Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

– Bruk kulturhus-foajeen til barne- og breddekultur!

– Restaurantdrift i foajeen i Parken kulturhus strider mot formålet om at det skal være et kulturhus for folket, mener Roy Kasper Naalsund. Han reagerer også på at Jugendteateret mister viktige inntekter fra foajésalget.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(11/10/2017)
Bildetekst: Christer Ekelund og Roy Kasper Naalsund representerer Jugendteaterets foreldreforening. De reagerer på at restaurantkjøkken i Parken kulturhus vil frata Jugendteateret og andre muligheten til å tjene noen kjærkomne kroner på foajédrift.
 
. . .
 
De to siste åra har Jugendteateret hatt foajédrifta i Parken kulturhus i de 16 dagene Putti Plutti Pott foregår, og dessuten når de har hatt andre oppsetninger der, som Peter Pan. Salg av kaffe, te og kaker har gitt rundt 100.000 svært kjærkomne kroner i kassa. Dersom XL-gruppa skal drive restaurant i foajeen, slik det ble kjent i forrige uke, vil Jugendteateret miste disse inntektene.
Christian Ekelund og Roy Kasper Naalsund, som er henholdsvis nestleder/kasserer og rekvisitt-ansvarlig i foreldreforeninga til Jugendteateret, er opprørte:
– Styret har snakka med Ivar Breivik, som eier XL-gruppa, og han gjorde det klart at dersom det bygges et restaurantkjøkken i tilknytning til foajeen, vil ikke Mattilsynet tillate at lag og foreninger selger hjemmelaga kaker eller annen mat der, forteller Naalsund.
Han mener at restaurantdrift i foajeen i kulturhuset er stikk i strid med de signalene som foreldreforeninga til Jugendteateret har gitt kommunen om hvordan arealene bør brukes. Han frykter at dette vil gjøre forholdene for breddekulturen enda vanskeligere:
 
Skuffa
– Nå er jeg skuffa og lei. Barnekulturen og korps- og korkulturen i denne byen mangler et bra sted å være. Man burde benytta foajeen i Parken kulturhus til å gi denne breddekulturen et langt bedre tilbud, poengterer Naalsund, som også er aktiv i diverse korps og kor og sitter i Ålesund Musikkråd.
Han ser for seg at dersom kommunen tar 2000 kroner for å leie ut foajeen en kveld, vil det i hvert fall bli to breddekulturarrangementer i uka. Det vil i så fall gi minst 200.000 kroner i årlige leieinntekter til kommunen, altså det samme som Aalesunds Kunstforening betalte tidligere. Den husleia var subsidiert med 700-800.000 kroner i året, og kunstforeninga flytta som kjent ut da kommunen ville øke leia med et par hundre tusen.
– Når Ålesund kommune kunne subsidiere kunstforeninga med nærmere en million kroner i året i så mange år, burde den kunne bruke det samme beløpet på barne- og breddekulturen. Det ville vært en mye bedre bruk av pengene, mener Naalsund.
 
Taper viktige inntekter
Ekelund forteller at inntektene fra foajésalget blant anna har gjort det mulig å gi alle ungene gratis mat i de 16 dagene forestillingene pågår. Da kommer de rett fra skolen, uten mulighet til å spise middag hjemme, så det at de har kunnet få gratis mat disse dagene, har vært viktig. Overskudd fra foajésalget har også gjort det mulig å sende de eldste skuespilllerne på tur til Oslo for å se ungdomsteater.
Videre frykter han at kjøkken med servering i foajeen vil føre til at ungene ikke lenger kan passere der når de springer opp og ned mellom toalett/garderobe og sal. I så fall må de i stedet gå ut på gata fra garderoben, inn i naboinngangen og ta heis eller trapp seks etasjer opp til salen – og motsatt når de skal ned.
De to peker også på at Jugend-teaterets foreldreforening har gjort store investeringer i utstyr for å kunne holde så store oppsetninger på kulturhuset. For eksempel finnes det ikke mer enn seks «mygger» (mini-mikrofoner) på kulturhuset, og foreldreforeninga har kjøpt inn 24 ekstra. Sammen med oppgradering av diverse anna utstyr, ble det en regning på 160.000 kroner, som altså ble betalt av foreldreforeninga.
 
Vurderer tilbakeflytting
Foreldreforeninga vil få ha foajédrifta også under årets Putti Plutt Pott, men dersom planene om å bygge et restaurantkjøkken til å drive foajédrift gjennomføres, blir det altså siste gangen.
– Det var et stort løft for oss da Jugendteateret flytta fra Arbeider’n til Parken kulturhus. Men dersom vi mister foajédrifta, må vi nesten vurdere om vi skal flytte tilbake igjen, sier Roy Kasper Naalsund og Christer Ekelund.
 
 

– Ikke restaurant 

– Det blir ingen restaurantdrift i Parken kulturhus, kun foajéservering, presiserer kultursjefen. Han lover at det skal legges til rette for bredde- og småkulturen.
 
Kultursjef Oskar Skulstad har forståelse for at både Jugendteateret og andre aktører har ønske om å tjene litt penger på foajédrift. Det er imidlertid utfordrende, forklarer han:
– Så lenge det er matservering, er det et krav fra Mattilsynet om at man ikke kan selge hjemmelagde kaker eller annet som lages utenfor kjøkkenet. Vi vil likevel ha en dialog med Jugendteateret, og med Ballettskolen, som har tilsvarende ønske, om å finne en løsning, sier Skulstad.
 
Kafé var midlertidig
Videre poengterer han at det kun er de par siste åra, etter at kunstforeninga flytta ut, at Jugendteateret og andre har kunnet drive litt kafésalg i forbindelse med forestillingene.
– Det har ikke vært slik før, og Jugendteateret visste godt da de flytta over fra Arbeider’n at den muligheten bare var midlertidig, påpeker han.
 
– Bedre tilbud
Kultursjefen garanterer også at foajédrifta ikke skal være til hinder for passasjen mellom garderoben og salen. Videre påpeker han at scenen som skal på plass, vil gi et betydelig bedre tilbud for breddekulturen:
– Ofte er storsalen altfor stor, så med den nye scenen, får vi et mye bedre tilbud for flere, sier han.
 
Konferanser
At det skal være foajédrift, er et krav fra blant anna Riksteateret. Når ombygginga er gjort, vil foajeen også gi nye muligheter for konferanser.
– Det kommer til å bli et veldig flott konferanselokale, og vi vil kunne ha små forestillinger, konserter, bokbad og andre arrangement. Alt i alt får vi både en ny scene og et mye bedre tilbud til publikum, mener Oskar Skulstad.
Ombygginga starter i desember og skal være ferdig til mars.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag