Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

– Vi har lyst å jobbe

For litt over ett år siden flyktet Ermias Tedros Zere og Bereket Tesfu Arefayne fra Eritrea til Sunnmøre. Førsteprioritert er å lære seg norsk på Voksenopplæringssenteret i Ålesund.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(23/08/2017)
Bildetetkst: De vil gjerne ha mer å gjøre etter skoletid, Ermias Tedros Zere (med rutete skjorte) og Bereket Tesfu. 
 
 . . .
 
 
– Det går greit å lære språket mens vi er på skolen, men når vi ikke er der, blir det ikke praktisert, forteller de to. Samtalen foregår på svært brukbar norsk, og de er ivrige etter å snakke. 
– Jeg håper å kunne studere mer, og tror det enten blir innen helsefag eller mekanisk retning, sier Bereket om fremtidsutsiktene.
Ermias har startet å ta kjøretimer for etter hvert å kunne bli sjåfør.
 
Vil ha mer å gjøre
Ettermiddagene kan bli noe lange og ensformige syns Ermias og Bereket. Derfor skulle de gjerne ønske de kunne ha noe mer å jobbe med. De har ikke med seg erfaring fra et spesifikt yrke eller tidligere utdannelse, men forteller om arbeidsbakgrunn fra manuelt håndverk, som innen jordbruk og servitør.
Det blir mye hjemmesitting på fritida, med noen adspredelser i å trene, fiske og studere litt. Økonomien er også stram, syns de. Omtrent halvparten av det de får utbetalt, forsvinner i husleie. 
Skulle de tatt seg jobber etter ønske, står restaurant eller fiskeindustri høyt på lista. De tar også arbeidsoppgaver som å vaske, rydde eller jobbe på lager.
 
– Beskjedne karer
På Internasjonal Cafe i Spjelkavik møtte Ermias og Bereket ekteparet Inger og Johan Grytten. De er svært begeistret over de unge eritreiske vennene sine. Inger og Johan forteller om bekjente som har benyttet seg av arbeidskraften, og hørt mye skryt tilbake. 
– Ermias og Bereket har lett for å komme i kontakt med folk, sier Inger Grytten. Ermias og Bereket har også forsøkt å oppsøke både privatpersoner og arbeidsplasser for å spørre etter jobb, men har foreløpig fått liten uttelling.
– Disse to har en fantastisk arbeidskraft, og har lyst å arbeide. Det er to kjekke karer, anbefaler Inger og Johan Grytten, og legger til:
– De er egentlig beskjedne, og veldig hyggelige.
I utgangspunktet venter ett år til på Voksenopplæringssenteret for de eritreiske asylsøkerne, forhåpentligvis med noe mer å gjøre etter skoleslutt.
– Dere har lært norsk på kort tid?
– Ja, vi har lagt oss norsk språk på hjertet, smiler de to eritreerne.
 
 
 

Flyktninger får ikke jobb

 
– Det er nesten umulig for flyktninger uten formell kompetanse å få seg jobb.  Arbeidsgivere krever dokumenterbar kompetanse på nesten alt, forteller virksomhetsleder for flyktningsaker i Ålesund, Vigdis Thoresen, og Nav-leder Ørjan Haram.
 
Det å skaffe seg en jobb når du er flyktning, kan oppleves som svært vanskelig og komplisert. Derfor faller mange utenfor yrkeslivet.
– Det kan for eksempel være utfordrende å sette seg på skolebenken igjen når man er godt voksen og starte på ny igjen, sier Thoresen. 
Mangel på arbeid for flyktninger er ikke et problem som kan løses over natten.
– Det er ingen «quick fix». Vi jobber med å gi grundig og stødig rettledning til de jobbene som er tilgjengelig, utdyper Thoresen.
 
Krav fra arbeidsgiver
Nav-leder Ørjan Haram viser til svingninger i markedet, som kan gjøre det mer utfordrende å finne seg jobb.
– Det dreier seg om strukturelle endringer og krav fra arbeidsgiverne. Dette kommer nok ikke til å endre seg. Krav til å kunne norsk er også økende, ser han.  
Haram sier at arbeidsmarkedet handler om tilbud og etterspørsel, og at det er viktig å skaffe seg et nettverk.
– Det grunnleggende handler om rette kvalifikasjoner, tidligere erfaring og personlige egenskaper. I tillegg må man kunne norsk, viser Haram til. 
Han kan ellers vise til en positiv trend på Sunnmøre, med færre permitteringsvarsel og mindre ledighet.
– Nå nærmer vi oss landsgjennomsnittet, etter å ha lagt noe over i en periode, sier han. 
 
Starter praksiskandidatløpet
Virksomhet flyktning og Nav Ålesund har nylig inngått en avtale om praksiskandidatløpet, med mål om å skape varig arbeid for flyktninger.
 – I enden av praksisplassen ligger et fagbrev, og et mål om å bli selvforsørgende, forteller de to.
Thoresen og Haram har noen konkrete råd til dem som ønsker seg en ekstrajobb:
– Sjekk opp mulighetene i nærområdet! Det er også avgjørende å kunne språket, så man må snakke med venner. Det hjelper ikke at det ser fint ut på papiret, målet er at det skal være varig, forteller de to.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag