Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Med fiskeskinn på hodet

Nei, det handler ikke om underlige skruer som tuller hodet inn i sleipt fiskeskinn, men om utsøkte hatter laga av garva og farga, mykt og deilig skinn.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Maria Finnøy Fagervoll   
(18/10/2017)
Bildetekst: Stine Rudi Standal fra Sigrid Modes og hattemakerlærer ved Saint Martins College i London, Jane Fryers, viser fram to av Janes fiskeskinn-hatter. Ja, du leste rett: De nydelige blomsterhattene er faktisk laga av fiskeskinn!
 
. . . 
 
 
For aller første gang skal Hattens dag arrangeres i Ålesund. Tidligere har hattens nasjonale festdag bare én gang blitt arrangert utenfor hovedstaden, den gang i Bergen. At Ålesund er vertskap for årets hattedag, er det først og fremst modist (hattemaker) Stine Rudi Standal som skal ha æra for:
– Da jeg flytta tilbake til Ålesund og starta opp igjen Sigrid Modes, hatteatelieriet til min bestemor, Sigrid Fjørtoft, tok det ikke lang tid før Aalesunds museum tok kontakt og lurte på om jeg kunne tenke meg å gjøre noe sammen med dem, forteller hun.
 
Sigrids Modes
På Aalesunds museum finner man også gamle hatter, inkludert flere av hattene fra Sigrid Modes. Dette var for øvrig en svært så respektert hattebutikk her i byen, helt fra den ble etablert i 1920 til den ble lagt ned så seint som i 1998.
Det endte med at Stine sammen med Ingvild Eilertsen fra Aalesunds museum ble prosjektledere for Hattens dag. Fra starten av var tanken å gjøre det til et nordisk arrangement, og modister fra hele Norden ble invitert til å være med på både workshop og utstilling. Ambisjonene ble etter hvert moderert til en nasjonal hattefest da det viste seg vanskelig for mange å reise til en så «perifer» by som Ålesund.
 
Garva fiskeskinn
Selve Hattens dag er førstkommende lørdag. Den markeres blant anna med utstilling av over 200 ulike hatter fra 14 hattemakere, pluss museet, på Avholdshjemmet. Noen av hattene har modistene med seg, mens andre blir laga på workshop denne uka. Der har man fått tak i Jane Fryers, en av hatteverdenens aller fremste kunstnere. Hun er lærer ved Londons kanskje fremste moteskole, Saint Martins College, og har spesialisert seg på å lage hatter av garva fiskeskinn.
– Jeg starta med å lage hatter i 1998, og rundt 2003 starta jeg med fiskeskinn. Bakgrunnen var at jeg alltid har interessert meg for resirkulering og gjenbruk, og da jeg en dag så et fotografi i ei avis av ei kvinne i en bikini som var laga av fiskeskinn, ble jeg veldig interessert. Bikinen var «amazing»! Og dersom skinnet var mykt nok til at det kunne brukes som bikini, måtte det også kunne brukes til å lage hatter, forteller Jane.
Hun fikk tak i navnet på designeren, som var chilensk, og tok kontakt. Siden har hun jobba veldig mye med fiskeskinn. En typisk blomsterhatt i fiskeskinn bruker Jane rundt 10 timer på. Da bruker hun ferdiggarva skinn, men hun har også lært seg å garve selv.
– Det er en del som bruker fiskeskinn mer eller mindre naturelt til håndvesker og smykker og slikt, men jeg vet ikke om noen som blokker og skulpturerer det slik som jeg gjør, sier Jane Fryers.
 
Hatwalk
På Hattens dag på Avholdshjemmet blir det også «hatwalk», med elever fra dans og drama på Fagerlia som modeller for hattene fra workshopen. For å sette hattene inn i en passende helhet, viser de samtidig fram noe av kolleksjonen fra de lokale klesdesignerne hos Arv. Dessuten blir det anledning for den yngre garde til å designe egne hatter.
 
Hattejazz
På kvelden inviteres det til «hattejazz» på Arbeideren. Da vil byens nye stjerneskudd, Natalie Sandtorv, og pianist Kjetil Jerve hylle jazzsangerinnen Monica Zetterlund og den amerikanske jazzpianisten Bill Evans og deres legendariske 1964-album, Waltz for Debby.
– Benytt dagen til å finne fram en hatt fra skapet, eller kjøp deg en ny hatt på utstillinga og bruk den, lyder oppfordringa fra Stine Rudi Standal.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag