Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Blindheim barneskole på topp i fylket: Leser så det freser

Norli Junior sin lesekonkurranse trigger bokbruken hos elevene. Flere av skolene i distriktet vårt er med. Klasse 7D ved Blindheim barneskole ligger, når dette skrives, øverst med hele 4.225 leste sider pr. elev. Klasse 5B og C kommer hakk i hæl.

Aktuelt
Tekst Jon Henriksen   
Foto Jon Henriksen   
(15/11/2017)
Bildetekst: EKSPERTGRUPPEN: Fra venstre, Marius Roald Bjørnsen (5D), Andrea Lausund Skarbøvik (5B), Katinka Osborg Myklebust (5A) og Mia Sæter-Hoel (5C).
 
. . . 
  
Vi besøkte femteklassingene i en dobbel lesetime, og det ble et besøk fullt av masse skummelt.
Det er ganske lenge siden denne journalisten gikk på skolen, så det er en litt spent fyr som besøker lærere og elever ved skolen. Sånn ved første håndtrykk virker ikke lærerne så veldig skumle, men man vet jo aldri. Elevene ser nesten ut som helt vanlige elever, men også her har jeg mine mistanker om at øynene ikke ser alt. Som ventet er det ganske mye lyd og armer og bein i sving, i starten. Helt til den ene læreren sier at de skal begynne å lese. Det går frysninger nedover ryggen. Alle elevene setter seg ned, og det blir helt stille. Ja, du leser riktig. En stor gjeng med femteklassinger aldeles stille. Ikke en lyd. De vet tydeligvis noe jeg ikke vet. 
 
Inn i en annen verden
Jeg får alvorlig tillatelse til å forstyrre litt, før hodene kryper inn i alle bøkene. Ja, glemte jeg å si det. Det er stappfullt av bøker i klasserommet. Så hvorfor er det så veldig gøy å lese? Hender fyker i været. – Det er bare veldig morsomt. 
– Vi blir kjempesmarte av det. 
– Det er spennende å leve seg inn i en annen verden.
 
Best bilder i hodet
Elevene prater villig vekk om historiene, tegningene og bøkene. De er ganske enige om at bøkene lager bilder inne i hodet. Nesten som film. Noen av de mest populære bøkene er faktisk en blanding av tegneserie og tekst. Men de aller beste bildene er de som dukker opp på grunn av tekstene. Det slår oss at denne gjengen er ekte glad i å lese. Noen, ja mange av dem, skriver historier selv. Om hva? Noen skriver reine fantasihistorier, i litt sånn Harry Potter-stil. Ei holder på med en fortelling om et lykkeland. Og så! Var det ikke det vi visste? En av elevene skriver en historie om en lærer som blir til et monster og ... mer kan vi ikke røpe foreløpig. Vi kaster et blikk mot lærerne, som raskt ser ned i bordplata.
 
Ekspertgruppa vår
For å se litt nærmere på saken, har vi nedsatt en ekspertgruppe. Fire elevrådsrepresentanter for 5. klassene. For anledningen kan vi kalle dem Fantastic 4. Disse fire har bare i denne lesekonkurransen lest mellom 7 og 9.000 sider hver! Vi bare nevner det. Det dreier seg om Mia Sæter-Hoel, Andrea Lausund Skarbøvik, Marius Roald Bjørnsen  og Katinka Osborg Myklebust.
 
Det må være spennende
På spørsmål om hva slags innhold det bør være i bøkene, er gruppen enige om at krim, spenning og mystikk er det som scorer høyest. Kjedeligste bøker da? Her er de også enige. Det er rett og slett vanskelig å finne bøker som bare er kjedelige. 
– Kan ekspertene enes om en bok eller serie som får plassen helt øverst på lista?
Det tar ca. 15 sekunder. Forfatter Jørn Lier Horst og CLUE-serien. Navnet til den tidligere norske politimannen dukker forresten fort opp på flere bøker høyt oppe på lista. 
 
Leser både her og der
De kan fortelle at de får lov til å lese mye på skolen. Nesten en skoletime hver dag, og av og til mer. I dag er det for eksempel en dobbel lesetime der lesehester og ormer sitter og ligger rundt omkring og tydeligvis er langt inne i de forskjelligste verdener. Det er selvfølgelig mest lesing på norsk, men noen kaster seg også over engelske historier. For eksempel av den norskættede forfatteren Roald Dahl. Alle forteller at de ikke bare leser på skolen. Hjemme også. På senga, på do, i sofaen, i ferien, på bussen ja over alt er det mulig å reise inn i en fantastisk verden. 
 
Skrive selv
Kommer noen i vår ekspertgruppe til å velge et liv som forfatter? Joda. Det viser seg at jeg sitter og snakker med tre fremtidige forfattere og en advokat.
De skriver litt allerede. Andrea, for eksempel, har puslet med to historier. Den ene om en matglad bestefar som havner i en flyulykke. Den andre, om ei jente som får kreft. Det har seg nemlig slik at forfatterne våre mener det er viktig med både humor og alvor i bøker.
 
Fire nye bøker
Dermed gir vi dem en utfordring. Forfatternes vanskeligste oppgave; Å skrive den første setningen i sin nye bok. De tar det på strak kulepenn:
Mia: Det var en mystisk politisak over alt på nyhetene. Det skremmende var at INGEN greide å løse den!
Katinka: Det var ei mørk og kald natt. Heile bygda sov, unntatt ei lita, foreldreløs jente.
Andrea: Langt inne i den mørke skogen, inne i et bitte lite hus satt det en gutt med mørkets kraft i sine hender. Men, det visste han ikke.
Marius: Hei! Jeg vet vi kom litt brått på, men Daniel kommer rett mot meg, .. flyvende.

Nå kan forlagene bare ta kontakt, spør du oss.
Jeg tror vi kan se fremtiden lest i møte, og heier på alle elevene som er med i lesekonkurransen.
Alle elevene er forresten enige om en ting;
– Vi vinner konkurransen uansett hvordan det går!
 
 

Biblioteket ser lyst på skolelesingen

 
Leser så det freser-prosjektet, som foregår over hele landet for tiden, viser at den yngre delen av folket trykker bøker til hodet, hjertet og øynene. 
 
Avdelingsleder Katrine Solberg ved barneavdelingen på biblioteket i Ålesund roser både Norlis leseprosjekt og ikke minst de unge leserne.
Om sommeren har bibliotekene et lignende opplegg, Sommerles, der leseaktiviteten registreres i en trivelig konkurransevariant. 
– Vi ser at dette gir en ekstra motivasjon for ungene, sier Solberg.
 
De leser og leser
– Sitter ikke de unge bare med nesa i mobiltelefonene sine og leser forkortelser?
Neida. Biblioteket ser noe annet. Bare for mellomtrinnet i skolen låner biblioteket ut flere tusen bøker i året. At de blir lest, er det ingen tvil om.
Den bokserien som ser ut til å være mest populær, er faktisk en tegneserie i bokform. Amuletten, heter den, og er skrevet av Kazu Kibuishi og oversatt til norsk av Olav Bjørge.  Her møter du modige barn, merkelige skapninger og du blir med i kampen mot det onde. Formidlingsbibliotekar Ingrid Kornstad forsikrer oss om at det er masse tekst i serien også. Ikke bare tegninger. Etter hvert som de unge leserne blir ferdig med serien går de helt naturlig over til bøker der teksten er dominerende. Bildene lager de lett i eget hode.
 
Side om side
Det ser heller ikke ut til at E-bøkene tar knekken på de mer tradisjonelle. Vi trodde forresten at digitale bøker bare skulle bli et fenomen for ungdommen, men her ser vi at godt voksne tar i bruk bibliotekenes app, EBOKBIB, også. 
Selv om statistikken forteller at det er en liten generell nedgang i utlån av tradisjonelle bøker, ser det ikke ut til å nærme seg noen umiddelbar krise.  
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag