Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Flest drukner i Møre og Romsdal

-Antall drukningsulykker i Norge er i ferd med å ta igjen antall trafikkdrepte. Det er svært urovekkende, og setter dette i et perspektiv. Det sier Kenneth Nilsen i Redningsselskapet. I fjor druknet 15 mennesker i Møre og Romsdal. Det er flest i Norge.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(17/01/2018)
Bildetekst: Kenneth Nilsen i Redningsselskapet er bekymret for økning i antall drukningsulykker. Sikkerhet til sjøs må få samme oppmerksomhet som trafikksikkerhet, mener Nilsen. Tallet på drukna er nå i ferd med å bli like stort som antall trafikkdrepte i Norge i løpet av ett år.
 
. . . 
 
 Det er dystre tall redningsselskapet har presentert for 2017. Fjoråret ble ett av de verste drukningsårene på svært lang tid. 
I følge Kenneth Nilsen er det både yrkesutøvelse og fritidsaktivitet som ligger bak druknings-ulykkene. Men en gruppe skiller seg ekstremt ut.
– Menn over 61 år skiller seg kraftig ut på statistikken. Dette har nok med kultur å gjøre. Denne gruppen har mindre respekt for bruk av vest. De har vært på sjøen i alle år uten å bruke vest, og føler seg nok udødelig, sier Nilsen.
 Statistikken viser at nær samtlige av de som druknet i 2017 ikke brukte vest. Det gir Nilsen håp om at tallene skal kraftig ned i årene fremover.
– Vi må få ned talla. Den beste måten å få dette til på er at alle bruker redningsvest.  Bruk av vest er ofte et holdningsspørsmål, og vi ser at ungdom har et helt annet forhold til bruk av vest. De er mye flinkere enn de eldre, sier Nilsen.
 
Sammenligner med trafikken
Kenneth Nilsen mener at repeterende holdningskampanjer er det som må til for å få ned drukningstalla. Han viser til at trafikksikkerhetskampanjene som har virket over lang tid, nå gir resultater.
– På 80-tallet var antall drepte i trafikken rundt 400 i året. Da ble også de store trafikksikkerhetskampanjene lansert. I 2017 omkom 106 mennesker i trafikken. Noe som er det laveste tallet på drepte siden 1947! sier Nilsen.
Han mener at en må jobbe på samme måte med sikkerhet til sjøs som en har gjort i vegtrafikken.
– Vi regner med at trafikken på sjøen skal øke med 30-40 prosent i årene fremover. Dersom vi ikke skal få enorme drukningstall må det satses på mer holdningsarbeid, og strengere regler for fritidsflåten. Det å bruke redningsvest på sjøen, må være like naturlig som sikkerhetsbelte i bilen, sier han. 
– Men tar en ikke fra folk litt av gleden med sjøliv ved streng tolking av reglene?
– I dag er vestene så behagelig og tøffe, at det ikke finnes gode argumenter for å ikke ha de på. Jeg kan forstå at noen vegret tidligere da vestene besto av store flyteelement. Nå merker du knapt at du har den på. Men det er klart at ligger båten stille, og en skal sole og bade seg, så kan en ta av vesten. Men en god regel er å alltid bruke vest når båten er i fart, sier Nilsen.
Er det et mål å få flere ut på sjøen?
–Ja. Sjøen har mye flott å tilby. Mange er glad i sjølivet. Men en må ha respekt for den. Med sunn fornuft og sjøvett er det bare gleder og positivitet med sjølivet. 
Kenneth Nilsen mener ikke at reglene nødvendigvis bør bli strengere.
–De er kanskje strenge nok bare de blir håndhevet og etterlevd.  Jeg mener personlig at sjø og alkohol ikke hører sammen, og at promillegrensen burde vært 0. Men loven sier 0,8, sier Nilsen. 
Møre og Romsdal topper fylkes-oversikten, tett fulgt av Telemark og Rogaland. 
 
Flest menn drukner
Hele 82 av disse var menn, mens kun 12 var kvinner. 
Sammenlignet med 2016 økte antall druknede i Norge med tre personer. For første gang siden 2012 druknet det barn under åtte år. I fjor druknet det to barn. 32 personer druknet etter ulykker i forbindelse med bruk av båt og kajakk, mens drukning etter fall fra land eller brygge stod for 16 av dødsfallene. 34 av de omkomne er menn i aldersgruppen over 61 år.
 
Her druker flest:
Møre og Romsdal 15
Telemark 13
Rogaland 12
Nordland 10
Hordaland 8
Akershus 5
Sør-Trøndelag 5
Sogn og Fjordane   5
Finnmark   3
Vestfold   3
Buskerud 3
Oslo 3
Nord-Trøndelag 2
Vest-Agder 2
Østfold 2
Aust-Agder 1
Oppland 1
Troms 1
Hedmark 0
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag