Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Tunnelutbedringer gir store konsekvenser for bedrifter på Giske

Bedrifter på Giske frykter store økonomiske tap når utbedringene med Ellingsøy- og Valderøytunnelene setter i gang. - Vi leverer mat til alle døgnets tider, så det er svært problematisk for oss at tunnelene stenger om natten, sier Per Ståle Dyb i PSS Catering på Valderøya.

Aktuelt
Tekst Maria Finnøy Fagervoll   
Foto Maria Finnøy Fagervoll   
(01/11/2017)
Bildetekst: Bedrifter på Giske frykter store økonomiske tap når utbedringene med Ellingsøy- og Valderøytunnelene setter i gang. - Vi leverer mat til alle døgnets tider, så det er svært problematisk for oss at tunnelene stenger om natten, sier Per Ståle Dyb i PSS Catering på Valderøya.
 
. . . 
 
 
1. november starter arbeidet med å utbedre Ellingsøytunnelen. Godøytunnelen skal utbedres fra 8. november, og 29. november setter Vegvesenet i gang arbeidet med Valderøytunnelen. Ellingsøytunnelen blir helt stengt om natten fra klokka 24.00 til 04.30 de fire første månedene. Dette byr på utfordringer for flere bedrifter på Giske.
Per Ståle Dyb, daglig leder i PSS Catering på Valderøya, forteller at firmaet har et viktig marked i Ålesund.
– Jeg vil anslå at 60-70 prosent av omsetningen vår kommer fra Ålesund. Og den kan jeg blåse i etter dette året. Skal jeg kjøre i kolonne til Ålesund fire-fem ganger i løpet av en kveld? Å få folk til å komme og hente maten her når de må vente i kolonne er bare å glemme. Vi er fortvila over hele systemet.
 
Tapte 250.000 kroner
Dyb tapte nylig matlevering til to store julebord. Firmaene avbestilte fordi de ikke ønsket å avslutte julebordet halv tolv for å komme seg tilbake til Ålesund før Ellingsøytunnelen stenger for natten.
– Der snakker vi en omsetning på 250.000 kroner som gikk rett i vasken. Dette har store konsekvenser for oss.
Han ser ingen måte å løse problemet på.
– Vi kan ikke begynne å frakte maten med båt.
Dyb frykter at han vil miste stamkunder.
– Det som er skummelt er at kunder som vi har hatt i ti år går til andre firma på grunn av tunnelutbedringene. Folk har lett for å få nye vaner, og da har vi tapt mye.
 
Dårlig julebordsesong
Charlotte Dyb-Sandnes, eventkoordinator i Momentium, forteller at de har hatt kunder som har meldt avbud til julebord på grunn av stengt tunnel. Momentium leier ut Øygardshallen på Giske til bruk for selskap og ulike tilstelninger. Hun tror uten tvil at det vil bli en dårlig julebordsesong hos dem.
– Det blir utfordrende når et julebord-følge må dra tidlig for å rekke å kjøre gjennom tunnelen til Ålesund før den stenger. Det betyr en del tapte inntekter. Det er ikke gunstig for oss.
Hun forteller at hun også har nesten hele sommeren 2019 fullbooket til bryllupssesongen.
– Om de bestemmer seg for å avbestille, er det kjempekrise for vår del. Men der møter vi nok ikke den samme utfordringen, siden tunnelene i denne perioden skal ha kolonnekjøringer. De fleste bryllup leier busser, som er en løsning å anbefale.
 
Har hatt god dialog
Også Anniken Aakvik, daglig leder ved Alnes fyr og opplevelsessenter, forteller at hun også har bekymringer knyttet til tunnelarbeidet.
– Vi kan ikke være naive. Det blir nok ei utfordring, men vi skal prøve å løse det på best mulig måte.
Aakvik forteller at de føler de har hatt en god dialog med Statens vegvesen etter at det ble bestemt at tunnelarbeidet skal starte, og at de har fått gjennom flere av sine ønsker for å kunne fortsette driften på en god måte.
– Vi har fått ordnet godt med båttransport til Godøya. Det som blir utfordrende er når vi skal ta imot grupper som er for store for båten. Men i januar tror jeg vi kommer til å se lysere på tunnel-utfordringene. Det går seg nok til, sier hun.
 
 

Forsøkte å finne den beste løsningen 

– Vi hadde hatt enda større utfordringer om vi skulle gjøre alle til lags. 
Da blir det både dyrere og vil ta lengre tid. Bonusen er at vi blir raskt ferdig, sier Arne Ola Stavseng i Statens vegvesen, som er assisterende prosjektleder i forbindelse med tunnelutbedringene på Sunnmøre.
Han forteller at prosessen med å tilrettelegge kolonnekjøring og stenging med omgivelsene har vært en lang prosess.
– Vi har hatt en dialog med kommunen og ulike instanser i over et år, og mener vi har forsøkt å finne et best mulig opplegg for dette. Men det vil uansett være mest utfordringer knyttet til de som er avhengig av å benytte tunnelene om natten. Vi ønsker å tilrettelegge for dem også.
 

Fakta:

• Ellingsøytunnelen stenger helt om natten fra klokka 24.00 til 04.30 i fire måneder fra og med 1. november på grunn av utbedringer.
• De tre første månedene, fra 29. november, blir Valderøytunnelen stengt om natten i samme tidsrom.
• Etter dette blir det kolonnekjøring fra kl. 20.00-06.00 i Ellingsøy- og Valderøytunnelene frem til utbedringene er ferdige.
• Mellom kl. 06.00 og 20.00 blir tunnelene åpne.
• Det blir også fri ferdsel i tunnelene under ferier.
• Det blir ekstra hurtigbåtavgang om nettene.
• Ålesundstunnelene skal være ferdig utbedret desember 2018.
• Godøytunnelen ferdigstilles våren 2019.
• Det skal ifølge Statens vegvesen være maksimalt 20 minutter ventetid under kolonnekjøringene.
• Vegvesenet anbefaler alle å benytte seg av kollektivtransport mens tunnelene er stengte.
 
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag