Søkeord:  
Søk
Banner top

Colaeventyr for ålesundspar

Gisle A. Østraat og Anette Berle er to sunnmøringer som har bosatt seg i Bergen. De har gitt begrepet «Sunnmøringer og tomflasker finner du overalt» nytt innhold.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Peder Hans Øverland   
(02/08/2017)
Bildetekst: Bydelen Nordnes i Bergen har fått sin egen cola. Anette Berle og Gisle A. Østraat lager sin egen eksklusive cola-versjon.
 
. . .
 
I en  kjellerleilighet i Trangesmauet på Nordnes i Bergen står hundrevis av grønne tomme flasker klar til å fylles med cola. 
Her i den gamle trehusbydelen Nordnes har Gisle A. Østraat og Anette Berle fra Ålesund funnet sitt paradis.  Bydelen ligger på en halvøy, litt tilbaketrukket fra sentrum av Bergen.  
Her har de to sunnmøringene startet sin egen colafabrikk. 
– De som bor her er svært opptatt av å styrke identiteten til bydelen. De ønsker å skape aktivitet. Vårt bidrag har vært Nordnescolaen. Et produkt som gjør at bydelen på folkemunne nå også kalles Cola-halvøya, forteller Gisle.  
Ideen om colafabrikk fikk Gisle da gode naboer satt på benkene utenfor husene sine og diskuterte bydelens identitet.
 
Øl eller cola?
– Samtalen gikk rundt den nye farsotten som alle har hevet seg på. Øl-produksjon. Men vi ville forsøke noe annet.  Da ble det cola, forteller Gisle.
Høsten 2015 bestemte ålesundsparet seg for å realisere coladrømmen. De tok kontakt med en småskala colaprodusent i Oslo, Tøyencola og Fritzcola i Hamburg for å få gode tips.
Fra disse hentet Gisle og Anette inspirasjon.
– Vi brukte alt vi hadde av sparepenger til å kjøpe utstyr. Produksjonslokaler fikk vi låne av gode naboer i nabogata, Trangesmauet. Så var det bare å starte med å komponere en god cola, forteller colagründeren.
Grunnoppskriften til cola er tilgjengelig på internett.  
– Denne ble også vårt utgangspunkt. Vi eksperimentert litt med denne, og satte til ulike smaker og regulerte sukkernivået før vi fant «vår» særegne colasmak, forteller Gisle.
Oppskriften ligger åpen for alle på nordnescola.no.
– Vi er opptatt av åpenhet om all produksjon, og vi har hatt et svært godt samarbeid med Mattilsynet, forteller han.
 
Blitt enormt populær
I kjellerleiligheten har Gisle og Anette innredet sitt eget lille laboratorium. Her har de kapasitet til å produsere 250 flasker 0,33 liter i uken. Ca. 1000 per måned.
– Vi kan si at colaen vår er svært eksklusiv. Den har blitt svært ettertraktet, og vi har sagt nei til både Rema, Bunnpris og en rekke restauranter som ønsker å selge colaen vår, humrer Gisle.
I dag omsettes Nordnescolaen på to steder. Ved Klosteret på Nordnes, og ved Hellesylt Bar og Boutique. 
– Klosteret Kaffebar ligger i bydelen vår, og er de som får det meste av produksjonen.  Litt artig er det at dette ikke er kortreist cola, men ureist cola. Vi bærer varen til utsalgsstedet, poengterer Gisle.
En av grunnene til at de startet opp var nettopp å hjelpe kaffebaren i bydelen.
– Klosteret har hatt en enorm økning av kunder på grunn av Nordnescola. Det er blitt en lokal samlingsplass, og det passer oss godt, sier han.
Det andre utsalgsstedet ligger i Møre og Romsdal.
– Da Hellesylt Bar og Boutique henvendte seg til oss klarte jeg ikke å si nei. Vi syntes det var kult at de ville selge vår brus på Hellesylt. Dette måtte vi bare være med på, forteller han. 
 
Ønsker å utvide
Kommer Nordnescola til hjembyen din?
– Du skal ikke se bort fra at vi på sikt kan få et utsalgssted i Ålesund. Vi «heier» på små og uavhengige utsalgssteder og kafeer som omsetter kortreist mat, og de vil være de første til å få tilbud om å selge Nordnescola, sier tapperieieren.
Gisle og Anette har fulle jobber ved siden av colatapperiet. Målet har foreløpig ikke vært å tjene penger, men å lage noe spesielt som folk kan knytte til bydelen de er så glade i.   
– Vi håper at vi kan få samarbeidspartner på sikt, slik at vi kan øke produksjonen. Men per i dag er kapasiteten 1000 flasker i måneden. Mer klarer vi ikke å lage. Prosessen med å produsere brus er lang.  Den skal stå under trykk i fire dager, det skal lages essens og sukkerlake, det skal tappes og pakkes. Det er med andre ord ganske mye arbeid, sier Gisle.
 
 
Slik lager Gisle og Anette Nordnescola
Når vi lager 90 liter med Nordnescola 
bruker vi dette:
• 7,50 ml kaldpresset appelsinolje (økologisk)
• 7,00 ml kaldpresset limeolje (økologisk)
• 2,00 ml kaldpresset sitronolje (økologisk)
• 0,75 ml kanelbarkolje
• 1,50 ml muskatnøttolje
• 0,50 ml korianderolje
• 0,50 ml lavendelolje
• 0,50 ml neroliolje
• 20 g pulverisert akasiegummi (økologisk)
• 195 ml karamellfarge
• 65 ml sitronsyre
• 18 ml koffeinpulver
• ca. 10 kg hvitt sukker
• ca. 90 liter rent vann
 15 SISTE
  – La private få bygge ...
  Jernet strømmer inn ti...
  Klar for favorittfesti...
  Dette er tilbudet eldr...
  Blir Pape (19) AaFKs n...
  - Arbeidet for «Plastf...
  Rock i havgapet
  Sommer i nordvest
  Frykter for sjøsikkerh...
  – Vi blir motarbeidet ...
  Nå blir det regnbuefes...
  Skal forske på gammel ...
  Trives best på to hjul
  Turstien som slutter i...
  30-årsjubilant gjenopp...
annonse   
God Sommer 2018
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag