Søkeord:  
Søk
Banner top

Torneroses kostymer

Lørdag 2. desember går teppet opp for den slorslagne oppsetningen «Tornerose» på Parken kulturhus. Bak kulissene er svært mange foreldre i sving – hvor det blant annet går mange timer til å skape vakre, drømmende kostymer.

Kultur
Tekst Maria Finnøy Fagervoll   
Foto Maria Finnøy Fagervoll   
(25/10/2017)
Bildetekst: Søstrene Cecilie Rotnes og Linda Rotnes Aasen er to av foreldrene som syr kostymer til den storslagne ballettoppsetningen Tornerose, som har premiere 2. desember.
 
. . .
 
Den kjente balletten er basert på brødrene Grimms Tornerose-eventyr, og Ålesund Ballettskole og Ålesund Symfoniorkester lover en oppsetning som byen ikke har sett maken til. Scenekulissene spesialdesignes av prisbelønte italienere og musikken er av Peter Tsjajkovskij. Og kostymene håndsys, selvsagt, av engasjerte foreldre.
– Det går med ganske mange timer. Jeg sydde 32 puffer til ermer, og brukte 30 timer på det, forteller Linda Rotnes Aasen, som sitter i kostymekomiteen sammen med ni andre foreldre og søsteren Cecilie Rotnes.
 
Stæsj er viktig
Men de liker arbeidet. Kostymene planlegges i komiteen. Det er Carola Teti Agostinelli, pedagog i klassisk ballett ved Ålesund Ballettskole, som står for planleggingen og kreativt design. Komitemedlemmene syr hjemme, innimellom andre gjøremål – når de har tid. Og det har gått veldig bra.
–  Jeg har laget denne kappen og hatten som den onde feen skal ha, forteller Cecilie.
Stæsjet er viktig. De små detaljene. De fleste kostymene er fra tidligere forestillinger som foreldrene skal sy om, mens andre er nyinnkjøpte eller sydd helt fra bunnen.
Totalbudsjettet til oppsetningen er på 500.000 kroner for Ålesund Symfoniorkester og Ålesund Ballettskoles foreldreforening, og det er den største oppsetningen som foreningen har tatt på seg. Innleide Open Lab Company fra Italia koster rundt hundre tusen kroner.
 
Morsomt arbeid
De har blant annet sydd sceneteppe, og nå jobber Cecilie med den indiske prinsens kostyme.
–  Denne skal ferdigstilles. Vi skal sy en strikk på og feste på et sjal.
Cecilie skal selv være med å danse. Hun har danset ballett tidligere.
– Jeg tror det blir helt fantastisk. Noe unikt som byen ikke har sett før.
– Ja, det er noe som er sjeldent å se her i byen. Scenografien er veldig spesiell, skyter Linda inn.
Til forestillingen er Open Lab Company fra Italia leid inn. De er tildelt flere priser for sin innovative og interaktive måte å jobbe fram scenedesign på. Søstrene roser foreldrene, som har bidratt svært mye i ulike komiteer for at oppsetningen skal komme i mål til premieren. Foreløpig er kostymekomiteen godt i rute.
– Det er heldigvis veldig fleksibelt, og arbeidet er kjempemorsomt, sier de. 15 SISTE
  Med livet til låns i e...
  Eit heilt nytt og akti...
  S-M-XL slår jul igjen
  Klager på lukt fra Bin...
  Gjer Skodje endå meir ...
  Fra drøm til virkeligh...
  – En groovy affære
  Hvilket av ordførerkje...
  Sytalaust med dekkhote...
  Åpner opp kirkekjeller...
  Larsgården skolekorps ...
  – Som å miste en bror
  Minneord: Joachim Holm...
  Kondolanseprotokoll ho...
  Full drosjekrig etter ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag