Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Eneste i fylket

Etter bare tre år på videregående, er man ferdig autorisert og kan gå rett ut i arbeidslivet uten læretid. Det er hvis man velger retningene helsesekretær, apotektekniker og hudpleie ved Borgund videregående.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(24/01/2018)
Bildetekst: Aslaug Karola Mogstad tar ei blodprøve av Ida Rindarøy Vestad. De er veldig glade for utdannelsen de er i ferd med å fullføre på Borgund videregående, som helsesekretærer. 
 
. . .
  
 
Alle som går første året helse- og oppvekstfag, skal velge retninger videre. Et alternativ er altså utdanningsretninger på Borgund videregående. Som eneste skole i Møre og Romsdal med disse tilbudene ønsker avdelingsleder helse- og oppvekstfag, Torhild Hagfonn Devold, å spre muligheten mest mulig.
– Førsteåret er likt for alle. Det er viktig at man tenker nøye gjennom hvilke type yrke man skal velge retning for. Man må puste helt ned i magen, anbefaler avdelingslederen til ungdom som vurderer sine fremtidsvalg i disse dager.
I løpet av VG1 får man tid til å «snuse på» ulike yrker og man blir kjent med seg selv på en annen måte gjennom det første året.
– Dette er yrker som etterspørres, gjerne spesielt i distriktet utenfor Ålesund, sier Ingrid Beate Sæther. 
Selv om ungdommen er ferdig yrkesutdanna etter bare tre år, er dette også fine grunnlag for høyere utdanning, da med ett år med påbygging til generell studiekompetanse i tillegg. 
 
 
 
Helsesekretær:

Som et vanlig legekontor

 
Innenfor døra på helsesekretær kjenner man umiddelbart igjen fasilitetene som på et «ordentlig» legekontor. 
Aslaug Karola Mogstad og Ida Rindarøy Vestad har et halvt års tid igjen på VG3 helsesekretær på Borgund videregående. De setter pris på de varierte arbeidsoppgavene dette yrket gir. De vedgår at de ikke visste om linja da de selv var 15 år gamle og skulle velge videregående. Etter VG1 gikk de helseservice i VG2.
Om skolen sin, har de bare lovord. 
– Det er en veldig fin skole, og vi hører at elever herfra har et godt rykte når de er i praksis enten på sjukehus eller legekontor, forteller de. 
Om innholdet fra skolehverdagen syns Ida Rindarøy Vestad at veldig mye pensum dreier seg om kroppen, generelt, og at det er informasjon «alle» burde vite.
Aslaug tenker seg videre til sjukepleierstudie til høsten og tror hun har en enorm fordel fra tiden på Borgund.
– Vi er 11 stykker i klassa, som har et veldig godt samhold. Skolehverdagen er motiverende og kjekk, beskriver de to. 
 
 
 
Apotektekniker:

Godt grunnlag videre

 
Også hos elevene som har valgt å gå apotektekniker, får man opplevelsen av å være i et vanlig apotek. Hyllene er stort sett fylt av tomme produktesker slik at elevene skal kunne bistå i veiledning så reelt som mulig. Sabrin Berhane og Helena Fiskerstrand skal straks avgårde på utveksling til Spania, for å ha to ukers praksis. Borgund sender ut rundt 70 elever i året, til flere europeiske land.
– Jeg syns det er spennende å vite hvordan legemiddel påvirker kroppen, svarer Helena på hvorfor hun valgte denne linja. Sabrin ser for seg å ta et år med påbygg for å få generell studiekompetanse til høsten, og det året vil hun også ta her. Helena ser for seg å jobbe innen helse, og gjerne også innen farmasi.
– På denne linja får vi på en måte mer kontakt med kundene. Vi skal hjelpe på en annen måte, og veilede mer, forteller de to, som er svært fornøyde med fagvalget sitt.
Sabrin og Helena mener at apotektekniker kan være veien å gå dersom man har lyst å komme seg fort ut i jobb, for eksempel.
 
 
 
Hudpleie:

Driver egen salong

 
I flere år har elevene på hudpleie fått erfaring med å drive egen hudpleiesalong, med alt det innebærer, fra markedsføring, salg, massasje, hudpleie og voks. Årets avgangselever skal straks lære make-up også. 
– Vi pleier å ha ganske fullbooka torsdager, ja, smiler Vilde Nysæter. Når andreårselevene straks er klare, åpner de også for behandlinger for eksterne kunder.
– Skolen består ganske likt av praksis og teori. Det syns jeg fungerer ganske bra. Av praksisen lærer vi mye, beskriver den snart ferdig utdanna hudpleieren.
 
 
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag