Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Irske superveteraner

The Dublin Legends-vokalist Seán Cannon husker godt sist han var i Ålesund, i 2011. Det var året før The Dubliners-navnet ble pensjonert for godt etter 50 år som verdens ledende formidler av irsk musikkglede.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
(29/11/2017)
Bildetekst: The Dublin Legends holder i hevd arven etter The Dubliners. Lørdag spiller legendebandet på Terminalen. F.v. Gerry O’Connor, Seán Cannon, Shay Kavanagh og Paul Watchorn. Etter at Eamonn Campbell gikk bort nylig, er Cannon den eneste i bandet med fartstid fra The Dubliners. (Pressefoto)
 
. . .
 
– Vi ble tatt med opp på en stor ås, høyt over byen. Det var flott, minnes Seán Cannon. 77-åringen – han fyller faktisk onsdag denne uka – husker også godt selve konserten som The Dubliners holdt under Midtsommerjazz.
– Vi spilte midt i gata [på Sankten, journalistens merknad], og det var mye folk og god stemning! Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake, men jeg vet faktisk ikke om vi skal spille ute eller inne denne gangen ...
Han får forklart at det nok er litt for kaldt for utekonserter i Ålesund på denne tida av året, og at konserten blir på byens forholdsvis nye konsertscene, Terminalen. Det er han fornøyd med å høre.
 
Legendene
Dublin Legends bestod opprinnelig av fire The Dubliners-veteraner som bestemte seg for at de ville føre musikken til det legendariske bandet videre, også etter at selve navnet ble historie i 2012. Bakgrunnen for at The Dubliners opphørte etter nøyaktig 50 år på scener verden rundt, var at den siste i originalbesetninga, banjospilleren Barney McKenna, hadde gått bort.
Selv om ingen i The Dublin Legends var med i The Dubliners fra starten av, har de spilleerfaring som få andre. Seán kalkulerer raskt at han har passert 50 år på scenen: først fem år med et lokalt band i Coventry, der han har bodd det meste av livet, så soloartist i ti år, før det ble 30 år med The Dubliners. Og nå har han begynt på sjette året med The Dublin Legends.
 
The show must go on
Sist måned mista Dubliners-legendene gitarist Eamonn Campbell, som skulle ha fylt 71 år denne uka – på samme dag som Seán fyller 77!
– Vi har alltid utveksla gaver på den dagen. Slik blir det ikke i år, dessverre. Men som Eamonn selv og alle andre ekte artister ville ha sagt: The show must go on.
Til Ålesund kommer The Dublin Legends med ny gitarist i troppen, Shay Kavanagh. Også han er durkdreven innenfor irsk folkemusikk, og han har tidvis vikariert med dublinerne. 
– Shay er også kvalifisert aldersmessig, siden han er over 70, ler Seán. – Men vi har jo også med oss unggutten Paul Watchorn – han er knapt 60!
 
Lever sunnere
Trass i at Seán har brukt det aller meste av sitt 77-årige liv til å reise rundt å spille musikk, er han ikke lei. Rett nok har det hendt at han har trøtna av å reise rundt, men for tida kjenner han seg sprekere enn på lenge:
– Jeg hadde et hjerteproblem i år 2000, men det har gått fint siden. Jeg tar tablettene mine og lever mye sunnere enn jeg gjorde da jeg var yngre. Blant anna drikker jeg mindre ...
 
Mange unge fans
Han forteller at bandet blir fantastisk godt mottatt når de reiser rundt og holder konserter. Til hans store glede merker han seg at det stadig kommer til nye, unge fans:
– Det er sjelden det er noen i salen som er eldre enn oss! Da vi var på turné i Tyskland nylig, holdt vi blant anna en konsert der de aller fleste var i 17-18-årsalderen. De var veldig entusiastiske!
At The Dublin Legends stadig trekker til seg nye, unge mennesker, tror Seán delvis har å gjøre med det ekte og genuine i den irske folkemusikken. Dessuten lager de god stemning, med raske danserytmer, og så lenge det attpåtil er mulig å få seg en halvliter eller to, er dette noe som alltid vil trekke ungdommen, tror han. Samtidig påpeker han at det også er andre forhold som gjør at den irske folkemusikken holder seg så populær som den gjør:
– Det irske folket blir stadig mer stolt av kulturen sin. Etter at det ble slutt på at det irske språket – gælisk – var obligatorisk i skolen, har folk blitt mer og mer interessert i språket sitt. Stadig flere tar i bruk gælisk, både musikere og andre, forteller Seán, som gjennom hele karrieren sin har framført sanger i irsk språkdrakt.
 
Dinosaurene
Det er likevel ikke alltid ungdommen forstår greia med disse gjennomrynka, skjeggete folkemusikerne fra den eviggrønne øya:
– Da vi spilte i Malmø for noen år siden, var det ei ung jente som skulle intervjue oss. Hun hadde forberedt seg godt og hadde skrevet ned ei liste med spørsmål. Spørsmål nummer seks av sju lød slik: «Hvordan føles det å være levende dinosaurer?» Det lo vi godt av!
I tillegg til The Dublin Legends spiller Seán også i bandet The Cannons, sammen med de to sønnene sine. De har faktisk spilt i Norge en gang, forteller han, i Telemark.
 
På Terminalen
På lørdag får ålesundspublikummet selvsagt høre en rekke av de udødelige låtene fra den irske folkemusikkanonen, men ikke bare:
– Vi spiller også låter av folk som Shane MacGowan [fra The Pogues, journalistens merknad] og Hank Williams, sier Seán Cannon.
The Dublin Legends består for tida av Seán Cannon (vokal, gitar og mandola), Gerry O’Connor (mandolin, fele, banjo og gitar), Paul Watchorn (vokal, banjo og gitar) og Shay Kavanagh (gitar).
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag