Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Sjansen for nedrykk eller fornyet kontrakt er 50-50

Sportssjefen innrømmer harde og tøffe tak.
Det er torsdag formiddag, fire dager etter den befriende 2-1-seieren over Rosenborg. Uka har tydeligvis vært en av de bedre på aldri så lenge for sportssjef Bjørn Erik Melland. – Å vinne gjorde godt. For meg - for alle, sier han.

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Per Rich Hunstad   
(15/11/2017)
Bildetekst: Se han smiler! Seieren over Rosenborg gjorde godt for AaFK og sportssjef Bjørn Erik Melland. I bakgrunnen er Trond Fredriksen og hans spillere i full gang med dagens treningsøkt.
 
. . .
 
Lukten av nedrykk har lagt som en klam og illeluktende eim over AaFK-kontorene de siste ukene. Hvordan er det å leve med usikkerheten om det blir degradering eller ikke? Hva de har jobbet med i denne hektiske tiden, og hvordan er stemningen før årets to siste seriekamper?
Først når de to kampene er ferdigspilt vet vi om det blir nedrykk eller ikke. Sjansene for spill i eliteserien eller OBOS-ligaen i 2018 er i skrivende stund 50-50, kanskje en bitteliten favør til AaFK.  
Været denne dagen er mildt sagt av den verste sorten. Det er kaldt, det blåser kraftig, regnet høljer ned og over Color Line Stadion henger skyene tunge og mørke. Det stopper imidlertid ikke Trond Fredriksen og hans spillere. De er i gang med sin daglige økt der ute på kunstgresset. 
 
God samtale
Bjørn Erik Melland og jeg ser litt på hva som skjer på treningsfeltet. Så gjør vi unna en kjapp fotoseanse. Deretter velger vi det eneste riktige denne ufyselige novemberdagen, vi trekker innendørs til foajeen i inngangspartiet. 
Godt plassert i en slitt skinnsofa – den har stått der siden stadion-
åpningen i 2005 – spør jeg om han noen gang har angret på at han takket ja til jobben som sportssjef.
– Nei, det har jeg ikke. Og det må du tro meg på, sier Bjørn Erik Melland med et bestemt blikk.
– Jeg brukte lang tid før jeg bestemte meg. I prosessen frem til jeg sa ja tenkte jeg gjennom at det kunne bli både gode og onde dager, medgang og motgang. Det som trigget meg var at jeg over flere år har sett et uforløst potensiale i klubben, og derfor ble det ja. Det uforløste potensialet tror jeg fortsatt på.
 – Muligens er jeg ikke en veldig synlig sportssjef utad, jeg er nok mest synlig innad, sier Bjørn Erik Melland, – men jeg vet hva jeg vil. 
 
Samlet gruppe 
– Det har vel vært nokså tøffe tak denne høsten?
– Det er det ingen tvil om. Ikke bare tøffe, men også i høyeste grad uventede. Den store utfordringen har selvfølgelig vært de dårlige resultatene, at vi har tapt kamp etter kamp. Uke etter uke i bunnstriden er en knallhard opplevelse, sier Melland. – I disse dager skulle jeg egentlig ha jobbet med mer langsiktige planer, men det har jeg utsatt. Hverdagen, altså at vi er i bunnstriden i Eliteserien, har vært så å si altoppslukende.
– Kan du forklare nærmere? 
– Når du havner i en slik situasjon som AaFK har gjort, er det veldig lett at det blir gnisninger og indre strid. Skjer det, blir galt til verre. Vi har hatt et sterkt fokus på å holde spillere, trenere og ledere samlet, vi har pratet og diskutert, og vi har prøvd å legge forholdene til rette for hver enkelt. Samholdet internt har vært førsteprioritet. 
Melland legger til: – Heldigvis ser det ut til at vi har lyktes. I denne prosessen har vi også benyttet ekstern hjelp. Det har vært nyttig. Hvem eller hva det dreier seg om ønsker jeg ikke å offentliggjøre, det er det ikke behov for. 
 
Forklaring
En av grunnene til at det ble seier mot Rosenborg tror Bjørn Erik Melland skyldes nettopp det at de har greid å opprettholde et godt samhold. – Jeg har den siste tiden sett indikatorer på at samarbeidet i spillergruppa har fungert bedre og bedre, og for meg var det ikke helt uventet å se hvor herlig spillerne jobbet mot Rosenborg. Jeg blir skuffet, og også overrasket, hvis ikke den samme gutsen er der mot Sarpsborg 08 kommende søndag.
– Samlet gruppe, sier du? Hvordan kan du da forklare «utblåsningene» til Edwin Gyasi og Valmir Berisha kun dager før Rosenborg-kampen? Gyasi klaget på spillestil, mens Berisha var tydelig misfornøyd med lite spilletid.
– Jo, det er selvfølgelig et poeng. Men vi har ikke munnkurv i AaFK, og det er nå en gang slik at spillere som ønsker å lykkes har en tendens til å uttrykke frustrasjon. Primært ønsker vi at det skal holdes internt, men disse hendelsene var ikke noe problem for oss, forklarer Bjørn Erik Melland. 
 
Ingen forsterkninger
I overgangsvinduet i sommer ble det ikke hentet inn ekstra spillere for å styrke en allerede tynn spillerstall.  Riktignok kom Jan Lennart Urke og Athanasios Papazoglou inn, men de var rene erstattere på henholdsvis keeper- og spissplass. Økonomien er ikke den beste i AaFK for tiden, men det er likevel bekreftet at det var nok av kroner og øre til å styrke laget. Så hvorfor ble det slik det ble?
– Vi gjorde de endringene i spillerstallen i sommer som var planlagt utfra vår anstrengte økonomi. Etter å ha jobbet frem en økonomisk pakke i siste del av overgangsvinduet var vi faktisk veldig nær å få inn en sterk profil, men vi lyktes dessverre ikke, sier Melland.  
– Ja vel, men tar dere selvkritikk fordi dere ikke lyktes å få ja fra denne spilleren?
– Jeg forstår godt at spørsmålet dukker opp etter høstsesongen vi har hatt, men fokuset har nå uansett vært å få ut det potensialet vi vet eksisterende spillerstall har.
Før seieren mot Rosenborg viser statistikken at det ble spilt 14 kamper, 13 seriekamper og en cupkamp, uten at en eneste kamp ble vunnet. Normalt ville alle lag – i hvert fall de fleste – ha sparket sin trener, men i AaFK fikk Trond Fredriksen fortsette. Riktignok verserte det en stund rykter om at velkjente Tom Nordlie skulle bidra med nye impulser og energi, men det ble ikke realisert.
– Vi har valgt å beholde Trond, noe vi mener har vært en riktig vurdering, sier Bjørn Erik Melland. Som avslører at de to har hatt mange diskusjoner hvor de har utfordret hverandre. Om det har vært faglig uenighet eller ikke mellom Trond og ham vil han ikke røpe, men nøyer seg med å fortelle at de har hatt ulike innfallsvinkler på ting.
Noen rykter vil også ha det til at Trond Fredriksen ikke ble sparket på grunn av sitt vennskap med sportssjefen. Det avfeier Bjørn Erik Melland med en bestemt mine. Og begrunnelsen fra hans side er todelt; de to er nemlig ikke så nære venner, og for det andre at han er veldig bevisst på å skille jobb og privatliv.   
 
Avgjørende kamper
De to påfølgende søndager skal AaFK spille mot henholdsvis Sarpsborg 08 (borte) og Vålerenga (hjemme). Fakta er enkel: med seier i de to kampene er AaFK garantert kvalik-plassen, seks poeng kan også gi sikker plass. Fem poeng eller færre blir bare spekulasjoner: da kan alt skje.
– Vi er et bedre lag enn vi har fått vist denne høsten. Det blir garantert knallhardt, nå blir det viktig å prestere på høyeste nivå. Da går det veien. 
Sportssjef Bjørn Erik Melland utdyper. – Den største fienden er oss selv, vi må bygge videre på den gløden og samhandlingen vi hadde i kampen mot Rosenborg. Vi må unngå å se på hvem de andre lagene skal spille mot. Det er ikke viktig, og vi må for all del ikke fokusere på hva som kan skje i de øvrige kampene. Vi kan kun påvirke den kampen vi selv spiller, resultatene fra andre kamper får bli som de blir.
– Og du tror at dere beholder eliteserieplassen?
– Jeg innrømmer at jeg har et djevelsk håp om at vi greier det. Om det blir via kvalik-kamper spiller ingen rolle. Et eventuelt nedrykk vil bli tungt, men våre visjoner vil likevel leve videre, sier Melland, som understreker at de hele tiden har hatt fokus på spill i Eliteserien i 2018. OBOS-liga har vært et ikke-tema. 
– Hva mener du med at visjonene vil leve?
– Våre ambisjoner er å være med i toppen av norsk fotball. Det vil vi jobbe for uansett. Om det i verste fall skulle bli nedrykk og OBOS-spill i 2018 blir det en liten omvei i forhold til ambisjonene og strategiene vi har lagt for fremtiden. 
 
Konsekvenser
Viking er klar for nedrykk, og i kjølvannet har stavangerklubben allerede sagt opp trener og fem sentrale personer i administrasjonen. De har også bebudet flere konsekvenser. 
Hva som vil skje i AaFK etter sesongslutt ønsker ikke Bjørn Erik Melland å spekulere i på nåværende tidspunkt: – Vi har fullt fokus på hverdagen og jobben som skal gjøres for å berge plassen. Vi vil gjøre en grundig evaluering etter sesongen.  
Skal fremtiden bli annerledes og bedre enn årets høstsesong er ikke sportsjefen i tvil om at alle steiner må snus. Når det er gjort vil konklusjoner gjøres, og beslutninger vil bli tatt. 
– Kan en av konsekvensene bli at sportsjefen blir oppsagt? 
– Nei, det frykter jeg ikke. Jeg har forresten overhodet ikke tenkt tanken. 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag