Søkeord:  
Søk
Banner top

Vil gjøre rappen til levebrød

Bare én person visste at Isak «Shorty» Kvamme rapper. Det var en god venninne. Hun fikk lokket 17-åringen på scenen. Nå er målet å leve av musikken.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(02/08/2017)
Bildetekst: På gutterommet lager Isak «Shorty» Kvamme sin egen musikk. Anlegget ble kjøpt inn for å kunne Skype med venner. For ett års tid siden begynte han å rappe.
 
. . .
 
Det passet seg slik at valgfagklassen på Kolvikbakken ungdomsskole manglet ett innslag til avslutninga til valgfaggruppa Sal og scene.
– Venninna mi foreslo at jeg kunne rappe. Jeg kunne ikke si nei. Jeg ville jo ha god karakter av læreren, smiler Isak, og minnes første gangen han rappet foran et publikum. 
Opplevelsen var kjempegøy og tilbakemeldingene overstrømmende.
– Å gå på scena var helt «insane». Det var skikkelig skremmende. Da jeg var ferdig var det bare den gode følelsen, forteller 17-åringen.
 
Stor musikkinteresse
– Hvorfor rap? 
– Det lurer egentlig jeg også på.  At jeg skulle rappe? Eh, nei, det var helt utenkelig, tenker han tilbake, smiler han.
Gjennom oppveksten har Isak Kvamme lyttet  til all slags musikk.  Unggutten mener at det finnes god musikk innenfor alle sjangre, og at alt er kult – bortsett fra metallrock.
Isak har valgt rap når han uttrykker seg gjennom musikk. Til å begynne med var språket engelsk, men nå flommer ordene på norsk.
– Norsk er mer meg. Det er mer personlig, sier den unge rapperen, som medgir at det hørtes «helt dumt ut» i starten.
 
Lærer av andre
– Inspirasjonen kan komme når som helst. Jeg hører en beat, og så kommer teksten. Eller enkelte ord som jeg bare må få skrevet ned. En låt kan bli ferdig på tre timer, eller to måneder. Folk, hendelser, annen musikk og andre artister kan starte kreativiteten, forteller 17-åringen.
Han lærer mye gjennom å se og lese om andre artister. Etter et besøk på Ocean Sound Studio på Giske, ble motivasjonen til å drive med rap enda større. 
– Jeg lærer mye gjennom å høre artister bli intervjuet. Det er fascinerende hvordan andre artister er, mener han.
Etter hvert som rap-begrepet nå har utvidet seg, liker Isak sjangeren bedre og bedre. Det er heller ikke slik  at man må være aggressiv eller sint for å rappe, mener «Shorty».
 
Mangler et rapmiljø
Nå teller utgivelsene til «Shorty» fem singler. To ligger på Spotify. Den første låta ble lagt ut for fire måneder siden, og tilbakemeldingene har vært langt bedre enn forventa. For en måned siden hadde låten «Venna» rundet 20.000 avspillinger, og like etter ble låten  «Vil Ikke Snakke Me D» lagt på Spotify.
– Jeg har flere avspillinger i Oslo enn her i Ålesund, leser Isak av.  
Av tilbakemeldinger de siste fire månedene er den unge ålesunderen svært fornøyd. 
– Har det ikke vært noe negativt?
– Jo, men det er lite, og ingenting som går inn på meg. Man må få litt pes, hvis ikke så gjør man noe feil, ler Isak.
Gjennom å publisere låtene har han fått kontakt med andre unge rappere i landet, særlig en som bor i Stavanger. Nå er han den som mikser låtene for Isak.
– Han har blitt en skikkelig god kompis. Han vet virkelig hva jeg snakker om. Det er ikke noe rapmiljø i Ålesund, for å si det sånn, forteller Isak. 
 
Selvironisk artistnavn
Artistnavnet Isak «Shorty» er valgt på grunn av egen høyde. 
– Se på meg, jeg er jo veldig lav. Lavest i guttegjengen, for å si det sånn. Så «Shorty» er litt sant og litt morsomt, forklarer han.
Forrige uke fikk den unge rapperen spilt inn musikkvideo sammen med kompis Viktor Mauren Rekdal.
– Han har ideene og det funker kjempefint. Innspillingen var veldig gøy, og jeg satser på å slippe den i slutten av august, forteller Isak «Shorty» Kvamme.
 Å presentere musikkvideoen til «Vil Ikke Snakke Me D» gjør presentasjonen av låten mer underholdende, mener han.
– Hvor langt håper du å kunne ta musikkinteressen din?
– Drømmen er jo å kunne leve av den, innrømmer han.
 15 SISTE
  – La private få bygge ...
  Jernet strømmer inn ti...
  Klar for favorittfesti...
  Dette er tilbudet eldr...
  Blir Pape (19) AaFKs n...
  - Arbeidet for «Plastf...
  Rock i havgapet
  Sommer i nordvest
  Frykter for sjøsikkerh...
  – Vi blir motarbeidet ...
  Nå blir det regnbuefes...
  Skal forske på gammel ...
  Trives best på to hjul
  Turstien som slutter i...
  30-årsjubilant gjenopp...
annonse   
God Sommer 2018
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag