Søkeord:  
Søk
Banner top

30 filmer på tre dager

I løpet av tre dager i oktober kan du se 30 nye kvalitetskortfilmer og -dokumentarer fra hele verden. I Ålesund.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(06/09/2017)
Bildetekst: WENIFF, West Nordic International Film Festival, har etter hvert fått solid grunn under føttene. Årets festival, som blir den femte i rekka, lokker med rundt 30 nyere kvalitetsfilmer (kortfilmer og dokumentarer) fra hele verden. Besnik Zogaj er initiativtaker, drivkraft og festivaleier.
 
. . .
 
 
Årets utgave av WENIFF, West Nordic International Film Festival, er den femte i rekka. Det hele starta rolig og forsiktig i 2013, da festivaljuryen fikk inn et par hundre filmer å velge mellom. I fjor kom det inn godt over 6.000 filmer fra hele verden, og rundt 30 av de beste ble vist på festivalen.
– Filmene vi viser på WENIFF holder svært høy kvalitet. Et eksempel på dét, er vinneren vår fra 2014, «Balcony», som ble nominert til Oscar, forteller Besnik Zogaj. Den entusiastiske regissøren fra Kosovo starta filmfestivalen bare noen få år etter at han hadde slått seg ned i Ålesund.
 
Høyt nivå
Årets festival går av stabelen fra 19.-21. oktober. Fristen for innsending av filmer til festivalen gikk ut 1. september, og Besnik garanterer at det blir et svært høyt nivå på filmene også i år. Som i fjor vil det bli vist rundt 30 kortfilmer og dokumentarer, fra nesten like mange land. 
– Vi vil gjerne vise et bredt spekter av kvalitetsfilm, fra flest mulig land, men innimellom er det to filmer fra samme land som er så gode at vi bare må vise begge. Dessuten er vi jo en norsk filmfestival, så vi synes det er naturlig at vi har med litt flere filmer fra Norge enn fra andre land, sier Besnik.
 
Workshop for ungdom
Hovedprogrammet vil bli vist i auditoriet til Sunnmørsposten. I år legger man dessuten opp til tre spesialprogram, for barn, studenter og pensjonister. Barneprogrammet blir mest trolig vist på Fellesverket Dragen. Det blir også åstedet for årets Kinolab, WENIFFs workshop for ungdom. Der inviteres unge fra videregående skole-alder og opp til 25 til å bli med å lage en kortfilm.
– Alle blir satt sammen i grupper på tre og tre, så får de et tema som de skal lage film av. Hele filmen, fra idé til manus, skal lages i løpet av seks dager, og på lørdagen blir alle filmene vist på festivalen, forteller WENIFF-sjefen.
Siden film-workshopen må foregå hele ettermiddagene og kveldene fra rett etter skoletid, får ungdommene servert både mat og drikke.
– Hele Kinolab er veldig sosialt og hyggelig. I fjor var det bortimot 30 ungdommer som deltok, men det var nærmere 80 som viste interesse for å være med. I år håper vi derfor at enda flere vil bli med å lage film, sier Besnik Zogaj.
 15 SISTE
  Høyst usikkert om O’Le...
  «Nye» videregående kan...
  – Lager revy om studen...
  Borgundfjordfiske for ...
  Pantelotteri-rekord gi...
  Møt Tennfjords store ...
  Emblem gleder seg til ...
  Utropte vinnerne
  Rehabilitering i hjemm...
  Fra hobby til jobb ove...
  Fremmer lokal matkultu...
  Melgaard og Bjertnes i...
  Cox berga Solfrid og g...
  Fekk øvd på koreografi
  Muritunet utvider og b...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag