Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Fortviler over dårlig tilgjengelighet på kirkegård

Hver lørdag setter Johnny Valle (89) nye blomster ved gravsteinen til kona Hildur. Men å komme seg opp og ned trappene til Vestre gravlund er nesten umulig for ham.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(30/08/2017)
Bildetekst: Ved hovedtrappa opp til gravlunden mangler det også både rekkverk og rullestolrampe. Begge deler er nylig ferdigprosjektert og godkjent både av biskop og vernemyndighet. Det eneste som mangler er finansiering, som må skje i form av en tilleggsbevilgning fra Ålesund kommune.
 
. . .
 
– Det kan da ikke være så vanskelig å få satt opp et handrev slik at vi som er dårlige til beins har noe å støtte oss til når vi skal opp og ned trappa, sier Johnny Valle fortvila.
For to år siden mista Johnny sin kjære Hildur, etter nesten 60 lykkelige år sammen.
– Vi kom i lag i 1956 og gifta oss i 1961. Rett etter vi hadde forlova oss, reiste jeg to år på sjøen – men hun venta på meg. Da jeg senere spurte henne om hvorfor hun hadde venta, svarte hun at «det fantes bare en Johnny», minnes han mens noen tårer siver fram på kinnet.
– Ikke en eneste gang krangla vi på alle de åra. Viss det skjedde at det var noe en av oss reagerte på, så snakka vi om det med en gang og fikk det ut av verden. Men det skjedde nesten aldri, det heller, forteller han med et varmt, lite smil.
 
Tilhørighet
Johnny gikk sjuårig skole på Aspøy skole og konfirmerte seg i Ålesund kirke. Hildur mente derfor det var selvsagt at det var der de skulle ligge når den tida kom, og det var hun som ordna med at det skulle bli slik, sier han.
– Det er ei veldig fin kirke, og det er så nydelig her på kirkegården. Men jeg kan ikke forstå at de ikke kan gjøre det litt enklere for oss som er dårlig til beins eller som må bruke rullestol.
 
Verken rekkverk eller rampe
Selv kjører han hver lørdag i den overbygde, elektriske rullestolen sin fra huset på Hessa til Ålesund kirke for å stelle på grava til Hildur. Vel framme er det ei real utfordring å komme opp på selve gravlunden. Rekkverk finnes verken ved hovedtrappa eller den vesle sidetrappa, og rampa som er laga til ved sidetrappa er så bratt at rullestolen mest trolig ville ha velta om han hadde prøvd seg på den. Den kan ikke brukes til annet enn å kjøre trillebår.
Eneste måten for Johnny å komme seg fram til grava, er om noen – bokstavelig talt – gir ham en hjelpende hånd i trappa. Da kommer han seg fint både opp og ned på gravplassen.
–  Et handrev og en liten rullestolrampe er alt som trengs for at jeg og mange andre skal få besøkt gravene til våre kjære. Det må da være mulig å få til, synes han.
 
 
 

Lover snarlig løsning

 
Rullestolrampe og rekkverk til Vestre gravlund er allerede prosjektert, men foreløpig er ikke finansieringa på plass. Kirkevergen lover en rask nødløsning. 
 
– Vi kjenner godt til problemet og har nylig fått prosjektert en løsning. Nå trenger vi bare finansiering fra kommunen, forteller kirkeverge Svein-Rune Johannessen.
I prosjektet som skal gjøre både Ålesund kirke og Vestre gravlund mest mulig universelt tilgjengelig, inngår også en rullestolrampe ved hovedinngangen til kirka og nytt handicap-toalett.
– I dag må rullestolbrukere bruke en sideinngang når de skal inn og ut av kirka. Det er uverdig, fastslår Johannessen.
 
Godkjent prosjekt
Både biskopen og vernemyndighetene har godkjent prosjektet, som altså skal bedre tilgjengeligheten til både kirke og kirkegård. På venstre side av hovedtrappa opp til kirkegården, der det nå er et bed, skal det anlegges en rampe med svak nok stigning til at man kan bruke den både med rullestol og rullator. Her kommer det også et rekkverk.
Når det gjelder inngangen til kirka, er planen at hovedtrappa skal trekkes fram, slik at man kan anlegge en rullestolrampe med rekkverk opp langs veggen på høyre side av trappa.
 
Trenger en drøy million
Ramper og rekkverk til kirkegård og kirke har et kostnadsoverslag på noe over 400.000 kroner hver, mens handicap-toalettet vil komme på noe over 200.000 kroner. Alt i alt er det altså snakk om en drøy million kroner, som Ålesund kirkelige fellesråd vil søke om som ekstrabevilling fra kommunen.
– Vi vet at vi konkurrerer med mange andre om midler fra kommunen, så det er umulig å si hvor lang tid det tar før vi får finansieringa på plass. Selvsagt er det også mulig at vi deler prosjekt opp i tre deler og tar en del av gangen, sier kirkevergen.
 
Lover hurtig løsning
– Kan det være mulig å få til en rask, midlertidig løsning med et enkelt rekkverk ved sideinngangen til kirkegården? spør Nytt i Uka og påpeker at det ville vært til stor hjelp for Johnny Valle og andre i hans situasjon.
– Det må vel være mulig å få til. Jo, et enkelt rekkverk mellom trappa og den bratte rampen, det skal vi klare å få raskt på plass, lover kirkeverge Svein-Rune Johannessen.
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag