Søkeord:  
Søk
Banner top 11.09.19

Fortviler over kloakk i Bergvegen

I flere år har det rent kloakk ut i Bergvegen fra avløpsledningene til to privateiendommer, og naboene fortviler.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(02/08/2017)
Bildetekst:Karl Johan Folkestad viser fram det som helt åpenbart er kloakk som renner ut i Bergvegen. Både lukt og utseende avslører at slammet er menneskelig avføring. Slik har det vært i flere år nå, men det siste året har det blitt ekstra ille, forteller han.
 
. . .
 
Kloakken pipler ut i Bergvegen og renner nedover i Grensegata. Vegetasjonen langs murveggen, der kloakken siver ut, vokser tett. Karl Johan Folkestad er en av naboene som frustreres over at problemet ikke utbedres, men i stedet blir større og større.
– Det har vært en liten kloakklekkasje i mange år, men det er særlig det siste året problemet har blitt stort, opplyser han.
Han sier at kloakkproblemet varierer mye, og at det bare noen dager tidligere hadde rent i ganske strie strømmer. Første dag Nytt i Uka var på befaring, var det  ingen rennende kloakk å se, men det var tydelig fuktig langs muren ned mot Grensegata, og ugress og buskas stortrives. Innimellom så man også noe som så ut som inntørka slam.
 
”Mannskit”
Dagen etter hadde det regna litt, og slammet framstod i all sin ”prakt”: Både syn og lukt avslørte at det rett og slett er ”mannskit” som strømmer ut i Bergvegen.
 
Renner over gata
– Det skal ikke mer til enn at noen dusjer, så begynner det å renne. Når det er ekstra stritt, fortsetter kloakken forbi sluken ned mot Grensegata, over veien og videre nedover langs fortauet på andre siden, der det bor små barn, forteller Karl Johan. Han kan ikke forstå at ikke kommunen kan få løst kloakkproblemet:
– Jeg vet ikke om det er kommunen eller huseierne som har ansvaret her, men dersom det er huseierne, må vel kommunen kunne pålegge dem å få tetta lekkasjen, poengterer han.
 
Etterlyser vedlikehold
I tillegg ergrer han seg over at ikke kommunen sørger for å rydde vegetasjon og utbedre slitasje i Bergvegen, som tross alt er kommunal. Han viser hvordan kratt og buskas brer om seg, peker på murer som truer med å falle ut, og gjerder og rekkverk som er så gjennomrusta at de knapt holder seg oppe.
– Hver høst får huseierne melding i posten om å passe på å klippe hekkene sine, slik at skolevegen blir trygg for barna, men kommunen selv gjør ingenting for å holde nede vegetasjonen. Selv om kommunen er på Robek, burde det vel være mulig å få noen arbeidsledige ungdommer til å rydde og ordne litt, påpeker Karl Johan Folkestad.
 
 
 
 

– Har gitt påbud om utbedring

 
Ålesund kommune har gitt to huseiere i Bergvegen påbud om å utbedre kloakkledningen, men ingenting skjer.

I avdeling for Vann, avløp og renovasjon (VAR) er det stor forståelser for fortvilelsen til naboene i Bergvegen.
– Vi er ganske fortvila, vi også, sier driftsoperatør Arne Giske hos VAR. – Dette har vært et problem i flere år, og vi vet hvor utslippa kommer fra. Det dreier seg om to eiendommer, og begge har for lengst fått påbud om utbedring, men ingenting blir gjort, forteller han.
 
Har skadene på film
Folk fra VAR lokaliserte først lekkasjen ved hjelp av et fargepulver. Det gule pulveret slippes ned i avløpet og farger avløpsvannet knallgrønt. Dermed er det enkelt å se hvor det lekker ut. Da pulveret ble sluppet ned i avløpet til de aktuelle eiendommene, var resultatet at hele bakken nedenfor muren ble grønnfarga. Deretter gikk VAR inn i røra med videokamera. 
– Filmen viser at de to private avløpsledningene er fullstendig ødelagte, sier Giske.
 
Løfta til sjefsnivå
Han forteller at til tross for overveldende dokumentasjon, har ikke de to huseierne villet akseptere at lekkasjen kommer fra dem. Pålegget om utbedring har blitt fullstendig neglisjert.
– Det er veldig frustrerende også for oss at lekkasjen ikke blir stansa, og at den bare får utvikle seg. Hele saka ble derfor nylig overført til sjefsnivå i VAR, men på grunn av ferie blir det ikke tatt tak i den før etter sommeren, opplyser Arne Giske.
 
 
 
 15 SISTE
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
  Semifinale i straffesp...
  Å skrive ned det mormo...
  - Det finnes gode grun...
  Vil male historisk bym...
  Høytidelig russedåp
  Ungt talent med uvanli...
  – Alkolås er fremtiden
  Kjek(a)os i Langevåg
  – Positiv lederskap gi...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag