært vist bort litt tidligere, forteller Ante Giskeødegård.
 15 SISTE
  – La private få bygge ...
  Jernet strømmer inn ti...
  Klar for favorittfesti...
  Dette er tilbudet eldr...
  Blir Pape (19) AaFKs n...
  - Arbeidet for «Plastf...
  Rock i havgapet
  Sommer i nordvest
  Frykter for sjøsikkerh...
  – Vi blir motarbeidet ...
  Nå blir det regnbuefes...
  Skal forske på gammel ...
  Trives best på to hjul
  Turstien som slutter i...
  30-årsjubilant gjenopp...
annonse   
God Sommer 2018
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag