Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Reptilene inntar Ålesund

Nå som det er lovlig å holde reptiler i Norge, strømmer de som lenge har ønsket seg småkryp-ene til dyrebutikkene. For dyrebutikkene er det en omstilling.

Aktuelt
Tekst Maria Finnøy Fagervoll   
Foto Maria Finnøy Fagervoll   
(04/10/2017)
Bildetekts:13 år gamle Benjamin Stormo Nordstrand og mamma Carina Stormo Moldskred er en av familiene i Ålesund som har skaffet seg reptil etter at det ble lovlig. Det er mye å sette seg inn i, og mye research er gjort på forhånd.
 
. . .
 
 
15. august ble det lovlig å innføre og holde 19 typer reptiler i Norge. Det omfatter ni slanger, syv øgler og tre skilpaddearter. Det er en ny verden for dyrebutikkene, hvor nå mange har kurset seg og begynt å gjøre seg klare for å ta inn reptiler. Vi har snakket med dyrebutikkene i Ålesund om hvordan de håndterer  prosessen med å ta inn reptiler, men først skal vi møte en nybakt gekkoeier.
Benjamin Stormo Nordstrand, 13 år gammel og fra Ålesund, var en av de som gikk raskt til verks da det ble kjent at det skulle bli lovlig med reptiler.
– Jeg hadde lyst på både slange og skilpadde, men begge var ulovlige. Så da jeg fant ut at det skulle bli lovlig, spurte jeg mamma om å få en slange. Men det sa hun nei til, for hun hater dem.
 
Kranset gekko
Til slutt ble de enige om å skaffe seg en såkalt kranset gekko. Den krever mindre stell enn mange andre øgler, og må heller ikke ha levende mat, selv om et insekt i ny og ne er å anbefale. Andre øgler må gjerne ha levende insekter, som sirisser, for å overleve.
– Det var helt uaktuelt å ha en som må ha levende mat. Det blir for upraktisk når vi skal reise bort. Denne spiser et pulver, som inneholder alt den trenger, som vi blander ut med væske. Etter hvert kan den begynne å spise frukt også, forteller mor Carina Stormo Moldskred.
 
Bare syv gram
Den lille krabaten har familien nå hatt i bare rundt en uke, og den veger ikke mer enn syv gram. På sitt største blir den 20 cm, men det er litt avhengig av hvilket kjønn den har.
– Hva er det du liker med øgler?
– De er kule og det er gøy å vise dem fram til folk. Og så er det litt morsomt å se dem hoppe rundt. De er veldig aktive, sier Benjamin.
Det er ikke bare-bare å være reptileier. Før man skaffer seg en øgle, må man gjøre mye research. Man må sette opp et terrarium som passer til den enkelte arten, og sette seg inn i hvilke behov øglen har. Benjamin har stått for den biten, og investert sparepengene sine i gekkoen og terrarium.
– De skal ha en viss temperatur i terrariet, og trenger steder å gjemme seg. Det skal også være mye fukt, så vi må spraye terrariet jevnlig, forteller han.

Kan miste halen
Når Benjamin tar gekkoen ut av terrariet, er han litt nervøs. Den tåler fint vanlig håndtering, men den kan miste halen av ulike grunner. Da vokser den heller ikke ut igjen, i forskjell til andre øgler.
– Det er den store skrekken hans, så han tar godt vare på den. De er som minidinosaurer. De er veldig søte, sier Carina.
 
Dyrebutikkene kurser seg
Daglig leder ved Buddy Ålesund, Marita Bunes, forteller at de ansatte har kurset seg i reptilhold.
– Vi har begynt å ta inn reptiler på bestilling allerede, og venter på en del varer fra England slik vi får terrarium som vi skal ha i butikken. Det kan hende vi bare skal ha reptilene på utstilling, mens kunder må bestille. Det er veldig nytt for oss, men veldig spennende, sier hun.
Ine Torvik Totland, daglig leder ved Dyresenteret i Ålesund, forteller at de har kun fått inn utstyr til reptiler.
– De krever såpass mye at det ikke er gunstig å ha de i butikk. Det går an, men da må man legge til rette i god tid før reptilen skal flytte inn. Pluss, vi vil ikke oppfordre til impulskjøp ved å ha de lett tilgjengelig i butikken nå som det er så populært. Vi tar heller inn på bestilling til de som har alt klart og har satt seg inn i hvordan man tar vare på dem, forteller hun.
Eva Cathrin Asbjørnsen, daglig leder ved Zoo 1 Moa, forteller at de også bare har tatt inn utstyr til reptiler. De har også nylig kurset seg.
– Det er så diffust enda. Vi tar nå inn reptiler bare på bestilling, men vi kommer sikkert til å ta inn på sikt. Men det er mye jobb med reptiler, og vi må sette oss inn i det, forteller hun.- Mange promoterer feil hold

 
Norsk Herpetologisk Forening ser at mye av informasjonen om hold av reptiler som spres på internett ofte er feilaktig.
 
– Vi ser at mye av informasjonen man finner på internett, spesielt Facebook, ofte er fra uerfarne folk som mener de kan noe. De promoterer ofte feil hold. Derfor lager vi faktaark til nettsidene våre som er oppdaterte og dobbeltsjekket med eksperter i inn- og utland. Vi anbefaler også folk å ta kontakt med oss om de har spørsmål, sier Thor Håkonsen, leder i Norsk Herpetologisk Forening.
Han forteller at reptilhold er annerledes enn det dyreholdet mange er vant til i Norge, og de sammenligner det ofte med å ha fisk i et akvarium.
– Dyrene skal leve i et lukket system der de får riktig temperatur, fukt og så videre. Noen av disse artene har litt strengere krav enn andre. Dyrene skal holdes inne i terrariene så godt det lar seg gjøre, men de tar ingen skade av å bli tatt ut innimellom. Men da skal man ta hensyn til at det er store temperatursvingninger i rommet, for da kan de lett få luftveisinfeksjoner. Og så er det noen som ikke skal håndteres i det hele tatt, som den store daggekkoen.
– Er dere bekymret for uerfarne dyreeiere som ikke har satt seg inn i reptilenes behov?
– Vi er ikke direkte bekymret, men vi ser en trend der flere nye eiere kommer til enn det som var forventet. Det er viktig for oss å komme med riktig informasjon, og det er det viktig at dyrebutikkene gjør også. Ofte fraråder vi en del folk å kjøpe slike dyr, for de fleste lever veldig lenge. En gekko lever 15-20 år, og en av skilpaddeartene kan bli over 100 år. Når man kjøper et søtt dyr som ser bedårende ut, må man tenke på det.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag