Søkeord:  
Søk
Banner top

Vant sin egen semifinale

Vinnerlaget «Meget Oppegående» vant «sin egen» semifinale i Tine MatCup 2018, som ble arrangert på hjemmebane, på Borgund videregående forrige uke.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(13/12/2017)
Bildetekst: Maria Myhre Valderhaug er godt konsentrert. Hun er også del av vinnerlaget «Meget Oppegående», som skal til Stavanger neste år. 
 
. . . 
 
Det er en rolig og behersket stemning i avdelingen for restaurant og matfag. Men man merker «i lufta» at det pågår noe spesielt. Det er også mange voksne i lokalene. De er mer avslappet, men har en streng mine i ansiktene. Elevene som er i sving på kjøkkenet er konsentrerte og arbeidssomme. Tre lag er fra Borgund, to fra Rauma.
 
Tine MatCup ti år
TineCup er et samarbeid mellom Tine og Norges Kokkemesteres Landsforening. De siste årene har VG2-elever på kokk- og servitør blitt inviterte til å delta i konkurransen. Hver skole bestemmer seg for om de ønsker å delta og med hvor mange lag. Innsendelsesoppgaven er en menykonkurranse hvor en jury plukker ut semi-finalistene. I år ble 60 innsendte forslag skalert ned til 30 lag som konkurrerte i seks semifinaler. Vinnerlaga møtes til finale i Stavanger under Norgescup for kokk- og servitørlærlinger 26. februar 2018. 18 detaljerte konkurranseregler skal følges etter beste evne.
 
Tenker rekruttering
Tilbake i lokalene på Borgund forklarer oldermann Johan Nicolaisen fra Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal hva som foregår og hvordan bedømmingen skjer. Lagene er delt inn med én servitør, to kokker og én lagleder. 
– Dette er jo en rein rekrutteringskonkurranse, sier Nicolaisen. Elevene er dem som konkurrerer.
– Man støtter opp under, men man bærer dem ikke, legger han til.
 
Nøye bedømming
Skoledagen som var litt annerledes, startet med oppmøte, før selve konkurransen starta. Tre timer seinere skal de tre smaksdommerne bli servert tre retter, på intervall. Mens arbeidet pågår får elevene bedømming av to plassdommere. Harry John Kvasnes og Tore Kvamme følger med på hygiene, arbeidsteknikk og økonomi. I restauranten blir også servitørene bedømt, både ut ifra pådekking og hvordan serveringen til gjestene skjer. Birthe Arntsen og Lene Heltne følger med og gir råd underveis. 
Det som gjester vanligvis har mest med å gjøre – smak og presentasjon – blir vurdert på et eget rom. 
 
I et eget rom
Gerhard Kejzar, Carina Loftheim Merieau og Ragnar Andre Grønbeck skal smake seg gjennom de tre rettene til alle fem seminfinalist-lagene. Blant annet skal de angitte tidspunktene følges. En forsinkelse får følger for dem som kommer bak. 
– Smaken er aller viktigst, er de tre smaksdommerne enige om. Så vil de vektlegge presentasjon.
– Det er viktig at det vi får presentert stemmer overens med menyene, sier Ragnar Andre Grønbeck, til vanlig å finne på kjøkkenet på Scandic Parken. Han syns det er stas å stille opp på dette, særlig fordi dette er neste generasjons kokker som konkurrerer.
– Det er fint at ungdommen tør!
 
Siste del 
Klokka er der, og vel så det. Forrettene blir servert – smakingen er i gang. Detaljene skal stemme, skjema skal fylles ut. Rommet blir veldig stille. Stål skjærer i porselen, pennen blir brukt for å notere stikkord til den helhetlige vurderingen. 
Etter en lang dag med vurdering langs med, er det Peerapat Charoensang, Marie Myhre Valderhaug og Tiril Glasø Holsæter, med lagleder Inger Hollingsæter som skal til Stavanger og finale neste år. 
– Det ble en særdeles vellykket semifinale for Borgund videregående sin del, oppsummerer Sissel T. Brennholm, avdelingsleder restaurant og matfag.
 



15 SISTE
  Fortviler over nestenu...
  Plastsjokket
  100 programinnslag til...
  Pop-up som provoserer
  Gler seg over dagen i ...
  Klar for vårlige svev ...
  Yrkesfagelever med int...
  Lindex tilbake til sen...
  Nær og samlende skolev...
  Amerikansk idrett på f...
  Med tanke om forståels...
  – Fjelltun-ulykka har ...
  Lanserer EPen fredag
  – Det vil oppstå farli...
  Ønsker å gjøre Langevå...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag