Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Tre ålesundslag i NM-semifinaler!

Hele tre ålesundslag er i semifinale i norgesmesterskapene for aldersbestemt fotball fra 16 til 19 år. Det er unikt.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(27/09/2017)
Bildetekst: Fortuna jenter 19 kjempet seg til semifinalen gjennom ekstraomganger og straffekonkurranse. Laget, som fikk sølv i Dana cup tidligere i år, er i stor grad identisk med A-laget, med unntak av noen få spillere. (Foto: Fortuna)
 
. . .
 
Herd jenter 16, AaFK gutter 16 og Fortuna jenter 19 er alle klare for semifinale i norgesmesterskapene for sine aldersklasser. At en relativt liten fotballkrets som Sunnmøre har tre lag i semifinalene, er enestående. Den eneste kretsen som har med flere lag, er Oslo, som er nesten fire ganger større.
Mest imponerende er kanskje Herds jenter 16-lag, som nylig spilte kvartfinale for tredje år på rad. I fjor kom de helt til finalen, og i år valsa de over Vålerenga, regna som ett av landets absolutt beste J16-lag, med 3-0 – på bortebane!
– Vi drømmer selvsagt om finale igjen, sier Eirik Hoseth i trenerteamet til Herd-jentene. Han er full av lovord om spillerne sine:
 
Treningsiver
– Hemmeligheten er at vi har veldig gode spillere som er treningsivrige og seriøse. Dessuten har Herd over mange år bygd opp en kultur for jentefotball der jenter og gutter får akkurat de samme mulighetene til å utvikle seg.
Hoseth forteller at J16-laget består av elleve jenter som har spilt i Herd siden de var små, i tillegg til sju jenter som har kommet til fra andre lag over hele Sunnmøre.
 
Taktikken
Den råsterke 3-0-seieren borte mot Vålerenga forklarer han slik.
– Vi traff helt med taktikken, som jentene selv også var med å legge. Vi gikk for å ta ut deres offensive styrke, samtidig som vi skulle tørre å spille når vi hadde ballen. Dessuten satsa vi på dødballer, som vi vet vi er gode på. To av målene våre kom da også etter dødballsituasjoner.
Semifinalen går mot trønderlaget Tiller hjemme på Amfi Moa stadion 27. oktober.
– Da håper vi på fulle tribuner og stor stemning, så skal jentene gi alt for å komme til finalen også i år, lover Eirik Hoseth.
 
Arbeidsseier
J19-laget til Fortuna stod for en solid arbeidsseier da de vant kvartfinalen etter både ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. Laget, som med unntak av et par overårige spillere, er så godt som identisk med A-laget som spiller i 2. divisjon, hadde en hard serie-kamp i beina fra et par dager før og måtte spille uten reserver på grunn av syke- og skadefravær. Likevel klarte de altså å gå seirende ut av maratonkampen:
– Det var en jevn og tøff kamp, og vi var ekstremt glade da vi vant, sier trener Magne Elde.
Han forteller at Fortuna har mange spennende typer, med landslagsspilleren Malin Sunde i front. Gjennomsnittsalderen på A-laget er svært lav; de få som er over J19-alder, er bare ett eller to år eldre. Det burde love godt for at Fortuna snart begynner å gjøre seg gjeldende høyere opp i seriesystemet igjen.
– J19-laget er helt klart blant de beste i landet, og vi tok da også sølv i Dana cup i sommer. Dersom vi er heldige og får beholde de fleste spillerne i åra som kommer, skal vi klare å løfte damefotballen i Ålesund helt opp igjen, lover Elde.
 
Lovende AaFK-gutter
AaFKs gutter 16 er i semifinalen for første gang på fire år. Det skjer etter et ganske så tøft cupprogram, forteller trener Brede Tokvam.
– Det er noen som mener vi var heldige som fikk Førde i kvartfinalen, men vi hadde Molde i åttendedelsfinalen og har slått ut veldig sterke lag på veien. Blant anna møtte vi Levanger allerede i kvalifiseringa, så vi har langt fra hatt noen lett vei, sier han.
G16 er det yngste reindyrka AaFK-laget og er fylt opp av talenter fra breddefotballklubber både i Ålesund og andre kommuner i regionen. Tokvam forteller at noen av dem har vært i AaFK i flere år, mens andre har vært hospitanter og spilt for moderklubben fram til de begynte på videregående. 
 
Hardtarbeidende
– Det er en veldig hardtarbeidende gjeng som er mottakelige for læring og som lytter til det som blir sagt til dem. De bruker også mye tid til å se videoer fra kamper, og de vil virkelig bli gode fotballspillere, roser treneren.
I semifinalen skal de møte Stabæk borte – det blir en skikkelig revansjekamp mot samme lag, på samme arena, som de tapte 1-0 for i semien for fire år siden.
– Stabæk er absolutt blant landets beste G16-lag, så det blir en tøff kamp. Jeg skal bruke litt tid til å se på videoer før vi legger taktikken, men jeg mener at vi er så gode at vi først og fremst skal konsentrere oss om oss selv, sier Brede Tokvam.

 
-Dette er helt fantastisk 

Ordene tilhører sportslig utviklingsleder i Sunnmøre Fotballkrets, Ronny Ødegård.
Han mener at hele Sunnmøre og øre og Romsdal bør være stolt over det som ungdommen har fått til.
– Dersom en tar med gutt 19, så har fylket vårt lag i samtlige semifinaler i NM-cupene på aldersbestemt nivå. Det er bare helt fantastisk, sier Ødegård.
Det er Molde sitt G 19 som er den fjerde fra vårt fylke i semifinalene.
– Det har aldri skjedd før at en by har tre lag i semiifinalene, eller at ett fylke har fire lag i semifinalene. Dette er et svar på at vi har et stort engasjement i bredden i fotballen i vårt fylke. Det vises at det drives svært godt i mange små klubber. Mange av spillerne på disse lagene kommer nettopp fra veldig mange små klubber rundt i distriktet, sier Ødegård.   
–Den viktigste jobben fremover er å ta vare på talentene. Vi må finne formelen som gjør at de får motivasjon til å både fortsette med idretten og utvikle seg. Det er tre moment som har gitt resultater. Det er tilrettelagt aktivitet, trenere med kompetanse og ikke minst engasjerte foreldre, sier Ødegård.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag