Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Ser tilbake på 30 år

Med et imøtekomm-ende blikk, et erfarent opparbeidet passe hardt håndtrykk og en vennlig og tilstedeværende personlighet, ønsker Synnøve Sorthe velkommen.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
(30/08/2017)
Bildetekster: Synnøve Sorthe har gjort en levevei av å få mange tusen kvinner i alle aldre til å føle seg vel. Det er ikke en total overhaling som kreves, men noen timer som handler om å lære å godta seg selv, erfarer kursholderen.  (Foto: Privat)
 
. . .
 

Med en profesjonell tilstedeværelse kan «modellmammaen» se tilbake på at det har gått 30 år siden hun startet som gründer. Med Piaf Modeller arrangerte hun mange eventer og sørget for at mange fikk sin debut som mannekeng, som det het den gangen. Å utvikle modeller er ikke det Synnøve gjør lenger, men firmanavnet eksisterer enda.
– Jeg har 8.000 vakre damer i porteføljen min om jeg skulle ønske å ta opp igjen den tråden, sier hun om hvilken vei jobben hennes har dreid dette tusenåret.
 
Fotograferer selv
Gjennom sine VIP-kvelder har hun nemlig kommet i kontakt med tusenvis av damer, hvor kveldene ender i å fotografere hver enkelt av dem. At hun selv valgte å stille seg bak kamera skjedde gradvis etter at hun stod på sidelinja og så på andre fotografer jobbe. I 2001 begynte hun å ta før- og etter-bilder av damene som deltok på «Bli ny»-kvelder. Etter å ha gått kurs med fotograf Morten Krogvold i 2005, skapte Synnøve seg muligheten til å ta mer bilder selv.
– Jeg trives med å ha regien og å skape uttrykket. Til sammenligning med å være foran kamera, så bestemmer man mer av å stå bak: 
– Når man står foran må man få frem mer av skuespilleren i seg, mens bak brukes flere sider.
Synnøve vet nemlig hva det vil si å stå både foran og bak. At speilreflekskameraet hennes ble stjålet den gangen i USA for over 30 år siden, førte til at utvekslingseleven reiste til California på ferie for forsikringspengene. Her tok Synnøve muligheten om å starte på modellskole, og fikk flere modelloppdrag. Erfaring som hun tok med seg hjem over Atlanteren og som var grobunnen for modellskolen. 
– 30 år har gått forferdelig fort, ler hun hjertelig. Hun kan nesten huske lukta i lokalene fra de første moteshowene som ble arrangert på 1980-tallet.
 
Mye hardt arbeid
Å drive for seg selv i tre tiår har ikke vært en sammenhengende dans på roser, om noen skulle tro det. 
– Man må ha en boblende energi og stå på veldig. I vanskelige tider har jeg roa ned og tatt grep, forteller Synnøve ærlig. Dermed har også konseptet hun har jobbet med utviklet seg langs med.
Tankevirksomheten i en kreativ hjerne er i gang hele tiden. Blant annet da hun ble plaget med bekkenløsning etter sitt siste svangerskap for 17 år siden, måtte hun legge om livsstilen. At hun har veldig sterk psyke, energi og is i magen, har hjulpet mye på å holde seg så lenge i gamet. 
– Det har blitt naturlige utviklinger, tenker hun tilbake på sine 30 år som selvstendig næringsdrivende. 
 
Hjelper på selvfølelsen
Den viktigste drivkraften har vært å hjelpe unge jenter til å hjelpe seg selv med å ha troa på seg selv, det å hjelpe til å holde ryggen rakere innvendig. På bloggen sin har Synnøve skrevet mye om egen barndom og oppvekst, og hvilke tanker hun hadde den gang.
– Det handler ikke nødvendigvis om utseende, men om å tørre. Jeg tror også litt på at klær skaper folk. Selv om jeg er hjemme alene, kan jeg sminke meg lite grann. Det får meg til å føle meg litt bedre og gir meg mer energi hver gang jeg går forbi et speil og får et glimt av meg selv, deler hun.
Som en del av VIP-kvelden forteller Synnøve om seg selv. Som 48-åring har hun lettere for å godta at hun ikke har en «perfekt» kropp. Fra tidlige ungdomsår forteller hun om lav selvtillit. Hun var lang for alderen og tynn, noe som ble bemerket. I tillegg var hun plaget av kviser.  
– Jeg har klær i tre størrelser, for jeg er også opp og ned. Men, som jeg forteller til kursdeltakerne: Finn noe du er fornøyd med! Som nå, når jeg er på toppen av kurven, så kan jeg sette pris på at smile- og aldersrynkene er litt mer utfylte, og puppene er større, ler hun selvironisk. Som ledd i kurskveldene sine, så handler det også om å lære små triks til å skjule det man er mindre fornøyd med. 
 
Prøver seg i Tromsø
Nå har Synnøve rundt 90 hotelldøgn i året. Hun fyller bilen og kjører av gårde på to ukers-intervaller. Gode rutiner når det gjelder søvn og kosthold er viktig. Vår og høst er hun på farten. Nå er det Nord-Norge som introduseres for Synnøve Sorthes VIP-kvelder, samtidig som de andre landsdelene fremdeles holdes «varme». 
I Ålesund kan damer melde seg på til VIP-kveld 29. september og 23. november. 
– De gode tilbakemeldingene er en drivkraft til å fortsette. Nesten hver kveld er det en deltaker som begynner å grine når hun oppdager seg selv med nye øyne og ser hvor fin hun faktisk er. Mange har ikke prioritert seg selv – kanskje noensinne. Da vet jeg at jeg har truffet noe i dem, smiler hun. 
Synnøve Sorthe skulle egentlig studere norsk i Volda, og vurderte samtidig media. Det endte med at hun tok seg en pause fra studier, for å se om det var mulig å jobbe med modellbyrået, og utvikle dette. Siden den gang har hun husket mottoet som gav henne inspirasjon:
– Det er bedre å angre på å ha prøvd enn å angre på å ikke ha prøvd.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag