Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Med ansvar for julestemningen

Oddgeir Vårdal Nossen gleder seg til 1. juledag, etter Deilig er jorden. Mange tusen mennesker besøker kirkene i jula. De ser presten, julepynten, barnekorene, alle lysene og ikke minst hverandre. Men den personen som ofte har «skylda» for at julestemningen endelig kan sette seg i mellomgulvet og øyekroken er det ikke alle som ser, nemlig organisten.

Kultur
Tekst Jon Henriksen   
Foto Jon Henriksen   
(06/12/2017)
Det å ha jobb som julestemningskaper er ikke for latsabber. Vår organist, Oddgeir Vårdal Nossen, har timene fulle av forberedelser til årets utgave av jula. Bare sånn for ordens skyld; Dette har ikke noe med en svensk butikk å gjøre. Ikke for det, Oddgeir omgir seg med en anselig mengde verktøy. 
Det dreier seg om tekniske løsninger som for det meste har med formidlig av musikk, grafikk, lyd og lys å gjøre. Volsdalen kirke, som er arbeidsstedet hans, er nærmest å se på som et kulturhus med innebygd TV-studio og kontroll-galleri for styring av lydanlegg, lyskastere og storskjerm. 
 
Samarbeid
Det er ikke fritt for at vi registrerer at organisten stortrives midt i alt dette. Da vi stakk innom kirken var han i full sving med øvelse for barnekoret, samtidig som det foregikk konsertprøver i det store kirkerommet. Elever fra musikklinja ved Fagerlia videregående forberedte en julekonsert, der de selv står for flerkameraproduksjon med alt det tekniske til sin disposisjon. Midt i det hele, en kirkeorganist som har veldig mye godt å si om ungdommene han slipper løs i kirkerommet.
– Vi samarbeider med mange i omgivelsene våre. Fagerlia videregående, kulturskolen, Kolvikbakken ungdomsskole, barnehagene og flere. Det kan dreie seg om konserter, skuespill, forskjellige typer gudstjenester og selvfølgelig nå i forbindelse med julearrangementer.
 
Bør handle om jula
Men, så er det organistens forberedelser til juledagene da. Hundrevis av mennesker skal få den riktige julestemningen når de først besøker kirka en gang i året. Hvordan velges sangene for eksempel? Vi får vite at dette foregår i, som oftest, krangelfritt samarbeid mellom prest og organist. Man tar utgangspunkt i dagens tekst, kommer frem til et passende tema og så velges  gjerne sangene ut fra målgruppen for arrangementet. Valg av sang og musikk blir naturlig nok  forskjellig for de godt voksne, ungdommen eller barna.
Når vi spør hva som skal til for at en sang skal kunne få status som en ordentlig julesang, får kantoren et litt lurt glimt i øyet. –Vel, det er i hvert fall en fordel om den handler om jula og hva den har betydd, og at Jesus kom til jorda.
 
Til stede, nå
Som den observante leser legger merke til, har vi gitt ’vår mann’ litt forskjellige titler. Organist eller kantor? Selv fortrekker han å kalle seg kirkemusiker. Før i tida kunne vel organisten i kirka ha en litt tilbaketrukket og streng rolle som vokter av en kirkelig musikalsk tradisjon. Nå for tiden er takhøyden større, og det er viktig å være både nær og til stede, sier musikeren. Tilfeldig forbipasserende har for eksempel ved flere anledninger dumpet midt opp i utegudstjenester ved dammene på Aksla. I Volsdalen kirke gleder de seg over at det nå er to relativt unge prester ansatt i fulle stillinger, Joachim Haaland og Anna Friheden. De er tydeligvis et team som forsøker å ta pulsen på den tida kirka lever i nå. 
Både jobb og liv
Oddgeir er for øvrig ikke bare musiker på jobb. Han er formann i Langevåg skulekorps og han spiller tenorsaxofon i Langevåg Musikkorps. Nylig satte korpset opp forestillingen Julefergå vender heim, og der kunne folket høre Hr. Nossen som pianist i orkesteret. Dessuten er det nok et lass med musikalske gener som er videreført i familien. De tre sønnene, Gabriel, Kristian og Eirik, er også utøvende musikere. Gabriel er en habil trommeslager ved kulturskulen, Kristian er saxofonist og Eirik er kornettist. Fruen i huset, Marie, trakterer pianoet. Vi mistenker at hun også bruker musikk i jobben som pedagogisk leder i barnehage.
Et særdeles velutstyrt musikkrom tyder på at medlemmer fra The Nossen Family Orchestra vil bli å høre i mange år fremover.
 
Endelig jul
Julaften er selvfølgelig en aktiv arbeidsdag for kirkemusikeren, med flere gudstjenester og med et publikum av litt større antall enn vanlig. Det skal spilles til allsangene, diriges og spilles til barnekoret og til solosang. I tillegg skal det fremføres både preludium og postludium. Så kan man lure på når jula virkelig siger inn hos tangentoperatøren. Joda, et stykke ut på første juledag, etter at siste versjon av Deilig er jorden er avsunget. Da er det jul, for kantoristen.

FAKTA:
Alder: 35
Yrke: Kantor
Sivilstand:Gift
Fruen: Marie
Barna: Gabriel (11), Kristian (8), Eirik (6)
MÅ HA–julemat: Pinnekjøtt
MÅ HA–julesang: Det lyser i stille grender
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag