Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Smarte løsninger sparer miljø og lommebok på Ellingsøy

Hovlia-utbyggingen på Ellingsøy er omfattende og vil bosette om lag 700 personer når den står ferdig. Ved den pågående byggingen av to terrasseblokker på Hovlia Øst, vil smarte energiløsninger spare både miljø og lommebok, forteller utbyggerne i Jomarka Eiendom AS.

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
Foto Lars Olausen   
(06/12/2017)
Bildetekst: Daglig leder Bjørn Johan Nes (tv) og styreformann Henning Hofseth i Jomarka Eiendom står for halvparten av utbyggingen av Hovlia Øst og Vest på Ellingsøy. Per-Gunnar Ekroll er også aksjonær i selskapet, men var ikke til stede da bildet ble tatt.
 
. . .
 
Utbygginga startet i 2003 og vil pågå frem til 2023, altså over en periode på ca. 20 år. Men så er det heller ikke småtteri som skal på plass. Hele 200 boenheter - på de to feltene i Hovlia Øst og Hovlia Vest. Det investeres midler i utbyggingen for om lag én milliard kroner, som også inkluderer utbygging av naust og båtplass i gangavstand fra boligfeltene. Halvparten av investeringene – ca. 500 millioner kroner - står utbyggingsselskapet Jomarka Eiendom AS og det heleide datterselskapet Hovlia Brygge AS for. Resten av utbyggingen gjøres av andre private utbyggere som har kjøpt tomter på Hovlia-feltet. Av de 200 boenhetene er 155 ferdig eller påbegynt, mens 45 boenheter står klar for utbygging. 
– Alle som kjøper bolig av oss får også tilbud om naust eller båtplass. Det nye og moderne småbåtanlegget har ca. 130 båtplasser og 52 naust. Vi ha nettopp lagt ut pir nummer 3 og der er det ledige plasser, men naust har vi bare noen få ledige, sier daglig leder Bjørn Johan Nes og styreformann Henning Hofseth i Jomarka Eiendom. 
 
Høyteknologisk tidsalder
Hovlia-utbyggingen har pågått i en høyteknologisk tid hvor det i økende grad legges vekt på løsninger som sparer miljø og beboernes lommebok. Slike løsninger har dukket opp i utbyggingsperioden, noe som gir seg sterkt utslag når to nye terrasseblokker er under oppføring på østfeltet. Hver av blokkene vil ha 15 leiligheter fra 70 kvm til 160 kvm fordelt på tre etasjer og med prislapper fra 2,6 millioner kroner til 7,3 millioner kroner. Og selv om en kan skilte med nærhet til sjø, panoramautsikt og garasjeanlegg i kjeller, er det andre løsninger som står i fokus når terrasseblokken om ikke så alt for lenge er klar til innflytting. 
 
Takene dekkes av solceller
– På hvert av takene på de to terrassebyggene legges 274 solcellepaneler som vil produsere i gjennomsnitt 150 kilowatt timer (KWh) i døgnet. Produksjonskapasiteten på årsbasis er beregnet til 55.000 KWh per blokk. Strømmen fra solcellene skal brukes til å varme- og lyse opp fellesarealer, ventilasjon av fellesarealer og garasjeanlegg samt ventilasjon til leilighetene. På dagen produseres mer energi enn det forbrukes. Denne energien lagres i batteripakker som på kvelden og natten tappes ned før det neste dag lades opp igjen. På den måten vil en utnytte bortimot 100 prosent av den solcelleproduserte strømmen, sier Bjørn Johan Nes og Henning Hofseth til Nytt i Uka.
 
Fornybar og miljøbesparende
Energi fra solceller er fornybar og solen produserer flere tusen ganger mer energi enn vi her på jorden trenger. Og for å produsere denne energien er vi ikke engang avhengig av sollyset. Selv på en overskyet dag produserer solcellene 70 prosent av full kapasitet. Snødekkede solcellepaneler vil redusere kapasiteten, men en regner ikke snøfall som noe stort problem. Ved strømbrudd på nettet vil anlegget fremdeles levere energi til fellesarealene samt ventilasjon. Regnestykker viser at beboerne sparer store beløp med denne metoden i forhold til det det koster å drifte en normal enebolig. Solcellepanelene og batteripakkene er levert av fornybar-energi bedriften Klar Energy på Hareid. Produsent av solcellene til Hovlia-feltet er tysk.
– Og glem ikke hva dette betyr for miljøet for solceller sparer store utslipp av CO2 til omgivelsene, sier Bjørn Johan Nes og Henning Hofseth.
 

 
Fakta om Hovlia-utbyggingen


• Utbyggingen av Hovlia på Ellingsøy begynte i 2003.

• Hovlia Øst og Vest innbefatter 200 boenheter som vil huse en landsby på 700 mennesker når den står ferdig i 2023. Det er kort vei til skoler og til Hoffland barnehage og kun noen få minutter med bil til Ålesund sentrum gjennom en undersjøisk tunell. 

• Utbygger Jomarka Eiendom AS og det heleide datterselskapet Hovlia Brygge AS bygger halvparten av 
boenhetene, pluss naust og båt-plasser i gangavstand fra boligfeltet. Resten av utbyggingen gjøres av private utbyggere.

• I dag er 155 boenheter ferdig eller påbegynt, mens ytterligere 45 boenheter er planlagt utbygd. I tillegg er det bygget naust og anlagt båtplasser. Hele utbyggingen vil koste ca. én 
milliard kroner hvorav Jomarka 
Eiendom står for halvparten. 

• To terrasseblokker på Hovlia Øst som er under oppføring får solceller på takene. De skal til sammen produsere 110 000 KWh årlig. Den fornybare energien skal brukes til oppvarminga av fellesarealer, mens overskudds- energien lagres i store batteripakker i kjelleren og benyttes ved behov. Solceller og batteripakker er kostnadsregnet til fire millioner kroner. 

• Hovedentreprenør er SL-Bygg AS i Brattvåg. Arkitekt Bertil Haugen i Skalèr. Grunnarbeid Opshaug på Stranda.
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag